FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maras o posjetu Kini

Autor: tper
ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Kina ima program o suradnji sa zemljama Jugoistočne Europe prema kojem bi u te zemlje investirala 10 milijardi američkih dolara, a tehnička realizacija odvijala bi se preko EXIM banke, kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na današnjem brifingu za novinare na kojem je izvijestio o nedavnom posjetu Narodnoj Republici Kini.

Maras kaže i kako se na sastanku s potpredsjednikom EXIM banke Sung Pingom razgovaralo o suradnji te kineske banke s HBOR-om, jer postoji mogućnost kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva uz vrlo povoljne kamatne stope.

Inicijativa je već u realizaciji, kazao je ministar napominjući kako bi hrvatski mali poduzetnici na taj način mogli doći do kredita uz kamatne stope od svega jedan posto.

Maras se tijekom posjeta Kini sastao i s predstavnicima 96. najveće kompanije na svijetu, China Railway Group koja je zainteresirana za infrastrukturne projekte te Luku Rijeka, a ističe i kako potencijala za suradnju s Kinom ima i kod investicija u poljoprivredi, posebice u navodnjavanju.

U hrvatskom izaslanstvu bili su i predstavnici nekoliko hrvatskih kompanija - Podravke, Kraša, Zigante, Erdutskih vinograda i osječkog klastera poljomehanizacije koji su predstavili svoje proizvode kineskim partnerima.

Ministar ističe kako postoji interes za hrvatske proizvode na tržištu Kine, posebice vina, a velik je potencijal i na tržištu voda.

Maras vjeruje kako bi na kineskom tržištu mogli uspjeti i Podravka i Kraš, ali i ostale hrvatske tvrtke.

Na sastanku s gradonačelnikom Hefeia, Jiang Hongom, Maras je razgovarao o mogućnosti da se taj grad poveže kao grad prijatelj s nekim gradom iz Hrvatske, a ideja je da to bude Koprivnica.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙