FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački HNS: ako vlast nema rješenja za Jakuševec, neka se povuče

Autor: dber
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Iz zagrebačkog HNS-a danas su najoštrije osudili dugogodišnje loše upravljanje odlaganjem opada u Zagrebu i odugovlačenje rješavanja problema Jakuševca i njegovih stanovnika te su pozvali gradske vlasti da se povuku ako za to nemaju rješenja.

"Postavljamo logično pitanje: zašto se odugovlači s rješavanjem problema čija kulminacija može dovesti do ozbiljnog ekološkog incidenta, ugrožavanja zdravlja 800 tisuća građana hrvatske metropole i pretvaranja zagrebačkih ulica u smetlišta?", navodi se u priopćenju zagrebačkog HNS-a, koji poziva nadležne službe, prije svih sanitarnu inspekciju, da na mjestu događaja napravi uviđaj i ocijeni situaciju.

Smatraju da nesnosni smrad koji se širi Jakuševcem i njegovom okolicom nije primjeren jednoj europskoj metropoli poput Zagreba. "Ako ne postoji drugo rješenje osim odlaganja otpada na Jakuševcu, odlagalište Jakuševec mora zadovoljiti suvremene kriterije deponija", napominju te, kao trajno rješenje, predlažu termičku obradu komunalnog otpada koja uključuje izgradnju spalionice otpada koja bi od otpada proizvodila električnu energiju.

Ističu da se polurješenjima poput raznih naknada stanovnicima tog dijela grada ne rješava problem neprimjerenog odlaganja otpada na deponiju bez uporabne dozvole niti smrada koji se širi tim dijelom Zagreba.

"Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom odgovorna je da građanima svoga grada osigura korištenje komunalnih usluga bez ikakvih smetnji i u skladu s cijenom koju za te iste usluge plaćaju. Ukoliko takvu uslugu vlast nije u mogućnosti osigurati, postoji vrlo jednostavno rješenje – neka se takva vlast povuče i prepusti mjesto onima koji znaju naći rješenje", stoji u priopćenju zagrebačkog HNS-a.

(Hina) pp/xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙