FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: ove godine požnjeveno 275.000 tona pšenice

Autor: xivuc
OSIJEK,12. rujna 2012.(Hina) - U ovogodišnjoj žetvi na poljima Osječko-baranjske županije ukupno je požnjeveno 275.000 pšenice, uz prosječan prinos od 5 tona po hektaru, što je više nego prošle godine, no problem još uvijek predstavlja nedostatak skladišnog prostora u licenciranim silosima, istaknuto je na današnjem sastanku osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića s pročelnicima županijskih upravnih odjela.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling rekla je da u Hrvatskoj ima svega 9 licenciranih silosa, ukupnog kapaciteta od 75.000 tona, od čega su tri u Osječko-baranjskoj županiji, kapaciteta 11.000 tona.

Župan Šišljagić kazao je kako to govori da Zakon o skladišnici još nije u potpunosti zaživio te da je nedostatak kapaciteta u licenciranim silosima loša i problematična okolnost za poljoprivredne proizvođače.

Nije poznato ni gdje je država uskladištila robne zalihe, iako bi intervencija iz tih zaliha bila vrlo korisna u situaciji kada će zbog suše urodi brojnih poljoprivrednih kultura biti smanjeni, smatra Šišljagić.

Dožupan Željko Kraljičak izvijestio je kako se za desetak dana očekuju cjelovita izvješća o štetama od ovogodišnje suše u Osječko-baranjskoj županiji.

Iako su prva izvješća, pri proglašavanju elementarne nepogode, potkraj srpnja, govorila o šteti od 500 milijuna kuna, sušno razdoblje produljilo se i tijekom kolovoza, pa bi posljedice mogle biti znatno veće, kazao je Kraljičak.

(Hina) xivuc ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙