FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crnogorska vlada: Crna Gora ima stabilne financije

Autor: dram
PODGORICA, 10. rujna 2012. (Hina) - Crna Gora, unatoč globalnoj krizi, ima stabilne javne financije, uglavnom redovite plaće i mirovine, a dug ispod europskog prosjeka, priopćila je u ponedjeljak crnogorska vlada uz napomenu da se sve proračunske obveze, uključujući i socijalna davanja i međunarodna plaćanja, uredno izvršavaju i bez kašnjenja.

"Javni dug trenutačno je oko 50 posto BDP-a, što je u granicama kriterija iz Maastrihta koji vrijede za najrazvijenije zemlje zapadne Europe, članice eurozone, i ispod prosjeka je javnog duga u tim zemljama", stoji u priopćenju.

U vladi ističu da je od 2009. godine smanjena javna potrošnja za 380 milijuna eura što, kako tvrde, u postotku predstavlja jedno od najvećih smanjivanja javne potrošnje u Europi.

Smanjen je i proračunski deficit, koji je u ovoj godini planiran na razini od 2,5 posto, upola manje nego u 2010., što je također u sklopu kriterija iz Maastrihta, navodi također crnogorska vlada. U vladi nadalje ističu da su u situaciji teških gospodarskih uvjeta sačuvali razvojnu komponentu proračuna pa su posljednjih pet godina samo ulaganja u kapitalne projekte iznosila gotovo 500 milijuna eura.

Vlada u Podgorici tvrdi da je njen porezni sustav među najkonkurentnijima u regiji, sa najnižim stopama PDV-a (17 posto) i poreza na dobit u regiji i među najnižima u Europi.

Kako su naveli, uporedna analiza je pokazala da je Crna Gora prva u regiji po visini javnih prihoda po stanovniku "što ukazuje na efikasnu naplatu poreza".

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙