FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila uredbu o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru kojom se, po riječima ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, pojednostavljuje način obračuna iznosa naknade, te smanjuje iznos same naknade. To je završni korak potreban za provedbu novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Tri su osnovna kriterija za obračun iznosa naknade - obujam, položaj u prostoru i namjena zgrade, pri čemu su velike razlike s obzirom na lokaciju, odnosno je li zgrada u građevinskom, izvan građevinskog ili u području unutar 100 metara od mora. Građanima je omogućeno da jednokratnom uplatom naknade dobiju popust od 25 posto ili da plaćaju obročno na rok do pet godina. Tako će, primjerice, naknada za obiteljsku kuću od 140 četvornih metara u građevinskom području bez popusta iznositi 3200 kuna, a s popustom 2400 kuna. Naknada za takvu kuću na području sto metara do mora bit će 22.000 kuna, a za apartmane uz obalu, veličine tisuću kvadrata, iznad pola milijuna kuna. S druge strane, naknada za pomoćnu zgradu uz glavnu, kao što su svinjci, kokošinjci i slično do 50 metara četvornih, iznosit će 500 kuna. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić upozorio je kako se legalizacijom bespravne gradnje uvodi red, ali i šalje "opasna poruka" da se kršenje zakona isplati. Sada nastupa problem, jer ako ministar Vrdoljak ne uspostavi efikasan sustav kontrole promjena u prostoru, nismo napravili ništa, dodao je. Vrdoljak je odgovorio kako se radi na uspostavi sustava koji će na tjednoj ili najviše mjesečnoj razini utvrditi promjene u prostoru, pri čemu će borba protiv daljnje bespravne gradnje ići u dva smjera. Prvi su izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji kojima će se ubrzati izdavanje dozvola, a drugi je osposobljavanje inspekcija za bolju kontrolu prostora.

ROVINJ/VIROVITICA - Zbog suše, planirani ovogodišnji urod duhana od oko 10.000 tona mogao bi biti manji od 15 do 18 posto ukoliko ne bude padalina do kraja kolovoza i počekom rujna mjeseca, priopćeno je danas iz Hrvatskih duhana, tvrtke iz sastava Adris grupe. Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji u tijeku su treće ovogodišnje berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 4.578 hektara. Dosad je obrano oko 30 posto od planiranog ukupnog ovogodišnjeg uroda, navodi se u priopćenju. Cilj je bio u ovogodišnjoj proizvodnji duhana u suhome ratarenju ostvariti prosječni prinos i do 2,3 tone po hektaru, a na navodnjavanim proizvodnim površinama i do 3,5 tona po hektaru. Međutim, suša i visoke temperature mogle bi smanjiti urod na površinama zapadno od Virovitice i do 30 posto ukoliko ne bude padalina do kraja kolovoza i početkom rujna s obzirom da berbe duhana završavaju u prvoj polovici mjeseca listopada, napominju iz te tvrtke.

ZAGREB - Kompanija Ericsson Nikola Tesla isporučit će telekom tvrtki Vipnet LTE ili mrežu četvrte generacije mobilnih komunikacija, izvijestili su danas iz Ericsson Nikole Tesle. Potpisanim ugovorom Ericsson Nikola Tesla postaje jedini isporučitelj najsuvremenije radio pristupne mreže (Single RAN) Vipnetu. Ugovoreni poslovi, kako se navodi, dio su šireg petogodišnjeg strateškog ugovora Ericssona i A1 Telekom Austria grupe vezanog uz modernizaciju i nadogradnju austrijske i hrvatske mobilne mreže na LTE tehnologiju. Nova LTE mreža donijet će daljnja povećanja brzine prijenosa podataka. Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević ističe kako ta kompanija, nakon odličnih izvoznih vijesti, tim poslom nastavlja uspjehe i na domaćem tržištu.

ZAGREB - Na zagrebački Radio 101 stigla je potvrda Trgovačkog suda u Zagrebu o pravomoćnosti zaključenja stečajnog postupka, izvijestili su s te radijske postaje koju je nedavno kupio Impossible ergessus, tvrtka u vlasništvu Nijemca Thomasa Alexandera Thimmea. Trgovački sud u Zagrebu polovicom srpnja potvrdio je rješenje o stečajnom planu "Stojedinice", čime je završen stečajni postupak u kojem je taj radio dobio novog vlasnika, tvrtku Impossibile Egressus koja je u četvrtom pokušaju dokapitalizacije tog medija jedina ponudila 6,1 milijun kuna.

ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile veće za 1,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom su cijene biljnih proizvoda bile manje za 1,1 posto, dok su cijene stoke i stočnih proizvoda više za 3,6 posto. Po podacima DZS-a, cijene žitarica u drugom su tromjesečju ove u odnosu na isto vrijeme prošle godine smanjene za 13,2 posto. No, visok rast, za 32,4 posto, statistika bilježi kod proizvođačkih cijena povrća. Prosječne proizvođačke cijene voća u drugom su tromjesečju ove u odnosu na drugi lanjski kvartal bile više za 4,5 posto, krumpira (uključujući sjemenski) za 3,5 posto, a cijene maslinovog ulja porasle su za 5,6 posto. Kod žive stoke, porasle su cijene svinja za 11,8 posto, goveda za 9,4 posto, dok su cijene peradi manje za 1 posto. Proizvođačke cijene mlijeka u drugom u tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile niže za 3,1 posto, dok su cijene konzumnih jaja porasle za 1,4 posto.

ZAGREB - Uz nastavak vrlo slabog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su oko podneva bili u blagom plusu, a nešto više trgovalo se tek dionicama HT-a, Podravke i Ericssona Nikole Tesle. Crobex indeks prekinuo je 3-dnevni negativni niz, ojačavši do podneva 0,07 posto, na 1.684 boda. Crobex10 u plusu je 0,45 posto, na 921 bod. Redovni promet iznosio je 6,3 milijuna kuna, no pritom se gotovo 5 milijuna odnosi na obveznicu RH oznake 227-E. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, svega 353.000 kuna. Cijena joj je u blagom minusu, za 0,08 posto, na 204,51 kunu. Slijedi dionica Diokija, s prometom od 240.000 kuna. Cijena joj je u minusu 1,77 posto, na 21,7 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,04 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu, a u istom je postotku oslabila i prema švicarskom franku. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,470121 kunu, a franka 6,220436 kuna. Istodobno je pak kuna ojačala prema američkom dolaru za 0,69 posto te prema britanskoj funti za 0,20 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,948022 kune, a funte 9,442701 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙