FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Protiv podjela među Hrvatima

Autor: zkre
MOSTAR, 11. rujna 2012. (Hina) - Brojni gospodarstvenici i političari iz Hrvatske i BiH, okupljeni na gospodarskom forumu održanom u utorak u Mostaru u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH, udruge bosanskih Hrvata Prsten te grada Mostara, pozvali su na ukidanje podjela među Hrvatima i na snažnije gospodarsko vezivanje ususret ulaska Hrvatske u Europsku uniju, što su ocijenili iznimno važnim za opstanak Hrvata u BiH.

Predsjednik udruge Prsten Marko Pipunić istaknuo je da ta udruga organizirano radi na potpori Hrvata u BiH kroz suradnju više gospodarskih tvrtki iz Hrvatske.

“Ne trebamo se dijeliti nego povezivati. Vrijeme je izazovno, gospodarski, politički. Bez gospodarstva nema opstojnosti ni Hrvata u Hrvatskoj a kamoli u BiH”, rekao je Pipunić. Po njegovim riječima, jako je važno ukinuti predrasude i podjele između bosanskih, posavskih i hercegovačkih Hrvata u BiH.

Hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić upozorio je na važnost ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Ulazak Hrvatske u EU je izazov ali i prilika. Loše je ako se to članstvo u BiH vidi kao problem", rekao je Staničić.

Predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da su Hrvatska i BiH dvije države koje su najupućenija jedna na drugu, te da će to ostati i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Pojasnio je da se vlasti u BiH moraju pripremiti za ulazak Hrvatske u EU, osposobljavajući svoje granične prijelaze i uspostavljajući akreditirana kontrolna tijela.

Tijekom gospodarskog foruma u Mostaru predstavljeno je više inicijativa o snažnijoj gospodarskoj suradnji te mogućnosti pokretanja Hrvatske banke u BiH kojoj bi jedan od najvećih dioničara bila Republika Hrvatska, a kojom bi se podržao povratak i opstanak Hrvata u BiH.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙