FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUO: pad ukupno zaračunate bruto premije za osam mjeseci 1,4 posto

Autor: tmis
ZAGREB, 13. rujna 2012. (Hina) - Osiguravajuća društva, njih 27 u Hrvatskoj u osam mjeseci ove godine zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 6,2 milijarde kuna, što je 1,4 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju kumulativni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Po podacima HUO-a, u skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija krajem kolovoza iznosila je 4,6 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani pad za 2,1 posto, dok je kod životnih osiguranja zaračunata premija porasla za blagih 0,6 posto, na 1,5 milijardi kuna.

U skupini neživotnih osiguranja najzastupljenija su osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 2 milijarde kuna, što je 0,7 posto više nego u osam mjeseci prošle godine.

Kod životnih osiguranja najveći udjel ima klasično životno osiguranje koje bilježi porast zaračunate premije za 1,8 posto, na 1,3 milijarde kuna.

Među osiguravajućim društvima prvo mjesto na tržištu i nakon osma mjeseci ove godine zadržalo je Croatia osiguranje s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 2 milijarde kuna, što je pad za 3,6 posto u odnosu na lanjskih osam mjeseci. To se odrazilo i na pad tržišnog udjela Croatia osiguranja, s lanjskih 33,2 posto, na 32,4 posto krajem kolovoza ove godine.

Drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Allianz Zagreb koji sa zaračunatom bruto premijom od 753,6 milijuna kuna u odnosu na kraj kolovoza prošle godine bilježi porast za 8,4 posto. Allianz bilježi i rast tržišnog udjela, sa 11,03 posto krajem kolovoza prošle godine, na 12,12 posto krajem ovogodišnjeg kolovoza.

Treći Euroherc zabilježio je pad zaračunate bruto premije od 2,8 posto, na 626,5 milijuna kuna, te pad tržišnog udjela sa 10,2 posto, na 10 posto.

Pad zaračunate premije zabilježilo je i Jadransko osiguranje, za 2,3 posto, na 411,4 milijuna kuna, pa tržišni udio tog osiguravatelja iznosi 6,62 posto.

Peto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja s udjelom od 4,45 posto zauzima Kvarner VIG koji bilježi i najveći pad zaračunate bruto premije, za 9,7 posto, na 276,4 milijuna kuna.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙