FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 7. rujna 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PEKING

U potresu magnitude 5,7 koji je u petak pogodio jugozapad Kine poginule su najmanje 43 osobe, a više od 150 je ozlijeđeno. Epicentar potresa u 5 sati po srednjoeuropskom vremenu koji je oštetio tisuće kuća bio je na granici pokrajina Yunnan i Guizhou, prema podacima kineske seizmološke službe. Uslijedio je niz naknadnih podrhtavanja tla, što je izazvalo paniku u nekim gradovima i potaknulo stanovnike da izađu na ulice. Prema podacima mjesnih vlasti u potresu je ozlijeđeno više od 150 ljudi.

VLADIVOSTOK

Ruski energetski div Gazprom neće obustaviti isporuke plina kao odmazu za otvaranje istrage Europske unije o prodaji plina, objavio je u petak Kremlj. Europska komisija istragu je počela u utorak zbog sumnje da Gazprom, koji je u 50-postotnom vlasništvu ruske države, sprječava slobodan protok plina diljem zemalja EU-a te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena plina za cijene nafte. Iz Gazproma, koji zarađuje oko 99 milijarda američkih dolara od prodaje plina europskim državama, tvrde da su se pridržavali svih zakona, poslujući u EU-u i drugdje te da su spremni na "borbu" s obzirom na stratešku važnost te industrije za Rusiju. "Nema govora o odmazdi. Gazprom se u prošlosti dokazao kao pouzdan partner u opskrbi plinom i zapravo je jamac energetske sigurnosti Europe", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina.

DIYARBAKIR

Najmanje 19 kurdskih pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK) i jedna turski vojnik ubijeni su od srijede kad je turska vojska pokrenula veliku ofenzivu protiv PKK-a na jugoistoku zemlje, doznaje se u petak od mjesnih izvora. Tisuće vojnika, policajca i "čuvara sela" uključeno je u tu operaciju u planinama Kalo, Lale i Merinos u pokrajini Sirnak. Isti izvori su rekli da turske postrojbe raspolažu podrškom helikoptera i borbenih zrakoplova F-16. U sukobima u pokrajini Sirnak je u nedjelju poginulo deset turskih vojnika i 20 pobunjenika.

ISLAMABAD

Pakistanski sud oslobodio je uz jamčevinu 14-godišnju kršćansku djevojčicu Rimshu koja je tri tjedna bila u pritvoru zbog optužbe da je oskvrnula Kuran, izvješćuje u petak AFP iz Islamabada. "Prihvaćam njezin zahtjev za puštanjem na slobodu", kazao je sudac Muhamad Azam Kha, uvaživši zahtjev njezinih odvjetnika za puštanjem uz jamčevinu. Visina jamčevine iznosi milijun rupija, oko 8.300 eura. Nepismenu djevojčicu susjedi su optužili da su je vidjeli kako spaljuje stranice iz Kurana, a za to je u Pakistanu predviđena doživotna zatvorska kazna. Cijeli je slučaj doživio spektakularni obrat kada je policija prošli vikend uhitila imama džamije u četvrti gdje živi djevojčica i optužila ga da je on palio stranice Kurana i to pripisao Rimshi.

RIM

Ribarski brod pun imigranata potonuo je u noći između četvrtka i petka kod talijanskog otoka Lampeduse, pri čemu su spašena 54 imigranta, dok traju potrage za više desetaka nestalih, navele su talijanske službe pomoći. U potrazi sudjeluju talijanska obalna straža, financijska policija, helikopteri i NATO-ovi brodovi, po jedan talijanski, njemački i turski, precizira talijanska agencija ANSA. Još nije određen broj nestalih koje traže, ali moglo bi se raditi o više desetaka. Preživjeli spominju više od sto imigranata, navodno Tunižana, na tom brodu. Uzbuna je pokrenuta kasno u četvrtak putem mobitela jednog brodolomca.

LJUBLJANA

Ulazak Hrvatske u EU za Sloveniju će, uz brojne pozitivne učinke, imati i jedan negativan vidik, jer slovenski državni proračun ostaje bez značajnog dijela prihoda od carina na uvoz iz država izvan EU-a, navodi u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Samo od početka 2010. do sada hrvatski su izvoznici u slovenski državni proračun uplatili 400 milijuna eura na ime carina i taksi, od čega prošle godine skoro 160 milijuna, izjavio je za "Dnevnik" Alojzij Zupančič iz slovenske carinske uprave, upozoravajući na visoku razinu trgovinske razmjene dviju država koja će se ubuduće evidentirati kao unutarnji promet u okviru jedinstvenog tržišta. Otpadanjem barijera pri protoku roba i kapitala na slovenskoj "južnoj" granici manji će pad prihoda imati i domaći prijevoznici, piše list. U Sloveniji postoje mišljenja kako bi ulazak Hrvatske u EU, uz brojne pozitivne efekte poput jačanja trgovine i konkurentnosti, mogao donijeti i jaču prisutnost hrvatskih tvrtki koje bi ugrozile tržišnu poziciju slovenskih, osobito kad je riječ o prehrambenoj industriji i hrani, ali i prometu, s obzirom da će Rijeka sa statusom europske luke jače nego do sada konkurirati Kopru.

SARAJEVO

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini potpuno se oporavio od posljedica krize koja je bila na vrhuncu 2010. godine te će 2012. godinu vjerojatno završiti s rekordnom dobiti, objavili su u petak lokalni mediji u BiH pozivajući se na podatke entitetskih agencija za bankarstvo. Po podacima koje je objavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH, poslovne su banke u tom entitetu tijekom prvih šest mjeseci ostvarile dobit od 71 milijun konvertibilnih maraka (nešto više od 36 milijuna eura), dok su tijekom cijele 2011. godine zaradile 84 milijuna KM (oko 43 milijuna eura). Banke koje posluju u Republici Srpskoj do kraja lipnja ostvarile su dobit od 36,7 milijuna KM (18,7 milijuna eura), što je za tri milijuna više u odnosu na 2007. godinu kada su banke u BiH ostvarila najveće profite.

MOMBASA

Naoružana skupina zapalila je kuće i ubila najmanje 11 seljana u obalnom području Kenije, doznaje se u petak od mjesnog starješine i Crvenog križa, a motiv napada bi mogao biti dugotrajni spor oko pašnjaka i vode. Napadači su u četvrtak navečer upali u selo u delti Tane koju nastanjuju farmeri Pokoma, tri tjedna nakon što su Pokome vatrenim oružjem i kopljima upali u selo Orma i pobili više od 50 ljudi. Sjedilačko stanovništvo naroda Pokoma u stalnom je sukobu s polunomadskim narodom Orma zbog pašnjaka, poljoprivrednog zemljišta i izvora vode.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙