FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće o slovenskim bankama kod državnog odvjetništva

Autor: lfia
LJUBLJANA, 29. kolovoza 2012.(Hina) - Izvješće o stanju u slovenskom bankartvu, koje sadrži i sumnje o kriminalnim radnjama u nekim bankama, predano je u srijedu posebnoj skupini državnih odvjetnika, specijaliziranoj za progon organiziranog kriminala i korupcije, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Kako je objavila Slovenska tiskovna agencija (STA), glavno državno odvjetništvo naglasilo je nakon predaje predmeta specijaliziranom državnom odvjetništvu da je progon gospodarskog kriminala i jedan od prioriteta državnog odvjetništva. Zato će ono specijaliziranoj skupini državnih odvjetnika dati svu potrebnu pomoć u okviru raspoloživih mogućnosti kako bi se proveo predkazneni postupak, uz ocjenu da je riječ o vrlo zahtjevnom predmetu.

Tajno izvješće o stanju u slovenskom bankarskom sustavu, koji je načinila središnja banka na zahtjev vlade, predsjednik vlade Janez Janša predao je početkom tjedna ministru unutarnjih poslova Vinku Gorenaku i glavnom državnom odvjetniku Zvonku Fišeru.

Kako je objavio ured predsjednika slovenske vlade, Janša se na taj potez odlučio jer ocjenjuje da se u izvješću pojavljuju i sumnje u štetno djelovanje i zlorabe prilikom poslovanja banaka.

Ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak izjavio je u utorak za Slovensku televiziju da bi obični ljudi lakše podnosili teret krize kad bi znali da će biti sankcionirani oni koji su krivi za gospodarski kriminal i koji su izazvali loše stanje u bankarskom sustavu.

Kako navode slovenski mediji, moguće nepravilnosti u slovenskim bankama već istražuje policija, a ministar unutarnjih poslova Vinko Gorenak dao je ravnatelju policije naputak da se policija u tom predmetu organizira i što bolje surađuje s državnim odvjetništvom.

Mediji tvrde da Gorenak inzistira da se predmetu nepravilnosti u bankama dade prioritet, kako bi se stvari istražile, te da je rekao kako treba učiniti sve kako bi "krivci za jedan od najvećih problema s kojima se Slovenija kao država susreće bili dovedeni pred sud".

Mediji javljaju da nije točno poznato kakve podatke sadrži izvješće slovenske središnje banke. No, vjeruje se da je riječ o materijalu o kojemu je prije mjesec dana iza zatvorenih vrata raspravljao parlamentarni odbor za financije, a među ostalim iznosi i procjenu koliko su slovenske banke opterećene tzv. toksičnim kreditima, odnosno teško naplativim potraživanjima zbog kojih će trebati biti sanirane ili dokapitalizirane.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙