FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: NLB od petka s novim vodstvom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 12. rujna 2012.(Hina) - Nova Ljubljanska banka (NLB,) koja je u većinskom vlasništvu države, od petka će dobiti novo vodstvo, potvrdio je u srijedu predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant.

Koalicijska vlada, čiji je član i Virantova Građanska lista (GL), složila se da direktor NLB-a postane dosadašnji član nadzornog odbora banke Janko Medja, dok će novi nadzorni odbor voditi predsjednik poslovnog udruženja slovenskih banaka France Arhar, potvrdio je Virant za Slovensku televiziju. On je dodao kako je riječ o "odličnoj kombinaciji" jer je Arhar jedan od najboljih slovenskih bankarskih stručnjaka s velikim iskustvom, a Medja odličan neovisni profesionalni bankarski menadžer mlađe generacije. Obojica su donedavno surađivali u slovenskoj podružnici banke Unicredito, gdje su duže vrijeme bili zaposleni i gdje je Arhar bio direktor. Arhara, koji je i nekadašnji guverner slovenske središnje banke, slovenska vlada imenovala je prije mjesec i pol dana za slovenskog financijskog stručnjaka koji zajedno s hrvatskim stručnjakom Zdravkom Rogićem dvjema vladama treba podastrijeti prijedlog kako riješiti pitanje Ljubljanske banke i njenih deviznih štediša u Hrvatskoj, o čemu dvije zemlje imaju različite poglede.

Dosadašnji direktor NLB-a Božo Jašovič dao je početkom godine ostavku nakon neuspjelog prijedloga banke da proda svoje dionice u Mercatoru hrvatskom koncernu Agrokor koji je za njih nudio najpovoljniju cijenu, a od tada je djelovao kao vršitelj dužnosti.

Slovenski mediji navode u srijedu da Medja i Arhar na čelo najveće slovenske banke dolaze u vrlo osjetljivu trenutku u kojemu vlada želi prodati većinski udjel u banci uz eventualno zadržavanje 25 posto njenih dionica.

Uz to, podsjećaju slovenski mediji, prema prošlog tjedna objavljenim podacima iz tajnog izvješća slovenske središnje banke, NLB ima čak 2,1 milijardu eura slabih kreditnih plasmana koje vlada premijera Janeza Janše namjerava prebaciti u poseban fond ili agenciju, zajedno sa sličnim rizičnim plasmanima ostalih banaka, te tako kroz tzv. slabu banku osloboditi njihove bilance slabih potraživanja ujedno sanirajući bankarski sustav i mogućavajući njegovu transformaciju.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙