FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela međunarodna konferencija "Teološko približavanje patnji i nadi žena"

Autor: pgas
SPLIT, 3. rujna 2012. (Hina) - "Teološko približavanje patnji i nadi žena" naziv je 8. međunarodne konferencije koja se održava u Splitu, a danas, prvog njezina radnog dana, čuli su se pozivi da se ustane protiv nasilja nad ženama jer je to pitanje društvene savjesti.

Konferencija, koja će trajati do 5. rujna, održava se u organizaciji Europskog društva žena u teološkom istraživanju (ESWTR) i suorganizaciji Hrvatske sekcije tog društva, a geslo konferencije je "I otrt će im svaku suzu s očiju".

Profesorica Sveučilišta u Zadru Sanja Knežević je upozorila kako su poteškoće žena silovanih u Domovinskom ratu gurnute na stranu te da je nužno takvim ženama dati potporu kakvu nalažu međunarodne institucije pravde. Posebice se osvrnula na knjigu "Sunčica" u kojoj 14 žena s vukovarskog područja govori o svojem traumatičnom iskustvu:

"Ove žene nisu bile silovane individualno, nego kao pripadnice jedne nacije, a silovatelji su pripadnici druge nacije i politike zla", rekla je prof. Knežević. Ona je upozorila kako je u Hrvatskoj postojao "institucionalni bojkot" takvih događanja te se o njima šutjelo dvadesetak godina sve dok žene s vukovarskog područja nisu o tomu posvjedočile u knjizi "Sunčica".

"Činjenica da je njihova bol nepriznata govori o dubokoj moralnoj krizi hrvatskog društva", naglasila je prof. Knežević.

Marta Bodo, iz izdavačke kuće Kereszteny Szo/Vasamap iz Cluja u Rumunjskoj govoreći na temu "Memorija patnje" pozvala je da se "čuje glas" o žrtvama i patnjama žena pod komunističkim režimom.

"Komunizam je pokušao uništiti sve vjerske korijene i uspostaviti kontrolu nad vjerom", istaknula je ona iznoseći više primjera u kojima su žene u Rumunjskoj stradale zato što se nisu htjele odreći vjere i prihvatiti ateizam.

Profesorica Ligita Ryliskyte sa Sveučilišta u Vilniusu u Litvi, u govoru naslovljenom "Žene Gulaga i Nelsonova paradigma zla" istaknula kako su mnoge žene vjernice u Litvi, nakon što ih je ispitao KGB završavale i stradavale u zatvorima i logorima u Sibiru.

Profesorica etike iz Beča i urednika religijskog programa na Austrijskoj radio-televiziji Maria Katharina Moser je istaknula kako društvena zajednica treba uložiti napor da žene koje su pogođene nasiljem budu rasterećene.

"Žrtvama se ne smije predbacivati odgovornost, nego odgovornost treba usmjeriti prema počinitelju", kazala je ona.

Na sinoćnjem okupljanju sudionica ove međunarodne konferencije u franjevačkom samostanu Trstenik u Splitu, Lisa Isherwood sa Sveučilišta u Winchesteru u Engleskoj govorila je o temi "Žene i Kristova muka", a Elizbeta Adamiak s Teološkog fakulteta Sveučilišta Adam Mickiewicz iz Poznanja u Poljskoj, govorila je o temi "Treći Bog".

Ova konferencija, na kojoj sudjeluje više od 60 žena iz 11 zemalja, trajat će do 5. rujna. Održava se pod biblijskim geslom "I otrt će im svaku suzu s očiju", a u organizaciji Europskog društva žena u teološkom istraživanju (ESWTR) i suorganizaciji Hrvatske sekcije tog društva.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙