FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko Kvarner za reviziju koncepta gospodarenjem otpadom

Autor: hsup
RIJEKA , 6. rujna 2012. (Hina) - Udruga Eko Kvarner danas je ocijenila da je potrebno napraviti reviziju koncepta gospodarenja otpadom u Primorsko-goranskoj županiji i najavila novi prosvjedni skup protiv županijskih odlagališta i načina zbrinjavanja otpada u općini Viškovo.

Prosvjed je najavljen za 15. rujna u središtu Rijeke, na Korzu ispred zgrade gradske uprave.

Županijsko odlagalište komunalnog otpada Viševica je popunjeno, pa se otpad ondje balira i odvozi na Marišćinu. Bale otpada za sada se samo odlažu na Marišćini, a uskoro bi se trebale početi odlagati u za to pripremljene kazete. Takvo odlaganje otpada planira se do izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) „Marišćina.“ I Viševica I Marišćina nalaze se u općini Viškovo kraj Rijeke.

Predstavnik Eko Kvarnera Robert Božić rekao je na konferenciji za novinare da je Marišćina neprikladna za odlagalište zbog blizine izvorišta Rječine, da nije jasno tko će nadzirati moguće propuštanje kazeta te da je riječ o istom načinu zbrinjavanja kao i na Viševcu.

Nepropusni sloj tih kazeta za odlaganje bit će debljine oko 30 centimetara, a otpad će se odlagati u 5 ili 6 kazeta, od kojih je svaka dugačka i široka po 100 metara, dodao je.

Božić je ocijenio da se u prijedlogu novog županijskog prostornog plana pokušava ozakoniti sadašnje odlagalište na Marišćini, da se u njemu budući ŽCGO proglašava od državne važnosti i omogućava odlaganje opasnog otpada kao što su azbest i bolnički otpad. Smatra da se „pokušava stvoriti jeftina destinacija za opasni i neopasni otpad EU, budući da se izmjenom Zakona o otpadu dozvoljava i uvoz otpada iz inozemstva“.

U Eko Kvarneru smatraju da bi primarna selekcija otpada bila bolje rješenje, a od lokalnih i regionalnih vlasti očekuju predlaganje novog koncepta koji bi se temeljio na ekologiji.

Božić je dodao da bi se sav do sada balirani otpad mogao u cijelosti zbrinuti u postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada tvrtke VIS iz Varaždina.

Predsjednik lovranskog ogranka Eko Kvarnera Igor Vio govorio je o aktualnoj javnoj raspravi o studiji utjecaja na okoliš planirane luke nautičkog turizma u Lovranu. Vio ističe da taj projekt predviđa predimenzionirane i neprihvatljive arhitektonske i građevinske zahvate, kao što su četiri tornja, koja podsjećaju na arhitekturu Dubaija.

Smatra da bi projekt trajno narušio vizuru Lovrana te da bi zbog planiranog nasipavanja mora i betoniranja obale došlo do trajnog nepovoljnog utjecaja na morski okoliš. Vio je pozvao sve građane da sudjeluju na izlaganju studije u prostorijama Općine Lovran, u petak, 7. rujna .

(Hina) xhsup yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙