FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neto dobit Raiffeisen Bank Internationala porasla 14 posto u prvom polugodištu

Autor: vmom
BEČ, 29. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Austrijska bankovna grupa Raiffeisen Bank International (RBI) u srijedu je objavila da je u prvom polugodištu 2012. povećala neto dobit za 13,9 posto na godišnjoj razini, ali je upozorila na rastuće loše zajmove u istočnoj Europi.

Konsolidirana dobit nakon poreza i manjinskih udjela u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci dosegnula 701 milijun eura, nasuprot 615 milijuna u istom razdoblju prošle godine, stoji u današnjem priopćenju RBI-ja.

Dobit prije oporezivanja uvećana je 5,6 posto, na 927 milijuna eura.

Rast konsolidirane dobiti najvećim je dijelom rezultat jednokratnih stavki iz prvog tromjesečja u ukupnom iznosu od 272 milijuna eura, koji je djelomice nadoknadio smanjenje neto kamatnih prihoda i prihoda od naknada i provizija te prihoda od trgovanja.

Neto prihodi od kamata u prvom su polugodištu smanjeni za 3,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 1,72 milijarde eura, dok su neto prihodi od naknada i provizija u iznosu 721 milijuna eura bili za 2,2 posto manji u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Neto prihod od trgovanja smanjio se za 17 posto, na 212 milijuna eura, navodi RBI dalje u priopćenju.

"S obzirom na teško gospodarsko stanje u eurozoni i na silne napore koje smo uložili kako bismo ojačali stopu adekvatnosti kapitala, zadovoljni smo rezultatima", među ostalim je kazao predsjednik Uprave Herbert Stepic u priopćenju.

Raiffeisen Bank International zadržao je ranije prognoze stabilnog obujma poslovanja u 2012. unatoč nepovoljnim gospodarskim uvjetima, ali za drugu polovinu godine prognozira blago povećanje loših zajmova, i to zbog otežane ekonomske situacije na istočnoeuropskim tržištima.

"U drugoj polovini godine očekujemo blagi porast loših zajmova, poglavito zbog nemogućnosti otplate kredita u Mađarskoj, ali i u ostalim jugoistočnim europskim zemljama", stoji nadalje u priopćenju RBI-ja.

Loši zajmovi od početka su godine uvećani za 1,23 milijarde eura, od čega se iznos od 478 milijuna eura odnosi na pripojenu poljsku banku Polbank u trenutku početka konsolidacije, navodi se u priopćenju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙