FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački HNS za veće sudjelovanje građana u odlučivanju

Autor: dber
ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević danas je najavio da će ta stranka uoči lokalnih izbora slijedeće godine pokrenuti inicijativu za javnom raspravom o reorganizaciji upravljanja Gradom Zagrebom kako bi građani mogli više sudjelovati u procesima odlučivanja.

Kovačević je na konferenciji za novinare ispred Stare gradske vijećnice rekao kako HNS predlaže da se gradske četvrti spoje u 10-ak općina koje bi pak, uz novčanu decentralizaciju, imale potpunu autonomiju te svog, "malog gradonačelnika".

"Takva decentralizacija će dovesti do toga da više nema samovolje ovoga ili onoga gradonačelnika", kazao je Kovačević dodavši da će predložiti i da se zakonski bolje urede odnosi između gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine, koji su danas u neskladu, a pritom, kaže, najviše ispaštaju građani.

Uz to, kao novost, zagrebački HNS predlaže da se Sesvete izdvoje iz sastava Grada Zagreba te da postane zasebna autonomna jedinica, mali grad najbliži Zagrebu.

U zagrebačkom HNS-u smatraju da su danas, u potpuno centraliziranom Zagrebu, građani izdvojeni iz demokratskih procesa unutar grada. Umjesto da se pozivaju svake četiri godine da izađu na izbore, građani bi se trebali kroz proces odlučivanja u mjesnim odborima i općinama vratiti u svakodnevni način odlučivanja, naglašavaju.

Potpredsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak je podsjetio da Zagreb 1. srpnja sljedeće godine postaje glavnim gradom jedne EU države, a da gradski ustroj nije učinkovit. "Mi želimo taj ustroj prilagoditi potrebama građana i budućnosti grada", dodao je i naveo kako žele da im u tome pomognu i sami građani.

"Ne očekujmo da središnja, državna vlast inicira promjene. Inicirajmo ih mi, s terena, iz lokalne samouprave", poručio je Stojak navodeći primjer gradske četvrti Trešnjevka-jug, gdje živi isto toliko stanovnika koliko u Zadru, a na svom području nema srednju školu. "Zamislite Zadar bez ijedne srednje škole", kazao je navodeći da se takvih primjera u Zagrebu može naći "mali milijun" i da upravo zato žele decentralizaciju i promjenu u upravljanju gradom.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙