FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast izravnih inozemnih investicija u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. kolovoza 2012.(Hina) - Ukupni priljev inozemnih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2011. godini dosegnuo je 566,9 milijuna konvertibilnih maraka (oko 290 milijuna eura), što je 130 milijuna KM (65 milijuna eura) više u odnosu na 2010. godinu, objavila je u četvrtak Središnja banka BiH, upozorivši istodobno da recesija i dalje usporava dotok investicija te ih zadržava na razmjerno niskoj razini.

Izravne inozemne investicije u ukupnom su bruto domaćem proizvodu (BDP) BiH u 2011. godini sudjelovale s 2,2 posto.

Na prvom mjestu po visini investicija u tu zemlju je Rusija, iz koje je pristiglo lani oko 142 milijuna KM (72,6 milijuna eura). Slijede Austrija, sa 106 milijuna KM izravnih investicija (54 milijuna eura), te Srbija, sa 98,3 milijuna KM (oko 50 milijuna eura).

U središnjoj banci procjenjuju da je ohrabrujuće postupno povećanje priljeva izravnih inozemnih investicija u posljednje dvije godine, no također ističu da su one još znatno ispod onih u razdoblju prije početka globalne krize.

"Vidljivo je da učinci recesije na izravne inozemne investicije još nisu anulirani, ali i da BiH nije bila u stanju privući investicije na razini na kojoj su one bile prije recesije", ocjena je analitičara središnje banke.

Većina investicija odnosi se na bankarski sektor, koji je i u 2011. godini bilježio veliku dobit, te na trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini, kao i na poslovanje nekretninama.

Zaključno s 2011. godinom, u BiH je u poratnom razdoblju pristiglo 10,6 milijardi KM izravnih investicija (5,4 milijardi eura), pri čemu je najviše novca pristiglo iz Austrije - 2,34 milijarde KM (1,2 milijarde eura) te iz Srbije, koja je u BiH uložila 1,83 milijarde KM (oko 936 milijuna eura).

(Hina) xrmav ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙