FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 14. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

BEJRUT

Papa Benedikt XVI. počinje u petak trodnevni posjet Libanonu kako bi ondje uputio poruku mira u trenutku kada se nad tom zemljom nadvija sjena građanskog rata iz susjedne Sirije, a Sjevernu Afriku i Bliski istok potresaju nasilni islamistički prosvjedi protiv SAD-a. U međunarodnoj zračnoj luci u Bejrutu, Benedikt XVI. bit će dočekan s najvišim državničkim počastima, uključujući i 21 topovski plotun, a pozdravit će ga libanonski čelnici među kojima i predsjednik republike Michel Sleimane, jedini arapski šef države kršćanin. Premda mu je 85 godina, Papa nije želio odustati od tog putovanja, možda najtežeg u svojem pontifikatu, zbog tragedije kroz koju prolaze mnogobrojni kršćani na Bliskom istoku, kolijevci kršćanstva, uslijed jačanja radikalnog islama. Prigodom prvog posjeta toj multikonfesionalnoj zemlji koja je doživjela razorni građanski rat (1975.-1990.), Benedikt XVI. održat će sedam govora i preuzeti poruku svog prethodnika Ivana Pavla II. ukazujući da je suživot u Libanonu, u kojem je 35 posto kršćana i 65 posto muslimana, "poruka" za čitavu regiju. Radi se o 24 putovanju Benedikta XVI. u inozemstvo i četvrtom posjetu Bliskom istoku, od početka pontifikata 2005.

UJEDINJENI NARODI

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u četvrtak je pozvao na smirenost u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, nakon što je film uvredljiva sadržaja za islam izazvao nerede diljem arapskog svijeta i napad u kojem je poginuo američki izaslanik u Libiji. U priopćenju press ureda UN-a uoči molitvi u petak i planiranog nastavka prosvjeda u nekim muslimanskim zemljama, Ban je ponovio svoju osudu napada u kojem je u Bengaziju u utorak poginuo američki veleposlanik u Libiji Christopher Stevens i tri druga američka diplomatska službenika. "Glavni tajnik je duboko uznemiren nedavnim nasiljem u Libiji i drugdje na Bliskom istoku", rekao je Banov ured za tisak. "Ništa ne opravdava takva ubojstva i napade. On osuđuje film ispunjen mržnjom koji izgleda da je namjerno dizajniran tako da potakne fanatizam i krvoproliće". "U ovom trenutku porasta napetosti, glavni tajnik poziva na smirenost i suzdržanost, te naglašava potrebu za dijalogom, međusobnim poštovanjem i razumijevanjem", dodaje se u priopćenju.

BEČ

Iran mora "shvatiti poruku" vijeća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je ponovo pritisnula Teheran zbog njegova kontroverznog nuklearnog programa, i obvezati se na dubinske razgovore, izjavio je direktor IAEA. "Nadam se da će Iran jasno razumijeti poruku i angažirati se s nama oko srži problema. To je naš cilj", izjavio je Yukiya Amano u intervjuu od četvrtka. Japanac čiji mandat istječe iduće godine, također je dao do znanja da bi volio produžiti mandat za još četiri godine.

SARAJEVO

Turski premijer Redžep Tajib Erdogan izjavio je da će njegova zemlja nastviti jačati odnose s Bosnom i Hercegovinom, istaknuvši kako je to bila i osobna želja pokojnog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. U intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" uoči Erdoganova posjeta BiH, turski je premijer ponovio tvrdnju kako mu je pokojni Izetbegović osobno povjerio brigu o BiH.

"U jednom trenutku je rekao ovako: Bosna je vama u amanet (zavjet). Ne napuštajte ove prostore", izjavio je Erdogan pojašnjavajući kako mu je Izetbegović to rekao kada ga je posjetio u bolnici u Sarajevu, dan prije njegove smrti. Turski premijer ističe kako je izjavu pokojnog Izetbegovića shvatio kao njegovu želju da se dobri odnosi BiH i Turske održe na temelju dubokih povijesnih, kulturnih i ljudskih veza među narodima dvije države. Erdogan je kazao kako Turska želi pomoći i svim drugim zemljama Balkana te će stoga turska potpora tim državama u budućnosti rasti.

DŽAKARTA

Potres jakosti 6,3 stupnja zabilježen je u petak u vodama indonezijskog otoka Sumatre, objavio je Američki institut za geofiziku (USGS) dok je srodna indonezijska agencija odbacila opasnost od tsunamija. "Nismo primili nikakvu informaciju o eventualnim štetama. Do potresa je došlo na moru, blizu otoka Mentawai, ali nećemo proglasiti uzbunu od tsunamija", kazao je Koko Widyatmoko, glasnogovornik Indonezijske agencije za geofiziku koja je magnitudu potresa procijenila na 6,1 stupanj po Richteru. Epicentar potresa u podmorju lokaliziran je na dubini od 25 kilometara i 190 km od najbližeg grada, istaknuo je USGS.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙