FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 15. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pozvao je na međusirijski dijalog na susretu s međunarodnim izaslanikom Lahdarom Brahimijem u subotu u Damasku, objavila je sirijska televizija. "Glavni problem u Siriji je kako političko rješenje uskladiti s radom na terenu. Rad na političkom aspektu se nastavlja, napose putem poziva na dijalog posvećenog težnjama sirijskog naroda". "Uspjeh političkog djelovanja ovisi o pritiscima kojima će biti izložene zemlje što financiraju i uvježbavaju teroriste te dopremaju oružje u Siriju, kako to više ne bi činile", dodao je Asad. Međunarodni mirovni izaslanik Lahdar Brahimi rekao je u subotu nakon susreta sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom da sukob u Siriji predstavlja "prijetnju za sirijski narod, za regiju i za svijet". Brahimi je rekao da će se uskoro vratiti u regiju, nakon razgovora u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

BENGAZI - Napad na američki konzulat u Bengaziju bio je "planiran" i pomno izveden, rekao je u subotu predsjednik Libijske narodne skupštine Mohamed al-Megarief u razgovoru za agenciju France Presse. "Neću govoriti o onome što se dogodilo u drugim zemljama, ali što se tiče libijskog slučaja, operacija je izvedena pomno, po planu. Nije riječ o mirnim prosvjedima koji su se prometnuli u oružani napad ili agresiju. (Napad) je tako planiran od samog početka", rekao je Megarief. Napad je bio "planiran radi ostvarenja posebne zadaće", kazao je, podsjetivši da je "izveden na godišnjicu napada 11. rujna" u Sjedinjenim Državama 2001. za koje je odgovornost preuzela Al-Kaida.

DUBAI - Napad na američki konzulat u Bengaziju, na istoku Libije, osveta je za smrt drugog čovjeka Al-Kaide Abu Jahje al-Libija, objavio je jemenski ogranak te ekstremističke mreže, prenosi u subotu američki centar za nadzor islamističkih mrežnih stranica SITE. Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQPA) ujedno poziva muslimane da nastave prosvjede protiv islamofobnog filma snimljenog i produciranog u SAD-u, pozivajući ih da napadnu američka veleposlanstva na Bliskom istoku, u Africi i na Zapadu. "Smrt šeika Abu Jahje al-Libija (...) potaknula je zanos i odlučnost sinova Omara al-Moktara (u Libiji) da se osvete onima koji su se izrugivali s našim prorokom i napadali ga", piše AQPA u priopćenju objavljenom u petak.

RIJAD - Muftija Saudijske Arabije osudio je u subotu žestoke protuameričke prosvjede u nekoliko muslimanskih zemalja koje je izazvao film snimljen u Sjedinjenim Državama. Šeik Abdel Aziz al-Šeik, koji je i predsjedavajući Odbora saudijskih visokih ulema, u priopćenju je kritizirao prikazivanje tog filma, koje je nazvao zločinom. On je također tražio od prosvjednika da "ne pretvore legitimne manifestacije u zabranjena djelovanja", prenosi službena agencija SPA. Takvi potezi štete muslimanskoj vjeri, kažnjivi su i u suprotnosti su s djelom proroka, rekao je. "Treba biti svjestan da je svrha promotora tog filma skrenuti muslimane od njihovih ciljeva, tj. izgrađivanja njihovih država, jačanja jedinstva i razvoja", naglasio je saudijski muftija.

MOSKVA - Deseci tisuća ljudi u subotu su prosvjedovali središtem Moskve i oboružani transparentima, parolama i balonima tražili odlazak predsjednika Vladimira Putina s vlasti. Prosvjed je trebao pokazati ima li oporbeni pokret protiv Putina, koji je pokrenut prije devet mjeseci, još uvijek onaj isti zamah i četiri mjeseca nakon što je Putin počeo šestogodišnji predsjednički mandat. Neovisne procjene govore da su oporbeni čelnici uspjeli u namjeri da na moskovske ulice privuku 50 tisuća ljudi, dovoljno da svoj pokret održe na životu, ali opet premalo da bi izazvali ikakvu zabrinutost Kremlja. Među najpopularnijim temama prosvjeda, prvog od lipnja, bili su posljednja avantura Vladimira Putina - let sa ždralovima, kao i izrečena dvogodišnja zatvorska kazna trima članicama ženskog punk benda Pussy Riota zbog njihovog performansa protiv Putina u moskovskoj katedrali.

PARIZ - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je da bi izraelski vojni udar na Iran bio "neprihvatljiv" kao i iranski protunapad te je rekao da je "veoma zabrinut zbog oštre retorike" o tom pitanju. "Udar na jednu zemlju je neprihvatljiv, ideja o protunapadu isto tako nije prihvatljiva", rekao je Ban u razgovoru za emisiju "Međunarodna pitanja" TV5Monde/RFI/Le Mondea koja je snimljena u petak ujutro, a prikazat će se u nedjelju. Trideset pet zemalja članica Vijeća guvernera IAEA-e donijelo je u četvrtak navečer rezoluciju u kojoj osuđuju neprestano jačanje nuklearnih aktivnosti Islamske Republike Irana koja krši UN-ove rezolucije kojima se traži da ih prekine. Svjetske velesile, autori teksta rezolucije, ističu ujedno kako je važno zaključiti ugovor s Iranom kojim bi se inspektorima IAEA-e omogućio lakši pristup nekim centralama, pojedincima i dokumentima radi utvrđivanja naravi iranskog nuklearnog programa za koji iranske vlasti tvrde da ima isključivo civilnu namjenu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙