FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovrić: 40 tisuća zagrebačkih srednjoškolaca bez subvencije za prijevoz

Autor: vlar
ZAGREB, 7. rujna 2012. (Hina) - Vladinom odlukom o sufinanciranju učeničkog prijevoza nije obuhvaćeno 40 tisuća zagrebačkih srednjoškolaca, tako da za njih, u iščekivanju očitovanja resornog ministarstva, cijena karte javnog gradskog prijevoza do daljnjega ostaje 120 kuna, upozorio je danas pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić.

Spomenuta vladina odluka o 75-postotnom subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna odnosi se na međumjesni prijevoz i njome nisu obuhvaćene tisuće srednjoškolaca koji stanuju u Zagrebu, a do škole putuju duže od pet kilometara i moraju promijeniti nekoliko prijevoznih sredstava, naglasio je Lovrić na konferenciji za novinare.

Sufinanciranje se, podsjeća, po sadašnjim uputama odnosi samo na one učenike koji stanuju izvan Zagreba, a takvih je u zagrebačkim školama svega 10 posto. Napominje da pojedini učenici u Zagreba putuju do škole i do 30 kilometara, te da ih sadašnje tumačenje vladine odluke stavlja u neravnopravan položaj prema učenicima iz Zagrebačke županije kojima bi se prijevoz subvencionirao.

Zatraženo očitovanje i dodatne upute Grad Zagreb od Ministarstva obrazovanja do danas nije dobio, kaže Lovrić koji se nada da vlada nije namjerno izostavila Zagreb, već se radi o stjecaju okolnosti i slučajnosti.

Zahvaljujući gradskoj subvenciji, podsjetio je pročelnik, zagrebački srednjoškolci gradski prijevoz sada plaćaju 120, umjesto 360 kuna. Onima među njima, koji žive na udaljenosti većoj od 5 kilometara od škole, država bi, smatraju u Gradu, trebala subvencionirati 75 posto sadašnje cijene karte (120 kuna). Riječ je o subvencioniranju već subvencionirane karte za što bi iz državnog proračuna trebalo izdvojiti između 15 i 20 milijuna kuna. To, kaže Lovrić, nije ogroman novac, jer četiri puta više Zagreb već izdvaja za svoje srednjoškolce koji ne plaćaju ekonomsku cijenu karte.

U ime Vijeća učenika Grada Zagreba Matko Orenda istaknuo je kako zagrebački srednjoškolci ne traže potpuno besplatan prijevoz, već da ga Ministarstvo obrazovanja subvencionira u najvećoj mogućoj mjeri.

Vlada je 23. kolovoza donijela odluku o sufinanciranju troškova međumjesnog javnoga i linijskoga prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju od rujna do prosinca 2012.

Pravo na 75-postotno sufinanciranje prijevoza do škole imaju srednjoškolci koji su redovito upisani u školsku godinu 2012./2013., kupuju mjesečne učeničke karte za autobus ili vlak, te kojima je udaljenost od mjesta prebivališta ili boravišta do škole veća od pet kilometara.

(Hina) xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙