FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: početak trgovine strukturiranim proizvodima

Autor: tper
ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Zagrebačka burza izvjestila je da počinje trgovanje strukturiranim proizvodima na Burzi i to od petka, 21. rujna, a ocjenjuju to značajnim korakom u daljnjem razvoju domaćeg tržišta kapitala s obzirom da je riječ o prvim vrijednosnim papirima primljenima na Inozemni MTP te o prvom stranom izdavatelju na Zagrebačkoj burzi.

Odbor za prijam na Multilateralnu trgovinsku platformu (MTP) zaprimio je zahtjev za prijam u trgovinu strukturiranih vrijednosnih papira, podnesen od Erste Group Bank AG iz Beča.

Odbor je krajem prošlog tjedna utvrdio da je dostavljena dokumentacija potpuna te je prijam u trgovinu odobren, a trgovat će se indeksnim certifikatima te turbo-long i turbo-short certifikatima na indeks DAX, navodi se u priopćenju.

Trgovanje tim novim proizvodima na Zagrebačkoj burzi započet će u petak, 21. rujna.

Dva dana ranije, u srijedu, 19. rujna očekuje se početak trgovanja certifikatima na Bečkoj burzi kojoj je također, Erste Group Bank AG podnijela zahtjev za uvrštenje.

Sa Zagrebačke burze ističu da su, nakon što su postavljeni pravni i tehnički temelji za trgovanje strukturiranim proizvodima, uslijedile opsežne pripreme za operativni početak trgovine, koje su uključivale preinake na trgovinskom sustavu te sveobuhvatnu koordinaciju s regulatorom, depozitorijem i članovima Burze.

"Prijam u trgovinu prvih strukturiranih proizvoda predstavlja značajan korak u daljnjem razvoju domaćeg tržišta kapitala, budući da je riječ o prvoj novoj vrsti instrumenata na Zagrebačkoj burzi od njezina osnutka 1991., prvim vrijednosnim papirima primljenima na Inozemni MTP te o prvom stranom izdavatelju na Zagrebačkoj burzi", ističe se u priopćenju.

Sukladno Pravilima Burze, izdavatelj je prilikom podnošenja zahtjeva za prijam u trgovinu na Inozemni MTP dužan priložiti i ugovor o obavljanju specijalističke trgovine, a održavatelj likvidnosti za predmetne strukturirane proizvode bit će Erste&Steiermärkische Bank.

Osim što se početkom trgovanja certifikatima na Zagrebačkoj burzi širi spektar investicijskih proizvoda u koje je moguće ulagati na domaćem tržištu, ovakvi proizvodi posebice su prikladni za ulagatelje koji žele optimalno iskoristiti potencijal pozitivnih, ali i stagnirajućih pa čak i padajućih trendova tržišta kapitala, napominju sa Burze.

K tome, ulagateljima se pruža mogućnost ulaganja u vrste imovine koje bi im inače bile teško ili potpuno nedostupne, a certifikati predstavljaju i alternativu izravnom ulaganju, tj. omogućuju diverzificiranje portfelja.

Općenito, certifikati zadovoljavaju specifične potrebe ulagatelja koje se ne mogu ostvariti standardiziranim i uobičajeno dostupnim financijskim instrumentima.

Početak trgovine strukturiranim proizvodima na Zagrebačkoj burzi prirodan je i nužan slijed u dosadašnjem razvoju tržišta kapitala u Hrvatskoj, koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju likvidnosti te ulagateljima omogućiti primjenu različitih investicijskih strategija, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp/xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙