FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka komemorira tragediju OI u Muenchenu

Autor: rtom
FUERSTENFEDLBRUCK, 5. rujna 2012. (Hina/AFP) - U nazočnosti političara, preživjelih i rodbine žrtava Njemačka u srijedu odaje počast 11-orici izraelskih sportaša koje su 1972., tijekom Olimpijskih igara u Muenchenu, ubili palestinski teroristi.

Osam pripadnika palestinske organizacije Crni rujan upalo je u zoru 5. rujna 1972. u jedan od stanova izraleskih sportaša u Olimpijskom selu. Ubili su dvojicu izraelskih sportaša, a devet drugih uzeli za taoce kako bi poslužili za razmjenu 232 palestinska zatvorenika.

Intervencija njemačke sigurnosne službe u vojnoj bazi Fuerstenfeldbruck, 30-ak kilometara zapadno od Muenchena, bila je potpun neuspjeh. Svih devet talaca i njemački policajac poginuli su u operaciji. Od osmorice palestinskih komandosa petorica su ubijena, a trojica uhvaćena.

Četrdeset godina poslije tragedije, komemoracija u počast žrtvama održava se u bavarskoj vojnoj bazi, u nazočnosti 500 osoba iz svijeta politike i sporta. Među njima su njemački ministar unutarnjih poslova Hans Peter Friedrich i zamjenik izraelskog premijera Silvan Shalom, šest osoba koje su preživjele dramu i 11 članova rodbine žrtava.

U dokumentarnom filmu "Jedanaesti dan", što će ga u srijedu navečer prikazati televizija ZDF, preživjeli pričaju o drami. Za sve preživjele trauma ostaje duboka. Dan Alon (67), nekadašnji mačevalac, još osjeća paniku kada se nađe u blizini ljudi koji govore arapski.

Ankie Spitzer, udovica trenera tadašnje ekipe mačevaoca, te Ilana Romano, udovica dizača utega Yosefa Romana, uzalud su se borile da se minutom šutnje oda počast jedanaestorici ubijenih Izraelaca na otvorenju OI u Londonu početkom srpnja.

Polemika u Njemačkoj izbila je nedavnim skidanjem oznaka tajnosti s dokumenata iz toga doba koji pokazuju da je sigurnosni mehanizam tadašnjih njemačkih vlasti bio manjkav.

Izraelska tajna služba Mosad ističe da Savezna Republika Njemačka nije učinila ni "najmanji napor da spasi živote", a njemački tjednik Spiegel ljetos je pisao kako je Olimpijsko selo bilo okruženo običnom ogradom unatoč opasnosti od terorističkih napada.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙