FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suša smanjuje prinos duhana do 20 posto

Autor: ztes
VIROVITICA, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Zbog suše će prinosi duhana u Slavoniji i Podravini biti smanjeni do 20 posto, rekao je danas direktor Hrvatskih duhana Mirko Boić na tradicionalnoj manifestaciji "Dan duhanskih polja" u Virovitici.

Kooperanti Hrvatskih duhana ove su godini duhan posadili na 4.578 hektara s kojih se očekivalo 10.500 tona duhana.

Do kraja berbe ostalo je još 45 dana u kojima bi se trebalo ubrati oko 70 posto prinosa, kazao je Boić dodajući da će se duhan u tom vremenu, padne li kiša, uspjeti oporaviti.

Naglasio je da hrvatski proizvođači duhana, žele li biti konkurentni, moraju mijenjati način proizvodnje, odnosno navodnjavati duhan i duhan, umjesto plinom, sušiti uporabom biomase. Pokazali su to i pokusi predstavljeni na današnjoj manifestaciji - prinosi duhana na navodnjavanim površinama su 3,5 tona po hektaru, dok je u konvencionalnoj proizvodnji prinos oko 2 tone po hektaru. Sušenje duhana biomasom dvostruko je jeftinije od sušenja plinom, istaknuo je Boić.

Predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list" Željko Aragović rekao je da proizvođači duhana, uz sadašnju cijenu duhanskoga lista, nisu spremni na investicije iako su svjesni da bez njih nema opstanka proizvodnje duhana. "Bez investicija nema razvoja u duhanskoj proizvodnji, a bez povećanja cijene duhana, koja je ove godine manja za 50 lipa po kilogramu duhana zbog smanjenja državnih potpora koje su usklađene sa zakonodavstvom Europske unije, nema investicija", naglasio je Aragović. Smatra da na tržištu postoje uvjeti za povećanje cijene duhana, koja sada u prosjeku, s državnim poticajem, iznosi 16,5 kuna po kilogramu.

(Hina) xztes ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙