FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD podržava Sloveniju u procesu privatizacije

Autor: mpuk
ZAGREB/BLED, 3. rujna 2012. (Hina) - Predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti najavio je potporu Sloveniji u procesu privatizacije, izazivši ujedno zabrinutost zbog prijetnje jačanja 'ekonomskog nacionalizma' u zemljama u kojima banka posluje.

"Dobro strukturirana privatizacija može pomoći stimulirati rast i pojačati zapošljavanje. To je posebno važno u aktualnom razdoblju pojačanih gospodarskih izazova", kazao je Suma u okviru sudjelovanja na Strateškom forumu na Bledu.

U sklopu regije koju obuhvaća EBRD upravo su zemlje jugoistočne Europe posebno ranjive, dodao je.

U razgovoru s visokim dužnosnicima Slovenije čelnik EBRD-a obećao je podršku potezima slovenskih vlasti usmjerenima na povećanje priljeva prijeko potrebnih stranih ulaganja.

"U dugoročnom je nacionalnom interesu Slovenije da otvori svoje gospodarstvo stranim investitorima", naglasio je Suma na forumu na Bledu, tijekom kojeg je razgovarao sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i ministrom financija Janezom Šušteršičem, slovenskim predstavnikom u odboru guvernera EBRD-a.

Čelnik EBRD-a ujedno je izrazio zabrinutost zbog usporavanja reformi, prijetnje jačanja ekonomskog nacionalizma i opasnosti zaštite "strateških interesa" u cijeloj regiji u kojoj posluje EBRD a proteže se od srednje i jugoistočne Europe do bivšeg Sovjetskog Saveza, te odnedavno i do južnog i istočnog Mediterana.

Naglasio je da je potreban snažan odgovor koji će obuhvatiti suradnju na međunarodnoj razini i ubrzane strukturne reforme i privatizaciju na razini pojedinih zemalja, te reformu tržišta rada i pravosudnih sustava.

(Hina) pp/xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙