FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS počeo pripremu za promatranje izbora u Crnoj Gori

Autor: dram
PODGORICA, 14. rujna 2012. (Hina) - Misija OESS-a za praćenje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, zakaznih za 14. listopada, u petak je počela s radom, a njezini stručnjaci pratit će cijeli izborni proces, rekao je novinarima njezin voditelj, njemački diplomat Geert-Hinrich Ahrens.

Misiju će činiti sedam stručnjaka iz sedam zemalja i 12 dugoročnih promatrača koji će biti raspoređeni širom Crne Gore.

"Stručnjaci će procjenjivati predstojeće izbore, odnosno njihovu usklađenost s načelima demokratskih izbornih procesa i obvezama koje su potpisale sve zemlje članice OESS-a, uključujući i Crnu Goru, kao i usklađenost izbora s nacionalnim zakonodavstvom«, pojasnio je Ahrens.

Prema njegovim riječima, misija će promatrati aktivnosti u provođenju izbornih kampanja, rad izborne administracije, kao i ponašanje medija i način na koji se rješavaju eventualni sporovi tijekom izbora.

Poziv OEBS-u da prati parlemntarne izbore u Crnoj Gori uputilo je crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zakazao je parlamentarne izbore za 14. listopada, pola godine prije nego što je bilo planirano, kako bi parlament i vlada bili u stanju sudjelovati u pregovorima za ulazak u EU.

Do sada je izbornu listu predala jedino Pozitivna Crna Gora, najmlađa stranka u Crnoj Gori, sačinjena uglavnom od mladih i stručnih osoba koji se do sada nisu bavili politikom.

Najnovije analize govore da će ta stranka imati značajnu ulogu u crnogorskom parlamentu.

Najviše šansi i dalje ima vladajuća koalicija Demokratske partije

socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), ovoga puta u suradnju i s Liberalnom partijom (LP).

Najjaču oporbenu skupinu čini Demokratska fronta (DF) koju predvodi Miodrag Lekić, bivši veleposlanik državne zajednice Srbije i Crne Gore u Rimu, a u čijem su sastavu Nova srpska demokracija (NOVA), Pokret za promjene (PzP) i jedno krilo Socijalističke narodne partije(SNP), najače oporbene stranke koja kani samostalno izaći na izbore.

Albanske stranke izići će na izbore zasebno, a ostale manjinske stranke, među njima i Hrvatska građanska inicijativa, kane nastupiti samostalno.

(Hina) xdram yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙