FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište bez snage za značajnije pomake

Autor: scvi
ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje stagnacija Crobexa, jer nema poticajnih vijesti pa tržište nema snage za značajnije pomake.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je trgovanje završio bez promjena u odnosu na petak, na 1.684 boda, dok je Crobex10 blago oslabio, za 0,19 posto, na 918 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,67 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego u petak.

Nijednom dionicom u redovnom trgovanju jučer nije ostvaren milijunski promet. Najviše je ostvareno dionicom HT-a, 821.000 kuna, pri čemu joj je cijena oslabila 0,25 posto, na 198,51 kunu.

U nešto većem fokusu investitora bila je dionica Diokija, s prometom iznad 400.000 kuna. Nakon početnog skoka za 4,5 posto na 21,81 kunu, cijena te dionice spustila se do kraja trgovanja na 19,93 kune, zabilježivši pad od 0,60 posto u odnosu na petak.

Rast cijene na početku trgovanja bio je potaknut najavama Uprave Diokija da bi tijekom dana trebala biti izdana bankovna garancija nakon koje bi turski investitor, tvrtka Caliskan uplatila avans za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dine Petrokemije, čime bi započelo restrukturiranje te grupe.

No, kako do kraja trgovanja na Zagrebačkoj burzi nije bilo nikakvih daljnjih obavijesti o tome, dionica Diokija do kraja trgovanja je zabilježila pad cijene.

„S obzirom da se promet i više nego prepolovio u odnosu na petak, očito je da tržište nema snage za značajnije pomake. Kako nema vijesti koje bi dale investitorima smjernice, procjenjujem da bi Crobexi i danas mogli stagnirati“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raifeissenbank Austria.

Kako dodaje, investitori će pratiti nove vijesti vezane uz sudbinu Diokija i Dine-Petrokemije.

Od poslovnih vijesti, HT je danas objavio da je novi predsjednik Nadzornog odbora kompanije Mark Klein. Klein je na toj poziciji zamijenio Andreasa Moelicha, nakon što je Moelich dao ostavku 31. kolovoza.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači uoči sjednice Feda polovinom ovoga tjedna odlučili povući dobit s tržišta, nakon što su cijene dionica dosegnule najviše razine u gotovo pet godina.

Dow Jones indeks oslabio je 0,39 posto, na 13.254 boda, dok je S&P 500 pao 0,61 posto, na 1.429 bodova, a Nasdaq indeks 1,03 posto, na 3.104 boda.

I na azijskim i europskim burzama cijene dionica jutros su pale.

„Na inozemnim burzama investitori su oprezni, jer čekaju sutrašnju odluku njemačkog ustavnog suda o tome je li je uspostava stabilizacijskog fonda eurozone u skladu s njemačkim zakonima, a s nestrpljenjem očekuju i zasjedanje Feda“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙