FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: Srbiji prijeti dužnička kriza

Autor: tman
BEOGRAD, 7. rujna 2012. (Hina) - Srbija treba učiniti sve kako bi održala deviznu likvidnost, jer ako to ne uspije prijeti joj bankrot, sve češće upozoravaju ekonomisti, a u petak je i predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić rekao novinarima kako zemlji prijeti dužnička kriza i dužničko ropstvo, nemogućnost isplate plaća i mirovina, te normalnog funkcioniranja države.

"Vlada će idućeg tjedna predložiti antikrizne mjere, čiji je cilj ušteda od milijardu eura. Procjenjuje se da je stopa zaduženosti 50 posto bruto domaćeg proizvoda, a ona može porasti do 60 posto", rekao je Dačić nakon sjednice državnog stožera za izvanredna stanja.

Dačić je izjavio kako te mjere podrazumjevaju rebalans proračuna i donošenje desetaka zakona koji bi trebali smanjiti nepotrebne troškove države, spriječiti recesiju, pad BDP-a i industrijske proizvodnje.

Predsjednik srbijanske vlade tvrdi da će Srbiji biti potrebno više milijardi eura i da zato treba razgovarati s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i s Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom, Švicarskom i svima koji imaju interes dati joj novac.

Srbija ima najvišu cijenu kapitala u okruženju, najnestabilniju valutu i najniže plaće i uvjeti poslovanja ne mogu se poređivati sa zemljama u susjedstvu, poručio je Dačić. Zato treba po njegovu mišljenju "uz najminimalnija povećanja nekih davanja rasteretiti gospodarstvo i građane. Najavio je ukidanje više poreza, dažbina i pristojbi, kao i deseci nepotrebnih agencija”.

"To su mjere za zaustavljanje krvarenja i sprječavanje bankrota, ali su potrebne i dugoročne mjere za pravi gospodarski oporavak. Radit će se istobno na obje stvari", rekao je novinarima predsjednik srbijanske vlade.

(Hina) xtman yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙