FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavak stagnacije Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 2. kolovoza 2012. (Hina) - Iako poslovni rezultati pojedinih kompanija ohrabruju ulagače na Zagrebačkoj burzi, slabi makroekonomski pokazatelji i dalje sprječavaju snažnije pozicioniranje u rizičnu imovinu, pa se stoga i danas očekuje stagnacija Crobexa.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao šesti dan zaredom, za 0,67 posto, na 1.709 bodova, probivši se tako iznad psihološke razine od 1.700 bodova po prvi puta od 19. srpnja.

Crobex10 porastao je, pak, 0,79 posto, na 931 bod.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 9,23 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego dan prije.

Najveći je promet ostvaren dionicom HT-a, 2,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,62 posto, na 208,37 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Dalekovoda - cijena joj je skočila 10,16 posto, na 124 kune, uz promet od 1,3 milijuna kuna.

Ta građevinska kompanija jučer je izvijestila o dobiti u prvoj polovici godine od 16,4 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju poslovala s gubitkom od 39,3 milijuna kuna. Istodobno su ukupni prihodi te građevinske kompanije porasli 12 posto, na 691 milijun kuna.

„Crobex je u proteklih tjedan dana ojačao 1,7 posto, potaknut ponajviše polugodišnjim poslovnim rezultatima kompanija. Rezultati pojedinih kompanija unijeli su živost u ovom razdoblju, koje je inače slabo likvidno“, ističe Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Međutim, makroekonomski pokazatelji i dalje ukazuju na probleme s pokretanjem novih investicija i priljevom inozemnih investicija, koji se željno iščekuju na domaćem tržištu kapitala, dodaje Nagy, koji danas očekuje stagnaciju Crobexa.

I na svjetskim tržištima trgovanje je uglavnom mirno.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer Fed nije najavio nove mjere za poticanje gospodarstva, a ulagače su na oprez naveli i nejasni makroekonomski podaci.

Dow Jones indeks oslabio je 0,25 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,29, a Nasdaq indeks 0,66 posto.

Iako američki Fed nije ispunio očekivanja o labavljenju monetarne politike, na azijskim burzama cijene dionica nisu jutros osjetnije pale jer se ulagači nadaju novim mjerama Europske središnje banke za suzbijanje dužničke krize.

Nadaju se da će ECB ponovno pokrenuti program kupnje državnih obveznica kako bi se smanjila visoka cijena zaduživanja Španjolske i Italije.

„Na inozemnim burzama ovoga tjedna prevladava stagnacija. Investitore su jučer blago razočarale odluke Feda, koji je ostao suzdržan u pogledu novih mjera popuštanja monetarne politike, jer smatra da je još prerano za reakcije“, kaže Nagy.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke priopćili su jučer da se gospodarski rast 'ponešto usporio', što je promjena u odnosu na poruku s lipanjske sjednice, kada su kazali da 'skromno raste'.

Premda su poručili i da nisu zadovoljni što se stopa nezaposlenosti i dalje kreće na visokih 8,2 posto, čelnici Feda nisu najavili nove monetarne mjere. Poručili su samo da „prate razvoj gospodarske i financijske situacije te da će poduzeti dodatne prilagodbe po potrebi“.

Danas se, pak, ističe Nagy, očekuju odluke ECB-a vezane uz rješavanje dužničke krize u eurozoni, a u fokusu će biti i odluke britanske središnje banke.

„U svakom slučaju, na inozemnim burzama bit će i dalje neizvjesno. Ipak, loši makroekonomski pokazatelji mogli bi ojačati nade o popuštanju monetarne politike, pa se stoga ne očekuju znatnije negativne reakcije na tržištima u idućem razdoblju“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙