FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nkot
ZAGREB, 5. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je, u povodu objave agencije Fitch koja je danas revidirala naviše prognoze za hrvatski kreditni rejting, kako je to vrlo mali, ali važan korak naprijed te je zahvalio hrvatskim građanima na strpljenju istaknuvši da promjena nema "preko noći". "Molit ću građane za još malo strpljenja jer je situacija i dalje teška i neće trajati kratko", kazao je Milanović u sjedištu SDP-a u Zagrebu, uoči sjednice stranačkog Predsjedništva. Milanović je rekao i da svima treba optimizma, ali da sam optimizam nije dovoljan. "Radimo i to se pomalo prepoznaje, ali promjena nema 'preko noći'", dodao je. Na pitanje novinara hoće li i druge agencije zadržati takav kreditni rejting za Hrvatsku, Milanović je odgovorio kako sve agencija rade samostalno i da na njih ne mogu utjecati, kao ni na Fitch.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je, u povodu objave agencije Fitch koja je danas revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, kako Vlada može biti ponosna te kako je to poruka da Hrvatska može stabilno biti dužnik i ulagati u projekte. Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings danas je revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB'. "Vlada može biti ponosna što nakon godina i godina Hrvatska po prvi puta, ne samo zadržava kreditni rejting, već ga uspjeva i dignuti", kazao je večeras Čačić u HTV-ovoj emisiji "Tema dana". Naglasio je da niti jedna europska zemlja niti zemlja EU u ovoj godini, osim Hrvatske, nije uspjela povisiti kreditni rejting dok je on pao u 11 zemalja.

ZAGREB - Regionalnom podjelom Hrvatske na dvije regije nitko ne gubi, a dobiva cijela Hrvatska i to šansu da maksimalno iskoristi sredstva iz fondova Europske unije, istaknuo je danas na konferenciji za novinare HNS-ov potpredsjednik i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak. Reagirajući na tvrdnje slavonskih župana da će Slavonija svrstana u regiju zajedno sa Zagrebom biti u podređenom položaju, Vrdoljak je rekao da Slavonija nije u ratu sa Hrvatskom niti sa Zagrebom. Nije dobro razmišljati na način da ako je netko dobio šansu da je netko drugi time izgubio, na tome skupljati jeftine političke poene i to koristiti kao alibi za nepovlačenje sredstava iz fondova Europske unije, ustvrdio je Vrdoljak. Potpredsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić naglasila je kako podjelom Hrvatske na dvije regije željelo omogućiti da svi dijelovi Hrvatske koriste sredstva Europske unije pod najpovoljnijim uvjetima (sufinanciranje projekata i do 85 posto). Da to nije učinjeno sjeverozapadna Hrvatska ne bi mogla dobiti sredstva EU pod najpovoljnijim uvjetima, upozorila je.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uputio je danas dopis Uredu državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojemu se navodi da se 42 učenika, koji su protupropisno upisani u Srednju školu "Braća Radić" Kaštel Štafilić-Nehaj, mogu upisati sukladno njihovom uspjehu u prethodnom obrazovanju, interesima i sposobnostima kako bi najkasnije do 10. rujna krenuli redovito na nastavu. U dopisu ministar ističe da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) čini sve kako bi u izvanrednim okolnostima omogućilo nastavak školovanja učenicima koji su ne svojom krivnjom dovedeni u zabludu. Ministar Jovanović zahtjeva da županijski Ured državne uprave utvrdi slobodna upisna mjesta na području Splitsko-dalmatinske županije u srednjim školama, u kojima se provode obrazovni programi-zanimanja za koje nije propisan bodovni prag, te da organizira upis za 42 učenika koji su upisani protivno Odluci o elementima i kriterijima za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2012./2013. u četverogodišnje programe u Srednju školu "Braća Radić" Kaštel Štafilić - Nehaj.

ZAGREB - INA je početkom ovog tjedna predala obvezujuću ponudu za preuzimanje stopostotnog udjela u OMV-ovim tvrtkama u Hrvatskoj i BiH, potvrdili su danas iz Ine. "Slijedom obavijesti tvrtke OMV o povlačenju s tržišta Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno prodaji 63 benzinske postaje u Hrvatskoj i 28 postaja u BIH, INA je u lipnju ove godine podnijela indikativnu ponudu za preuzimanje OMV-ovih postaja u ovim zemljama. Nadalje, 3. rujna, podnesena je i obvezujuća ponuda za preuzimanje 100 postotnog udjela u tvrtkama OMV Hrvatska i OMV Bosna i Hercegovina", odgovorili su iz Ine na upit o predaji ponude. Ova je ponuda, kako ističu, "u skladu s Ininim ciljem osnaživanja svoje maloprodajne i veleprodajne pozicije u Hrvatskoj i regiji". Austrijska naftna kompanija OMV je početkom prosinca prošle godine objavila da namjerava prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te se u potpunosti povući s ta dva tržišta.

PAZIN - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin ustvrdio da ukoliko je istina ono što govori premijer Zoran Milanović da su se koalicijski partneri u kampanji međusobno dogovorili oko termoelektrane Plomin 3, onda je žalosno da, kako je rekao "netko sjedi na dvije stolice". Na upit novinara Kajin nije htio otkriti imena onih osoba koje "sjede na dvije stolice" ali je pojasnio kako su to "oni iz redova IDS-a koji su sudjelovali u pisanju Plana 21 i vjerojatno su u dogovoru s Milanovićem odstupili od energenta iako na to nemaju pravo". "Ja zasigurno nisam pisao Plan 21, ali nije bilo niti jednog predizbornog skupa na Labinštini tijekom prošlogodišnje kampanje za parlamentarne izbore na kojem nisam govorio o referendumu i protivio se ugljenu", rekao je Kajin na konferenciji za novinare. Osvrnuvši se na sudbinu pazinske tvrtke "Puris", koja ide u stečaj s 305 zaposlenih, ocijenio je kako namjera većinskog vlasnika Gavrilovića prema Purisu nije bila poštena.

SPLIT - Spadium arena je zatvorena i zbog nedostatka tehničkih uvjeta za njezin rad otkazana su ranije dogovorena događanja u njoj, potvrđeno je danas u tvrtki Sportski grad TPN koja upravlja ovom dvoranom izgrađenom za potrebe svjetskog rukometnog prvenstva što se u Hrvatskoj održalo 2009. godine. "Bili smo prinuđeni zatvoriti Spaladium arenu jer su 31. ožujka ove godine istekli ugovori o njenom tehničkom održavanju, a mi ne želimo stvarati daljnje gubitke", izjavio je za Hinu Renco Posinković, dužnosnik tvrtke Sportski grad TNT. Tvrtku Sportski grad TNT utemeljio je konzorcij tvrtki Konstruktora, IGH i Dalekovoda, koji je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu s gradom Splitom i Vladom gradio Spaladium arenu kako bi se u njoj mogle igrati utakmice svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine. Dogradonačelnik Splita Jure Šundov danas je izjavio kako Grad nema namjeru platiti dugovanja Spaladium areni dok se ne riješe imovinsko-pravna pitanja u Lori na području gdje je izgrađena dvorana.

ZAGREB - Gotovo dvije trećine (61,2 posto) ispitanih žena smatra da su žene u Hrvatskoj diskriminirane u javnom i političkom životu, s čime se pak slaže upola manje muškaraca (36,7 posto), dok čak 51,2 posto ispitanih muškaraca smatra da žene nisu diskriminirane. Pokazalo je to istraživanje "Žene u hrvatskoj politici", provedeno 2011. na nacionalnoj razini na uzorku od 1201 ispitanika kojem je namjera bila ispitati vrijednosti, percepcije i znanja hrvatskih građana o ženskoj političkoj participaciji, diskriminaciji žena u području javnog i političkog života te položaju žena u Hrvatskoj općenito. Rezultati su pokazali da obrazovaniji ispitanici više uočavaju patrijarhalnost hrvatskog društva - teže zapošljavanje žena, lošije mogućnosti napredovanja na poslu te dvostruku opterećenost zaposlenih žena (kod kuće i na poslu), budući da je sudjelovanje muškaraca u kućnim poslovima, po mišljenju većine ispitanih, još uvijek nedovoljno, istaknula je Marjeta Šinko s Fakulteta političkih znanosti predstavljajući danas u u Centru za ženske studije rezultate istraživanja.

OSIJEK - Osječki "Vodovod" pripremio je nekoliko projekata, ukupno vrijednih više od 70 milijuna eura, čija bi se realizacija idućih godina većim dijelom trebala financirati iz europskih fondova. Predsjednik Uprave "Vodovoda" Ljubomir Novoselić kazao je na predstavljanju projekata kako se radi o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izgradnji sjevernog kolektora, vodoopskrbnih cjevovoda u prigradskim naseljima Nemetinu, Klisi i Sarvašu te kanalizacijske mreže u Čepinu i Tenji. Dodao je kako je riječ o projektima vrijednim oko 72 milijuna eura, a da su sve pripremne radnje za apliciranje projekata za financiranje iz europskih fondova obavljene, uključujući rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, na više od 300 zemljišnih parcela. Sredstvima europskih fondova trebalo bi se osigurati 52 milijuna eura, a ostatak sredstvima državnih i lokalnih institucija.

RIJEKA - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja ne moru (MRCC) je od početka godine do 1. rujna koordinirala tristo akcija traganja i spašavanja na Jadranu pri čemu su spašene 722 osobe i 131 plovilo, priopćeno je danas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. U pomorskim nesrećama u istom razdoblju život je izgubilo 13 osoba, dvije više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a nestale su tri osobe, kao i lani. Od smrtno stradalih osoba jedan je kupač, sedam članova posade, tri ronioca na dah i jedan ronilac s bocama, a ozlijeđeno je 37 osoba.

METKOVIĆ - Stožer za izgradnju Pelješkog mosta danas je na konferenciji za novinare u Metkoviću najavio da u nedjelju, 9. rujna, u 9 sati kreće akcija pod nazivom "Bilo naroda - gradimo most", koja će povezati mjesta Komarnu i Brijestu. Jedan od inicijatora, predstavnik Udruge lađara Neretve Milojko Glasnović, rekao je kako je izgradnja mosta kopno - Pelješac egzistencijalno pitanje za stanovnike ovog područja i za Hrvatsku. Istaknuo je da će se u nedjelju konopcem dugim 2 kilometara i 300 metara povezati plovila na trasi na koju je projektiran Pelješki most. Stožeru su se već javili vlasnici više stotina brodica iz Ploča, Metkovića, Opuzena, Stona i drugih okolnih mjesta, koji će sudjelovati u akciji 'spajanja pelješke i neretvanske obale'.

DUBROVNIK - U Dubrovniku će se od 6. do 8. rujna održati 12. festival "Julijan Rachlin i prijatelji" što će ujedno biti njegovo posljednje izdanje u tom gradu budući da se festival gasi zbog teške ekonomske situacije. "Zahvaljujem svima koji su omogućili da se festival 12 godina održava u prelijepom Dubrovniku, svim umjetnicima, publici, gradskoj upravi, organizatorima. Njihova potpora bila je kontinuirana i dosljedna, no, na žalost, u okolnostima globalne krize koja se odrazila i na ovu manifestaciju, ne i dovoljna da bi se festival mogao nastaviti održavati", kazao je umjetnički direktor i osnivač festivala maestro Julijan Rachlin na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Dugometražni igrani film "Cvjetni trg" redatelja Krste Papića osvojio je nagradu "Freedom of Speech" (Sloboda govora) na nedavno završenom 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu, za "smjeli prikaz globalnog problema korupcije i organiziranog kriminala koji kao sistem ulaze u sve pore društva", izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Papićeva krimi drama, koja je na tom festivalu imala svoju međunarodnu premijeru, prati obitelj glumca koji je na udaru mafije i kriminalnog podzemlja nakon što ga policijski inspektor prisili da pomogne policiji u istrazi protiv mafijaša. Međunarodni festival u Montrealu jedna je od najvažnijih sjevernoameričkih filmskih manifestacija koja predstavlja izvrsno polazište za proboj na američko tržište, a prošlih godina zabilježila je posjećenost od skoro 400 tisuća ljudi.

ZAGREB - "Domus", prestižni međunarodni magazin za arhitekturu, dizajn i suvremenu umjetnost, uvrstio je hrvatski paviljon na 13. venecijanskom bijenalu arhitekture među deset "koji se nikako ne smiju propustiti", izvijestilo je danas Udruženje hrvatskih arhitekata. Osim nagrađenih radova, umjetnika i paviljona, urednici "Domusa" su, uz rad "Neposredna demokracija zahtjeva neposredan prostor" Pulske grupe i izbornika Tomislava Pavelića, predstavili i ostale paviljone i radove koje posjetitelji Aresenala, Giardina i otoka San Giorgio ne bi smjeli zaobići prilikom posjete toj najpoznatijoj izložbi arhitekture. Hrvatski paviljon tako se našao u društvu, među ostalim, paviljona Nizozemske, Angole, Kuvajta i Bahreina, te instalacija "Museum of Copying", "Architecture magazines. Playgrounds and battlegrounds", "Public Works. Architecture by civil servants" te instalacije o fotografiji ruske avangardne škole Vkhutemas iz arhive CCA, te izložbe "Wunderkammer".

DUBROVNIK - Dubrovačke knjižnice danas su javnosti predstavile fragment beneventanskog rukopisa pisan u 13. stoljeću koji je 19. srpnja ove godine kupljen u londonskoj aukcijskoj kući Sotheby's. Vrijedni trag pisane baštine predstavili su predsjednica Britansko-hrvatskog društva Flora Turner, znanstvenica i stručnjak za beneventane Rozana Vojvoda i ravnateljica Dubrovničkih knjižnica Vesna Čučić. Znanstvenica Rozana Vojvoda kazala je kako smatra da postoji velika vjerojatnost da je otkupljeni fragment dubrovačkog podrijetla i to na osnovu paleografskih kriterija, odnosno općeg izgleda pisma koje po svojoj uglatosti i morfologiji slova nalikuje na druge fragmente i dokumente iz 13. stoljeća koje se čuvaju u dubrovačkim zbirkama ili su dubrovačkog podrijetla.

KARLOVAC - Njemačko udruženje za vodno gospodarstvo i tvrtka Seba KMT donirali su danas karlovačkoj tvrtki Vodovod i kanalizacija (VIK) - Trening centru za obuku kadrova u vodnom gospodarstvu (TCC) suvremenu opremu za nadzor vodovodne mreže. Također je obznanjeno da je u ponedjeljak međunarodno tijelo, Upravni odbor TCC-a, dalo prolaznu ocjenu za prvu faza TCC-a, te će podržati plan da se iduće godine i formalno osnuje nacionalni trening centar sa sjedištem u Karlovcu. Uručujući donaciju ukupne vrijednosti od 20.500 eura predstavnica njemačkog udruženja za vodno gospodarstvo Heike Burghard kazala je da je dosadašnji rad Centra pokazao da postoje opravdani razlozi da se s radom nastavi, što potkrepljuje i današnja donacija.

(Hina) xnkot ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙