FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 12,30 sati

Autor: sbil
ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Nakon tri plova Pavle Kostov i Petar Cupać nalaze se na izvrsnom sedmom mjestu na Europskom prvenstvu klase 49er. Danas završavaju kvalifikacije, nakon kojih će 25 najboljih nastaviti natjecanje u zlatnoj skupini, priopćeno je iz Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Dok većina hrvatskih olimpijaca, i ne samo hrvatskih već svih ostalih zemalja, odmara nakon napornog četverogodišnjeg ciklusa klasa 49er tek će ovih dana zatvoriti vrata sezone. Na jezeru Garda u Italiji u tijeku je Europsko prvenstvo koje je veliki test klase za novi format natjecanja koji bi htjeli primijeniti u idućem olimpijskom ciklusu, do Rio de Janeira 2016.

Prvi od noviteta bila je navigacijska regata, za početak kvalifikacije. Obično plovovi za ovu klasu traju oko 30 minuta. Long distance race jedrila se oko sat i pol. Pavle Kostov i Petar Cupać odlično su pročitali regatno polje i ušli treći u cilj među 63 posade.

"Bilo je zanimljivo, puhalo je od nula do 20 čvorova, mi smo odabrali dobru stranu jezera, neki nisu niti uspjeli ući u cilj", izjavio je Pavle Kostov.

Nakon navigacije slijedila su dva uobičajena flotna jedrenja u kvalifikacijama, što je naša posada opet dobro odradila, 3. i 13. mjesto su zabilježili, pa se nakon tri plova nalaze na odličnom sedmom mjestu među 63 posade. Vode Španjolci Alonso i Alonso.

Danas završavaju kvalifikacije, najboljih 25 nastavit će natjecanje u zlatnoj skupini, s tim da 12 prvoplasiranih posada s OI ima zajamčeno mjesto u finalu. Novost je također da se u zlatnoj skupini ponovno kreće iz početka, ne prenose se bodovi. Nakon tri dana klasičnih flotnih jedrenja u finalu slijede dva završna dana EP-a, tzv. veliko finale. U velikom finalu posade iz zlatne skupine i četiri najbolje iz srebrne odmjerit će snage na theater style regatnom polju. To znači da će polje biti omeđeno malim plutačama i neće se smjeti jedriti van zadanih granica, što se još nikad nije primjenjivalo. Posade će jedriti u skupinama po osam sukladno plasmanu, npr. od 15. do 7. mjesta, nakon tri plova pobjednik skupine će napredovati u sljedeći krug, dok se zaključno ne dobiju četiri posade koje će u jednom jedinom plovu odlučiti o osvajačima medalja. Novi format je ponešto kompliciran, ali i zanimljiv.

ZAGREB

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić na najnovijoj ATP ljestvici objavljenoj u ponedjeljak na 13. mjestu kao i prošli tjedan, dok je na ljestvici za završni turnir najbolje osmorice koji će se igrati u Londonu na 15. mjestu.

Ivo Karlović je ovaj tjedan na 91. mjestu i zabilježio je pad od 16 mjesta u odnosu na ljestvicu objavljenu prije početka US Opena. Ivan Dodig je napredovao dva mjesta i sad se nalazi na 110. mjestu, dok je Antonio Veić pao dva mjesta i sada je 137. tenisač svijeta.

Najbolji tenisač svijeta je i dalje Švicarac Roger Federer, drugi je Srbin Novak Đoković, a treću poziciju je nakon osvajanja US Opena preuzeo Andy Murray, dok je Španjolac Rafael Nadal pao na četvrto mjesto.

Na ljestvici za završni turnir najboljih osma tenisača vsiejta koji se na kraju godine igra u Londonu Čilić je i ovaj tjedan na 15. mjestu, kao i Ivan Dodig koji je 100. tenisač svijeta.

Ivo Karlović je pokvario svoj ranking na ovoj ATP ljestvici u odnosu na razdoblje od prije US Opena, pao je dva mjesta i sada je 112., dok je Antonio Veić popeo dva mjesta i sada je 125. Nikola Mektić je pao čak 17 mjesta i sada je 235. tenisač svijeta.

Vrh ljestvice je nepromijenjen. Prvi je Srbin Novak Đoković, drugi je Švicarac Roger Fedrer, a treći Španjolac Rafael Nadal. Britanac Andy Murray, pobjednik US Opena, ostao je na četvrtoj poziciji.

ALICANTE/ZAGREB

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine poražena je u zadnjem kolu 5. skupine kvalifikacija EP-a u Alicanteu od Španjolske s čak 6:0 (5:0).

Hrvatska U-21 selekcija doživjela je jedan od najtežih poraza u povijesti na stadionu Rico Perez u Alicanteu, a katastrofa bi bila i gora da su Španjolci u drugom dijelu igrali kao u prvom, u kojem su zabili čak pet zgoditaka. Mrežu Simona Sluge pogodio je već u 3. minuti Sarabija, a potom i Deulofeu (10), Alvaro Vasquez (18, 81), Isco (34) i Montoya (38).

Hrvatska U-21 vrsta je odavno izgubila sve šanse za proboj u završnicu Europskog prvenstva ovog uzrasta, a natjecanje je završila sa samo sedam bodova iz 8 utakmica, s dvije pobjede, jednim remijem i pet poraza, uz gol-razliku 7:16. To je izabranicima Ive Šuška bilo dovoljno tek za četvrto mjesto u skupini, ispred Estonije, a iza Španjolske, Švicarske i Gruzije.

ROVINJ

Četrnaestim maratonom Sveta Eufemija u dužini od 5.6 kilometara u Rovinju je uspješno završena još jedna sezona daljinskog plivanja u Hrvatskoj.

Svoju prvu, ali sigurno ne i posljednju titul, apsolutno najboljeg u Cro Cupu osvojio je 15-godišnji Duje Milan iz KDP Split, državni prvak na 16 km, dvanaesti na juniorskom prvenstvu Europe 2012 i velika nada hrvatskog daljinskog plivanja za proboj na svjetsku scenu. Kod plivačica je prošlogodišnju titulu najbolje obranila Anja Trišić iz KDP Poreč koja je ove godine osvojila i titulu državne prvakinje na 16 km. Druga mjesta osvojili su Marin Milan i Dina Levačić (oba Split), a treća Dražen Adžić (Donat, Zadar) i Nika Perčić (Primorje, Rijeka).

Rovinjski maraton se bodovao za 12. Cro Cup koji se sastojao od rekordnih deset natjecanja - Kostrene (5 km), Zadra (5 km), Zagreba (5 km), Rasline (5 km), Omiša (10 km), Ista (4,2 km), Crikvenice (3,5 km), Farosa (16 km), Poreča (5 km) i Rovinja (5,6 km).

Ekipno prvo mjesto i titulu klupskih državnih prvaka za 2012.g. i u muškoj i u ženskoj konkurenciji osvojio je KDP Split. Kod plivača drugo mjesto osvojili su maratonci 'Donata' iz Zadra, a kod plivačica 'Poreča', dok je treći 'Poreč' (plivači) i 'Primorje' Rijeka (plivačice). Pokale i medalje najboljima u apsolutnoj, dobnim i ekipnoj kategoriji uručili su direktor Cro–Cupa prof. Milivoj Mirosavac, te direktor Komisije za natjecanja Igor Jenul.

(Hina) xbis ybis

An unhandled error has occurred. Reload 🗙