FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lidija Bertović nova ravnateljica NP Plitvičkih jezera

Autor: mbuj
ZAGREB, 17. kolovoza 2012. (Hina) - Lidija Bertović nova je ravnateljica Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, a rješenje o njezinu imenovanju donio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

"Na temelju članka 77. Zakona o zaštiti prirode i članka 40. Zakona o ustanovama, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović donio je rješenje o imenovanju dr. sc. Lidije Bertović ravnateljicom Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera 14. kolovoza 2012. na razdoblje od četiri godine", priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

U priopćenju stoji da je ministar rješenje donio na temelju provedenoga javnog natječaja koji je odlukom o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera 24. srpnja raspisalo Upravno vijeće te ustanove.

Očekuje se da će nova ravnateljica unaprijediti poslovanje radi što bolje zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti i što boljeg upravljanja zaštićenim područjem, da će poduzeti potrebne mjere i aktivnosti radi unaprjeđenja turizma, turističke ponude i što kvalitetnijeg obavljanja komercijalnih djelatnosti, ističe se u priopćenju i dodaje kako je "potrebno pojačati i suradnju s lokalnim zajednicama, što je zasigurno jedan od važnijih elemenata za daljnji razvoj Nacionalnog parka.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode također ističe da je dr. sc. Lidiju Bertović "njezino stručno zvanje i poznavanje problematike zaštite prirode utemeljeno na višegodišnjemu radnom iskustvu na mjestu ravnateljice Javne ustanove Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, uz kvalitetno artikuliranje vizije razvoja Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, izdvojilo među kandidatima kao najkompetentniju osobu za ravnatelja u sljedećemu četverogodišnjem razdoblju".

Dr. sc. Lidija Bertović diplomirala je 1993. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalistički ispit za profesora kemije pred "General Teaching Council for Scotland" u Edinburgu obranila je 1999., a magistrirala je 2003. na "Robert Gordon University" u Aberdeenu, u Škotskoj, na Odsjeku za ekologiju i zaštitu okoliša. Od 1993. do 1998. radila je u kemijsko-analitičkom ekološkom laboratoriju "Winston Chemicals Inc." u SAD-u, a od 1998. do 2002. bila je voditeljica znanstvenog projekta u Molekularno-endokrinološkom laboratoriju pri "Rowett Research Institute" u Škotskoj, gdje je istodobno bila i voditeljica projekta u naftno-istraživačkom laboratoriju "Schlumberger Research & Development".

Tijekom 2003. i 2004., nakon povratka u Hrvatsku, bila je konzultant na području zaštite okoliša za Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, EkoTein d.o.o. Zagreb, te za Agenciju za posebni otpad d.o.o. Zagreb. Od 2005. do kraja 2009. obnašala je dužnost direktorice Sektora zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša te je bila savjetnica člana Uprave Ine - Industrije Nafte d.d., Zagreb, a od prosinca 2009. ravnateljica Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Doktorsku disertaciju iz područja biotehničkih znanosti, grane ekologije i zaštite okoliša, obranila je u svibnju 2010. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙