FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 4. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti zi svijeta do 21 sat.

KRYNICA - Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski u utorak je u Krynici izjavio kako je njegova zemlja odigrala značajnu ulogu u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i izrazio uvjerenje da će uskoro imati priliku potpisati u poljskom parlamentu ratificirani sporazum o ulasku RH u EU. "Sretan sam zbog toga što je meni pripala uloga da potpišem ratificirani sporazum o hrvatskom pristupanju EU, ali ću zapravo tako samo izvršiti volju poljskog naroda", rekao je Komorowski novinarima nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Josipović je u utorak stigao u dvodnevni posjet Poljskoj gdje je, prije susreta s Komorowskim, otvorio 22. Gospodarski forum u Krynici. Poljski predsjednik novinarima je rekao da iako u Krynici upravo traje Gospodarski forum, postoje važnije stvari od ekonomije, a to su prijateljstvo, dobri odnosi i suradnja između zemalja. Zahvalio je Josipoviću na pozivu da dođe u posjet Hrvatskoj i dodao kako će to biti prilika za nastavak razgovora i dodatno približavanje stajališta dviju zemalja. "Drago mi je što ću doći u Hrvatsku, nadam se uskoro, kao jedan više od pola milijuna Poljaka koliko ih je ove godine posjetilo vašu lijepu zemlju", rekao je poljski predsjednik hrvatskom kolegi. Josipović je zahvalio na gostoprimstvu "pravog prijatelja" i na pozivu za sudjelovanje na forumu i naglasio kako Hrvatska prepoznaje veliku i važnu ulogu koju je Poljska imala na hrvatskom putu u EU te prijateljstvo, suradnju i pomoć koju joj je stalno pružala. "Sa zadovoljstvom sam primio vaša uvjeravanja kako će Poljska vrlo skoro ratificirati naš pristupni sporazum", kazao je Josipović Komorowskom.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u utorak u posjet članove zajedničkog odbora za poslove Europske unije irskoga parlamenta, priopćio je MVEP. Ministrica je izaslanstvo upoznala sa situacijom vezanom uz ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora i naglasila kako Hrvatska nastavlja ispunjavati sve preuzete obveze, svjesna da taj proces još nije završen, kaže se u priopćenju. Irska 1. siječnja preuzima predsjedanje EU-om, a parlamentarci će posjetiti Hrvatsku, Sloveniju i BiH. Zanimalo ih je što ministrica Pusić misli o daljnjem proširenju Unije, koje će biti jedan od prioriteta irskog predsjedanja. Razgovarali su i o procjeni situacije u Srbiji i BiH. Ministrica je naglasila kako se Hrvatska čvrsto zalaže za daljnje proširenje EU-a na zemlje regije jer je perspektiva članstva i u Hrvatskoj bila važna za izgradnju državnih institucija. Naglasila je da Hrvatska podupire i aktivno surađuje sa susjedima kroz novouspostavljeni Centar izvrsnosti kroz koji prenosi stečena iskustva i znanja u procesu proširenja.

ZAGREB - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je izaslanstvo Zajedničkog odbora za poslove Europske unije Parlamenta Irske koje u posjetu Hrvatskoj predvodi predsjednik tog odbora Dominic Hannigan, priopćeno je u utorak iz Sabora. "Irska i Hrvatska su dvije prijateljske zemlje. To prijateljstvo je potvrđeno kroz povijest te posebno kroz pomoć Hrvatskoj u pristupanju Europskoj uniji", istaknuo je uvodno potpredsjednik Sabora koji je članovima irskog parlamentarnog izaslanstva zahvalio na brzoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Izrazio je očekivanje u nastavak dobrih bilateralnih odnosa i irske podrške Hrvatskoj u procesu pristupanja EU, prije svega na području korištenja europskih fondova i osposobljavanja javne i državne u cilju dosezanja europskih standarda. Hannigan je kazao kako Irska ima pozitivna iskustva od članstva u Europskoj uniji, posebice što se tiče gospodarskog rasta i društvenog razvoja.

LJUBLJANA - Samo je pitanje vremena kad će Slovenija i formalno morati zatražiti međunarodnu pomoć za financijsku stabilizaciju, ocijenio je utorak u razgovoru za Slovenski radio Egon Zakrajšek, Amerikanac slovenskih korijena i pomoćnik ravnatelja za monetarna pitanja američke središnje banke. "Do kraja ove godine Slovenija će trebati zatražiti pomoć, to je samo pitanje mjeseci do kraja godine", izjavio je Zakrajšek, ocijenivši da slovenska vlada više nema vremena za samostalnu financijsku stabilizaciju i vraćanje povjerenja financijskih tržišta. Slovenskoj vladi Zakrajšek je preporučio da što prije provede potrebne sanacijske mjere za domaće banke i donese potrebne reforme. U svezi s izjavama ministra financija Janeza Šušteršiča da bi Slovenija sredstva za financiranje umjesto na tržištu euroobveznica, što joj je onemogućeno zbog visokih kamata, ove jeseni mogla potražiti na američkom tržištu vrijednosnica izdavanjem obveznica u visini 1,5 milijardi američkih dolara, Zakrajšek je rekao da bi se zemlja tako osim kreditnom izložila i valutnom riziku.

ZAGREB/BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u utorak na sastanku skupine prijatelja Sirije u Berlinu kako se bliži kraj sirijskog režima i pozvao sirijsku oporbu na oblikovanje zajedničke platforme. "Dani režima su odbrojani", izjavio je šef njemačke diplomacije na sastanku radne skupine u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, na kojemu su sudjelovali predstavnici više od 60 država te visoki predstavnici sirijske oporbe. "Njemačka podupire novi politički i gospodarski početak nakon kraja Asadova režima", poručilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju sa sastanka. U skladu s tim ciljem, Njemačka je u utorak pozvala "Skupinu prijatelja sirijskog naroda" na sastanak u Berlin, kako bi zajedno sa sirijskom oporbom raspravljali o strategiji gospodarske obnove zemlje. To je bio drugi sastanak skupine koja se prvi put okupila 24. svibnja u Abu Dabiju. Skupinom zajednički predsjedaju Njemačka i Ujedinjeni Arapski Emirati. Westerwelle je na sastanku pozvao na zaustavljanje nasilja u Siriji i na sastavljanje prijelazne vlade, za što je prema njegovim riječima potrebna "zajednička platforma" oporbe, koja bi trebala biti privržena vrijednostima demokracije, snošljivosti i pluralizma. Među sudionicima berlinskog sastanka nalaze se i predsjednik oporbenog Sirijskog nacionalnog vijeća Abdelbaset Sieda te predstavnik Sirijskog gospodarskog foruma Bassma Kodmani.

RIM - Francuska potiče osnivanje alternativne vlade u Siriji, koju danas predvodi "klan" čiji članovi čine zločine protiv vlastitoga naroda, izjavio je u utorak u Rimu, na konferenciji za novinare održanoj zajedno s talijanskim premijerom Marijom Montijem, Francois Hollande. Francuska bi željela da se u Siriji osnuje alternativna vlada, objasnio je francuski predsjednik, istaknuvši kako njegov ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u ovome trenutku vodi brigu o pitanjima vezanim uz humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom sukobima. Predsjednik talijanske vlade Monti izrazio je veliku zabrinutost članova obiju vlada zbog krize od čijih posljedica svakodnevno umiru nove žrtve i zbog koje se stvaraju stotine izbjeglica. Također je rekao kako mu se čini da je situacija ondje vrlo neizvjesna. "Potrebno je nadvladati neslaganja unutar Vijeća sigurnosti", kazao je Monti, ocijenivši misiju novoga poslanika te organizacije Lakhdara Brahimija vrlo pozitivnom. "U potpunosti ga podupiremo", kazao je, istaknuvši kako Italija već "radi na pomoći Siriji nakon Asada".

ŽENEVA - Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je u utorak da će dopustiti međunarodnom Crvenom križu veću slobodu kretanja po zemlji i proširenje humanitarnih operacija, objavio je glasnogovornik te organizacije u njezinu sjedištu u Ženevi. Novi čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Peter Maurer sastao se u Damasku s Assadom i razgovor je trajao oko 45 minuta. Razmotrena su pitanja poboljšanja dostave pomoći civilima kao i zahtjev da se omogući predstavnicima Crvenog križa da obilaze zatvore što je prekinuto u svibnju. Maurer je od Assada tražio da omogući ranjenima brzi pristup zdravstvenoj skrbi i da se ubrza uvoz lijekova, medicinske opreme i hrane te opreme za obnavljanje vodoopskrbnog sustava, kazao je glasnogovornik Hicham Hassan.

PARIZ - Aktivisti su započeli štrajk glađu kako bi osudili, kako ocjenjuju, paraliziranost međunarodne zajednice glede Sirije i nesposobnosti protivnika predsjednika Bashara al-Assada da se ujedine. Skupina aktivista, koju čine Sirijci i državljani drugih zemalja, počela je štrajk glađu krajem kolovoza u Siriji. Pokret se od tada proširio i na druge zemlje, uključujući i Francusku, Sjedinjene Države i Jordan. Oko 40 aktivista sada štrajka glađu a još 12-ro će početi kasnije ovoga mjeseca, rekla je skupina. Oni žele da Međunarodni kazneni sud pokrene postupak protiv Assada, vlade članica Europske unije zatvore sve sirijske diplomatske misije a od Egipta da odbije prolaz Sueskim kanalom svakom brodu za kojega se ocijeni da prevozi vojnu pomoć sirijskoj vladi.

BERLIN - Suočavanje s posljedicama komunističke diktature u bivšoj Demokratskoj Republici Njemačkoj (DDR) središnja je društvena zadaća današnje Njemačke, poručio je u utorak na sastanku s predstavnicima udruga žrtava komunističke diktature u Berlinu njemački državni tajnik za kulturu Bernd Neumann. "Suočavanje s diktaturom SED-a i njezinim posljedicama ostaje središnja društvena zadaća", izjavio je Neumann na redovitom sastanku s predstavnicima udruga žrtava i građanskih inicijativa u prostorijama ureda savezne kancelarke u Berlinu, priopćila je u utorak njemačka vlada. Jedinstvena socijalistička stranka (SED) bila je vladajuća komunistička partija u DDR-u. Susreti u kancelarkinu uredu s predstavnicima žrtava imaju za cilj razmjenu iskustava o posljedicama komunističke diktature. Prema Neumannovim riječima, suočavanje s posljedicama diktature obuhvaća i jasno raspoznavanje razlika između diktature i demokracije. Njemačka vlada odlučna je suprotstaviti se pokušajima umanjivanja i uljepšavanja dimenzija komunističke diktarure u DDR-u, rekao je Neumann i upozorio na rezultate istraživanja prema kojima većina mladih Nijemaca vrlo malo zna o novijoj povijesti.

MONTREAL - U kanadskom Quebecu se u utorak održavaju parlamentarni izbori, nakon kampanje obilježene željom za promjenama i nakon studentskih prosvjeda održanih prije desetak dana, koji su rezultirali žestokim okršajima s policijom, a poduprla ih je oporba. Aktualni premijer, član Liberalne stranke Jean Charest kandidirao se za još jedan mandat, iako je njegova vlada donijela plan povećanja školarina za 82 posto u idućih sedam godina, zbog čega su nedavno izbili masovni studentski prosvjedi. Oko šest milijuna birača trebalo bi, u ovoj frankofonoj kanadskoj pokrajini, danas izabrati 125 zastupnika u parlamentu. Borba za mjesta u parlamentu vode se između triju glavnih stranaka - liberala premijera u odlasku Jeana Charesta, koji su na vlasti od 2003., Quebeške stranke kojoj je na čelu Pauline Marois i Koalicije budućnosti Francoisa Legaulta. Prema ranije provedenom istraživanju javnog mišljenja, razlike i odstupanja u izgledima za dobivanje glasova među njima su vrlo tijesne. Promatrači smatraju da bi Pauline Marois mogla biti prva žena na čelu Quebeca u povijesti te pokrajine.

ZAGREB/ŽENEVA - Postotak nezaposlenosti mladih ljudi u svijetu pogoršat će se do 2017., jer se kriza eurozone širi iz razvijenih zemalja na nova brzorastuća gospodarstva, predviđa Međunarodna organizacija rada (ILO) u studiji predstavljenoj u utorak u Ženevi i dostupnoj na internetskim stranicama. "Ironično, samo u razvijenim gospodarstvima očekuje se pad nezaposlenosti mladih u godinama koje dolaze, a to je slijedilo nakon velikog rasta nezaposlenosti mladih u svim regijama od izbijanja krize", rekao je Ekkehard Ernst, vodeći autor studije "Pregled nezaposlenosti u svijetu: sumorni izgledi za mlade na tržištu rada". Postupan pad nezaposlenosti mladih ILO očekuje u razvijenim gospodarstvima gdje bi ona sa 17,5 u 2012. trebala pasti na 15,6 u 2017. godini. No ta brojka ipak je veća od 12,5 posto koliko je nezaposlenost iznosila 2007., prije izbijanja krize. U zemljama središnje i istočne Europe ILO predviđa rast nezaposlenosti mladih sa 16,9 na 17 posto 2017. Procjenjuje da predviđeni pad nezaposlenosti u razvijenim zemljama neće biti posljedica poboljšanja na tržištu rada, već uvelike posljedica odustajanja i isključivanja mladih s tržišta rada. Druga važna prognoza jest da postupan pad nezaposlenosti u razvijenim zemljama neće biti dovoljan da preokrene trend na svjetskoj razini. Zato ILO predviđa globalnu nezaposlenost mladih 12,9 posto 2017., ili za 0,2 posto više od 2012.

ZAGREB/BERLIN - Najviše njemačko tijelo za borbu protiv kriminala procjenjuje da bi Njemačka uskoro mogla postati cilj napada islamista, a povod za taj zaključak nedavno je objavljeni video bivšeg rap glazbenika u kojemu otvoreno prijeti Njemačkoj. Predsjednik njemačkog Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Joerg Ziercke, smatra da video što ga je objavio bivši njemački raper Denis Cuspert sadrži naznake da se planiraju napadi u Njemačkoj, objavili su njemački mediji. Video bi u određenim okolnostima mogao poslužiti kao podloga za film o mučenicima, što je tipično za islamističke teroriste. "To su prve naznake za to da je netko možda stvarno odlučio umrijeti kao mučenik", izjavio je Ziercke za televizijsku postaju ZDF. Televizija ZDF objavila je video u kojemu Cuspert nedvosmisleno prijeti Njemačkoj. "Nećete više živjeti sigurno. Ulažete milijune i milijarde u rat protiv islama. I stoga je ova zemlja ovdje, Savezna Republika Njemačka, ratno područje", izjavio je Cuspert u video poruci, što je očito snimljena u blizini koelnske katedrale. Cuspert, umjetničkim imenom Deso Dogg, početkom je svibnja u Bonnu sudjelovao u sukobima između radikalno desničarske skupine Pro NRW i radikalnih islamskih salafista. Pri tom je više policajaca ranjeno ubodima noža. Nakon što je njegova udruga "Millatu Ibrahim" zabranjena u Njemačkoj, Cuspert je napustio zemlju i od tada se navodno zajedno sa svojim brojnim pristašama nalazi u Egiptu. Salafisti, tvrdi ZDF, pozivaju na sveti rat protiv Njemačke.

BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u utorak je u intervjuu za list Frankfurter Rundschau izjavio kako smatra da je imidž Njemačke ugrožen zbog vrlo kritičkih njemačkih stajališta prema krizi u Grčkoj i u eurozoni. "Mi Nijemci moramo obratiti pozornost na to da svojim izjavama, motiviranim političkim taktikama trajno ne pogoršamo svoj imidž u Europi i u svijetu. Rasprave u kojima se često zauzimaju nepopularna stajališta ne ostaju unutar granica zemlje, nego ih prelaze", rekao je Westerwelle. Podsjetivši na nedavno putovanje u Aziju i posjet Kuvajtu, Westerwelle je kazao kako neke izjave Nijemaca potiču sumnje određenih političkih krugova u inozemstvu, kada je riječ o stvarnome angažmanu Njemačke u spašavanju eura i eurozone. Westerwelle smatra da takve izjave pokazuju kako Nijemcima "nedostaje poštovanje prema drugim europskim zemljama".

DŽAKARTA - Američka državna tajnica Hillary Clinton otputovala je u utorak u Peking gdje se nada pomoći smiriti teritorijalne napetosti u Južnokineskom moru, najavila je u Džakarti nakon posjeta Indoneziji. Clinton je u Kinu otputovala nakon razgovora s indonezijskim predsjednikom Susilom Bambangom Yudhoyonom i s glavnim tajnikom Saveza zemalja jugoistočne azije (ASEAN) Surinom Pitsuwanom. ASEAN treba "jačati sposobnosti djelotvornog i cjelovitog rješavanja regionalnih izazova", istaknula je aludirajući na napetosti u Južnokineskom moru između Kine i njezinih susjeda oko kontrole otoka potencijalno bogatih prirodnim izvorima. "Zemlje regije moraju zajednički raditi na rješavanju sporova bez prisile, zastrašivanja, bez prijetnji i naravno bez uporaba sile", rekla je Clinton u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Kineske težnje za kontrolom strateški važnog morskog puta kose se s interesima Vijetnama, Filipina, Bruneija, Malezije i Tajvana. Kineske teritorijalne pretenzije podijelile su ASEAN do te mjere da prvi put u 45 godina postojanja taj savez nije na summitu u srpnju u Kambodži donio završno priopćenje.

SUBOTICA - U Novom Sadu rasplamsao se "rat grafitima", a najnoviji s natpisom "Vojvodina republika", "Srbi marš iz Vojvodine!" i "Živeo Pavličić", ispisan je blizu sjedišta Srpske napredne stranke (SNS), prenijeli su u utorak vojvođanski mediji. "Ovo je već treći grafit mržnje za posljednjih nekoliko dana u Novom Sadu. Prije dva dana nepoznate osobe su na zgradi Filozofskog fakulteta ispisali grafit "Pavličiću ustašo. Gotov je", a u ponedjeljak se u prigradskom naselju Veternik pojavio grafit "Čanak ustaša", objavila je Radio televizija Vojvodine (RTV). Potpredsjednik srbijanske vlade i predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić kritizirao je pojavu grafita u Novom Sadu ocjenjujući da su dokaz loše atmosfere u tom gradu. "Osuđujem grafite koji govore loše o političkim protivnicima. Mislim i na trenutačnog gradonačelnika (Igora Pavličića) i na (lidera Lige socijaldemokrata Nenada) Čanka, ali i na noćašnji grafit 'marš Srbi iz Vojvodine' ", rekao je Vučić za B92 i naglasio da se time treba pozabaviti policija. Incidenti se događaju u trenutku kada SNS i Socijalistička partija Srbije (SPS) pokušavaju smijeniti gradsku vlast koju, predviđeni Igorom Pavličićem, drže Demokratska stranka (DS) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙