FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koalicija udruga izbjeglih Srba traži osudu Keruma i kaznenu odgovornost

Autor: tman
BEOGRAD, 17. rujna 2012. (Hina) - Koalicija udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske u ponedjeljak je u svom priopćenju osudila ocjenu gradonačelnika Splita Željka Keruma da su "Srbi izvor svih problema u Hrvatskoj" zatraživši da hrvatska vlada "osudi govor mržnje" i da se pokrene pitanje njegove kaznene odgovornosti te pozvavši EU da zatraži od Zagreba procesuiranje govora mržnje.

"Također, osuđujemo Kerumovu izjavu da Srbi imaju najveći utjecaj na medije i banke u Hrvatskoj što, prema njemu, misli većina naroda. Smatramo da navedene izjave imaju obilježje kaznenog djela rasne i druge diskriminacije", navodi se u priopćenju te Koalicije.

U priopćenju se podsjeća da je Kerum prije tri godine u istoj emisiji izjavio kako "ne želi Srbina za zeta", da "Srbi trebaju znati gde im je mjesto" i da se protivi ulasku srpskog kapitala u Hrvatsku jer "Srbi nikada ništa dobrog nisu donijeli".

"Zahtijevamo da Vlada Hrvatske osudi govor mržnje Željka Keruma i zatraži njegovo kazneno gonjenje. Zahtijevamo da i Hrvatski sabor odobri pokretanje kaznenog postupka protiv Željka Keruma jer ima zastupnički imunitet", navodi se u priopćenju te dodaje kako nakon toga zagrebačko županijsko tužiteljstvo treba podići optužnicu protiv splitskog gradonačelnika po službenoj dužnosti sukladno Ustavu i kaznenom zakonu prema kojemu će se onaj tko širi nacionalnu, vjersku, rasnu i drugu mržnju kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

U priopćenju se navodi da ta koalicija "apelira na Europsku uniju da zahtijeva od Hrvatske procesuiranje govora mržnje Željka Keruma sukladno Ustavu i zakonima i na taj način pokaže u praksi, a ne samo deklarativno, da poštuje temeljne europske vrijednosti".

Beogradski tabloidi objavili su u ponedjeljak, pod naslovima kako su "Srbi izvor svih problema", Kerumove riječi iz tv emisije "Nedjeljom u dva" da su Srbi izvor svih problema u Hrvatskoj i da je to "mišljenje cijele države, ali da većina nikada nije imala priliku to kazati zato što ih nitko nije pitao za mišljenje”.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac zatražio je u ponedjeljak, na sjednici saborskog Odbora za Ustav, od Sabora i Odbora da osude jučerašnju izjavu splitskog gradonačelnika i zastupnika HGS-a Željka Keruma u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' da su njegovi poslovni problemi počeli nakon što je rekao da bi 'Srbi trebali znati gdje im je mjesto', a izjavio je i da Srbi imaju većinski utjecaj na medije i financije u Hrvatskoj. Pupovac je Kerumove navode ocijenio poticanjem na nacionalnu diskriminaciju, ističući da su antisemitske izjave, gdje se Židove tretiralo kao bogataše koji na sve imaju utjecaja, u srednjoj i jugoistočnoj Europi dovele do tragičnih posljedica. Pupovac je ustvrdio da je, iako nitko nije ponaosob imenovan, taj tip govora diskriminacijski dodavši da moli "da ovaj Sabor počne voditi računa o toj vrsti izjave, posebno kada dolazi od visokih predstavnika vlasti u Hrvatskoj".

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Leko osudio je Kerumovu izjavu, ali i naglasio kako ne želi Odbor pretvarati u arbitra. "Osuđujem bilo kakve izjave, pa makar bile i pod plaštom imuniteta, koje diskriminiraju nekoga, posebno po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi", kazao je Leko.

(Hina) xtman ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙