FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mianmar je možda oslobodio sve političke zatvorenike

Autor: kgab
YANGON, 17. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Mianmar je možda oslobodio sve preostale političke zatvorenike u sklopu odluke o oprostu koja je donesena u ponedjeljak za 514 zatvorenika, priopćila je glavna oporbena stranka u zemlji.

To se događa samo tjedan dana uoči posjeta mianmarskog predsjednika Sjedinjenim Državama.

"Mi smo optimistični da su to preostali politički zatvorenici", rekao je Naing Naing, predstavnik Nacionalne lige za demokraciju (NLD), stranke Aung San Suu Kyi.

Tajming za amnestiju koju je dodijelio predsjednik Thein Sein mogao bi ubrzati reforme u toj državi kojom je ranije upravljala vojska i ojačati njezine veze sa SAD-om. Sjedinjene Države su ranije pozvale na oslobađanje svih preostalih disidenata kao preduvjet za bilo kakve daljnje gospodarske nagrade nakon što su ublažile neke od sankcija ove godine.

Naing Naing je rekao da je čuo da su oslobođena 424 politička zatvorenika.

Thein Sein, čija je vlada oslobodila gotovo 700 političkih zatvorenika između svibnja prošle godine i srpnja 2012., putuje u SAD 24. rujna gdje će govoriti pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku.

Oporbena čelnica Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, otputovala je u nedjelju u SAD gdje će joj u Washingtonu biti uručena Kongresna zlatna medalja, koja je uz Predsjedničku medalju slobode najviše civilno odlikovanje u Sjedinjenim Državama.

Kogres joj je odlučio dodijeliti to odličje 2008. kada je oporbena čelnica još bila u kućnom pritvoru, gdje je provela ukupno 15 godina i kada su izgledi za njezino oslobađanje bili vrlo slabi.

Dok bi se Suu Kyi trebala sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, nije poznato hoće li se s njim sastati i Thein Sein.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙