FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska NKBM banka u gubitcima

Autor: lfia
LJUBLJANA, 30. kolovoza 2012.(Hina) - Nova kreditna banka Maribor (NKBM) u prvih je šest mjeseci ove godine imala 35,8 milijuna eura dobiti iz poslovanja, ali je zbog visokih rezervacija na ime loših kreditnih plasmana iz prošlosti u tom razdoblju zabilježila gubitak od u visini 34 milijuna eura, objavila je banka u četvrtak na internetskim stranicama Ljubljanske burze.

NKBM je druga po veličini slovenska banka u većinskom državnom vlasništvu.

Bilanca NKBM-a krajem lipnja ove godine iznosila je 5,75 milijarde eura, što je 63 milijuna eura manje nego krajem prošle godine.

Nedavno imenovano novo vodstvo banke ocijenilo je povodom šestomjesečnog nerevidiranog izvješća da se poslovanje banke i dalje odvija u teškim gospodarskim prilikama i uz stagnaciju gospodarskih aktivnosti. Zbog toga je banka visokim iznosom rezervacija morala smanjiti potencijalne kreditne rizike.

Državno protukorupcijsko povjerenstvo i policija pokrenuli su početkom ovog tjedna istragu protiv nekih starih članova uprave i nadzornog odbora NKBM-a, jer se sumnja u nepravilnosti i štetu nanešenu kapitalu banke u nekim operacijama.

Među ostalim, iznose se sumnje da je došlo do nelegalne isplate i prelijevanja provizija iz poslova s nekretninama koje je banka proteklih godina preko osnovanih privatnih tvrtki obavljala u Hrvatskoj. Navodno je u tim poslovima banka zabilježila gubitak od 30 milijuna eura.

Bivše vodstvo banke, koju je donedavno vodio Matjaž Kovačič, te navode opovrgava.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙