FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 20. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Nezavisni sindikat radnika Jadrankamena danas je od predsjednika Trgovačkog suda u Splitu Ivana Basića zatražio izuzeće stečajnog suca Paška Bačića tvrdeći da je on u dosadašnjem dijelu stečajnog postupka prekršio više odredbi Stečajnog zakona. "Evidentno je da je stečajni sudac prije samog otvaranja, a i u tijeku vođenja stečajnog postupka, prekršio niz odredbi Stečajnog zakona, te iskazao veliku pristranost određenim strankama u postupku", navodi se u pisanom zahtjevu koje je potpisao predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić. U obrazloženju sindikat navodi da se stečaj može otvoriti samo ako se utvrdi postojanje zakonom predviđenih stečajnih razloga - kao što su nesposobnost za plaćanje i prezaduženost. Ti se razlozi u slučaju Jadrankamena apsolutno nisu ostvarili, što je potvrdila i ekspertiza svih relevantnih ekonomskih stručnjaka, tvrdi sindikat. Sindikalci također ističu da Bačić prije stečaja nije pokrenuo "prethodni postupak" iako je postojala velika spremnost kod svih vjerovnika za pristup dugu, odnosno reguliranju načina podmirivanja dugova (dijelom otpis, dijelom ulaz u vlasničku strukturu, dijelom reprogram). U dopisu se također tvrdi da je Bačić prekršio zakon i time što je stečajni postupak otvorio "usprkos neurednoj i nepotpunoj dokumentaciji" predlagatelja za pokretanje stečajnog postupka.

ZAGREB - Osiguravajuća društva u Hrvatskoj, njih 27, u sedam mjeseci ove godine zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 5,62 milijarde kuna, što je jedan posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju kumulativni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Po podacima HUO-a, u skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija krajem srpnja iznosila je 4,26 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani pad za dva posto, dok je kod životnih osiguranja zaračunata premija porasla za 2,2 posto, na 1,36 milijardi kuna. Među osiguravajućim društvima prvo mjesto na tržištu zadržalo je Croatia osiguranje s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,86 milijardi kuna, što je pad za 3,4 posto u odnosu na lanjskih sedam mjeseci. To se odrazilo i na pad tržišnog udjela Croatia osiguranja, s lanjskih 33,84 posto, na 33,02 posto krajem srpnja ove godine. Drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja i nadalje ima Allianz Zagreb koji sa zaračunatom bruto premijom od 685,7 milijuna kuna u odnosu na kraj srpnja prošle godine bilježi porast premije za 9,1 posto. Allianz bilježi i rast tržišnog udjela, s 11,05 posto krajem srpnja prošle godine, na 12,18 posto krajem ovogodišnjeg srpnja. Treći Euroherc zabilježio je pad zaračunate bruto premije od 2,8 posto, na 560,8 milijuna kuna, te pad tržišnog udjela s 10,15 posto, na 9,97 posto.

RIJEKA - U Primorsko-goranskoj županiji u srpnju su bile evidentirane 16.153 nezaposlene osobe, što je u usporedbi s prethodnim mjesecom 1,7 posto manje, a prema istom mjesecu lani 2,4 posto više nezaposlenih, podaci su riječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Priljev u registriranu nezaposlenost je u srpnju bio manji od odljeva. U evidenciju se prijavilo 1650 osoba, ili 16,2 posto više nego u srpnju 2011. Tijekom srpnja iz evidencije je 'izašlo' 1935 osoba, što je 16,3 posto više nego u istom mjesecu lani. Zaposleno je 1310 osoba, od čega 1188 osoba na temelju radnog odnosa (33,9 posto više nego u srpnju 2011.), a 122 osobe na temelju drugih poslovnih aktivnosti. Najviše ih se zaposlilo na određeno (60,6 posto) i sezonski (34,1 posto), manje na neodređeno vrijeme (5,3 posto).

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je blago pala, a redovan promet iznosio je 6,5 milijuna kuna pri čemu se najviše trgovalo dionicama Diokija koje bilježe i visok rast cijene, za 23 posto. Iako je oko podneva bio u minusu od oko 0,3 posto te se spustio ispod psihološke razine od 1.700 bodova, indeks Crobex je tijekom poslijepodneva ublažio pad te se uspio održati iznad te psihološke razine i trgovanje završava na 1.702,85 bodova, što je 0,10 posto manja vrijednost u odnosu na kraj prošlog tjedna. Specijalizirani indeks Crobex10 pao je za 0,02 posto, na 922,80 bodova. Dobitnica dana je dionica Diokija koja je jedina imala više od milijun kuna prometa, 1,8 milijuna kuna, a zadnja joj je cijena porasla za 23,03 posto, na 20,30 kuna. Dionica Diokija u fokusu je ulagača jer se očekuju službene informacije o sudbini Diokija i Dina Petrokemije, a po neslužbenim informacijama iz sindikata Diokija, danas su usuglašeni i posljednji detalji s potencijalnim turskim investitorom, tvrtkom Caliskan, pa u sindikatu očekuju da ta tvrtka tijekom današnjeg dana ili najkasnije sutra potpiše dokumente na temelju kojih bi radnicima bile isplaćene zaostale plaće. Po prometu danas na Burzi slijede dionice HT-a kojih je protrgovano za 795,4 tisuće kuna, a cijena im je pala za 0,25 posto, na 205,50 kuna. Pad cijene od 4,18 posto, na 82 kune, imala je dionica Belja ostvarivši 418,8 tisuća kuna prometa. Uz promet od 266,4 tisuće kuna, cijena dionice Ine je pala za 3,15 posto, te se spustila ispod 4.000 kuna, na 3.971,03 kune.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙