FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi porasli, promet razočaravajući

Autor: scvi
ZAGREB, 14. rujna 2012. (Hina) - Indeksi Zagrebačke burze danas su ojačali, potaknuti snažnim rastom cijena na svjetskim burzama nakon novih Fedovih poticajnih monetarnih mjera, no promet je prilično razočaravajući.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,32 posto, na 1.709 bodova, te se tako već sedmi dan nalazi u pozitivnom području.

Crobex10 do podneva je porastao 0,41 posto, na 936 bodova, nižući blage dobitke četvrti dan uzastopce.

Redovni promet dosegnuo je 3,64 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Crobexi su i danas ojačali, zahvaljujući rastu cijena dionica na svjetskim burzama nakon što je Fed odlučio pokrenuti treći krug kvantitativnog monetarnog popuštanja, ojačavši spremnost investitora na rizičnija ulaganja. Ipak, promet je pomalo razočaravajući“, kaže Lav Bernfest, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, posljednji puta trgovanje na domaćem tržištu bilo je nešto živahnije krajem veljače, kada je Europska središnja banka (ECB) intervenirala na tržištima, a dnevni promet je dosezao i 45 milijuna kuna.

„Međutim, sada je izostala veća aktivnost investitora. A uz slabi promet, smjer tržišta lako se mijenja“, zaključuje Bernfest.

Najveći promet, 1,6 milijuna kuna, do sada je ostvaren povlaštenom dionicom Adrisa. Cijena joj stagnira na 218 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s ostvarenih 718.400 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,38 posto, na 199 kuna.

Većina cijena dionica je u plusu, pri čemu se po dobitcima ističu dionice Diokija, s rastom cijene za 4,43 posto, i Dalekovoda, za 3,6 posto.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je u četvrtak najavio dugo očekivani treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, tzv. QE3. Ubuduće će mjesečno otkupljivati 40 milijardi dolara vrijedne obveznice s hipotekarnim jamstvima sve dok stopa nezaposlenosti, koja iznosi 8,1 posto, značajnije ne padne.

Fed je također poručio da će ključne kamatne stope zadržati na rekordno niskim razinama od oko nula posto sve do sredine 2015. godine, čime je produžio prvotni rok koji je postavio do kraja 2014. godine.

Na europskim burzama najvažniji indeksi snažno su porasli. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC trenutno su u plusu između 1,5 i 1,9 posto.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙