FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavak slabe aktivnosti investitora

Autor: neba
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, jer nema vijesti koje bi znatnije potaknule tržište u jednom ili drugom smjeru.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,12 posto, na 1.684 boda, prekinuvši 3-dnevni negativni niz. Crobex10 porastao je, pak, 0,32 posto, na 919 bodova.

Redovni promet iznosio je 10,7 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego dan prije, no pritom je polovina prometa ostvarena u trgovanju obveznicom RH.

„Ako su se i vratili s godišnjih odmora, investitori se još nisu vratili trgovanju dionicama. I danas bi Crobexi zbog toga mogli stagnirati, uz nizak promet“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na inozemnim su burzama, pak, splasnula očekivanja da će američka središnja banka već u rujnu dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva.

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks pao 0,88 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,81, a Nasdaq indeks 0,66 posto.

U srijedu je objava zapisnika s posljednje sjednice američkog Feda, održane krajem srpnja, podržala nadu ulagača u nove poticajne gospodarske mjere, no već u četvrtak ta su očekivanja splasnula.

Posljedica je to izjave Jamesa Bullarda, predsjednika podružnice Feda u St. Louisu, da su se od posljednje sjednice Feda makroekonomski pokazatelji ponešto poboljšali.

To je tržište protumačilo kao signal da Fed u rujnu neće pokrenuti novi, treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, nego pričekati daljnji razvoj gospodarske situacije.

Zbog toga su jutros i na azijskim i na europskim burzama cijene dionica u padu.

„Na europskim burzama moguć je prvi tjedni pad najvažnijih indeksa u proteklih mjesec dana. I dok se na europskim burzama osjeća neizvjesnost među investitorima zbog dužničke krize, sve je izraženija i neizvjesnost na američkim tržištima uslijed predstojećih parlamentarnih izbora i buduće fiskalne politike SAD-a“, navodi Bešević Vlajo.

Kako dodaje, od makroekonomskih izvješća, danas se očekuje objava podatka o bruto domaćem proizvodu Velike Britanije i narudžbama trajnih dobara američkoj industriji.

„Zasad naprosto nema vijesti koje bi znatnije pokrenule tržišta u nekom smjeru“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙