FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mještani Sikirevaca traže besplatne priključke za vodu

Autor: sbro
SIKIREVCI, 11. rujna 2012. (Hina) - Mještani općine Sikirevci na istoku Brodsko-posavske županije predvođeni Građanskom inicijativom na konferenciji za novinare simbolična naziva "Pet do dvanaest" upozorili su na probleme u opskrbi pitkom vodom.

Traže besplatno priključenje na lokalnu vodovodnu mrežu koja se gradi u sklopu projekta izgradnje vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije, tvrdeći kako zbog novoizgrađenog vodocrplišta na nalazištima kvalitetne pitke vode u njihovoj općini ponestaje vode u privatnim bunarima koje još uvijek koriste za opskrbu.

Kako je rečeno, dodatni povod za građansku akciju bile su i pristigle analize uzoraka vode s triju bunara koje, tvrde, pokazuju kako ta voda nije zdravstveno ispravna, te dio mještana zato već duže vrijeme vodu za piće kupuje.

Iako je vodocrpilište izgrađeno na državnom zemljištu, mještani smatraju kako kao svojevrsnu naknadu za nastale probleme imaju pravo tražiti besplatne priključke na lokalnu vodovodnu mrežu.

"Naši kopani bunari i zdenci dubine 31 metar ostaju bez vode zbog vodocrpilišta. Bilo je i ranije sušnih godina ali ti bunari nikada nisu presušivali", tvrdi Stjepan Rakitić iz Građanske inicijative. Podsjeća kako se sa kvalitetnom pitkom vodom sa sikirevačkog vodocrpilišta već opskrbljuje većina naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji pa misli kako bi građani Sikirevaca od toga trebali imati neke koristi.

Dok se problemi ne riješe Ljubica Bešlić predlaže da se u naseljima općine Sikirevci koja broji 700 kućanstava na postojećim hidrantima postave slavine za opskrbu kvalitetnom vodom.

Općinski načelnik Ivan Benaković podržava mještane ali sumnja u mogućnost ostvarenja prava na besplatne priključke.

"Sve informacije koje do mene dolaze govore kako to nije moguće. Na račun vodocrpilišta dobili smo lokalnu vodovodnu mrežu čija je izgradnja pri kraju ali objašnjenje je da priključke mještani moraju platiti", kaže Benaković.

(Hina) xsbro ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙