FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: i dalje mirno trgovanje

Autor: neba
ZAGREB, 28. kolovoza 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi i danas trgovanje moglo biti mirno, ponajviše pod utjecajem nevelikih oscilacija svjetskih burzovnih indeksa, jer domaćih poticajnih gospodarskih vijesti nema.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,73 posto, na 1.678 bodova, a Crobex10 0,27 posto, na 913 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,5 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego u petak.

Jedina milijunašica bila je dionica HT-a, kojom je ostvaren promet od 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 1,48 posto, na 200 kuna.

U nešto većem fokusu investitora bila je i dionica Belja. U trgovanju od podneva njome je ostvareno 509.000 kuna, a cijena joj je ojačala 1,18 posto na 79,94 kuna.

Zagrebačka burza obustavila je trgovanje tom dionicama još u petak, temeljem odluke Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), nakon što je ta agencija zaprimila presudu Visokog Upravnog suda prema kojoj se poništava rješenje Hanfe iz listopada 2011., prema kojoj Agrokor ima obvezu preuzimanja Belja.

Jučer je Burza produljila obustavu trgovanja dionicom Belja sve do podneva, nakon što je Hanfa priopćila kako će postupiti u skladu sa člankom 62. Zakona o upravnim sporovima, prema kojem se nakon sudskog poništenja akta predmet vraća u stanje u kojem je bio prije toga poništenja, kao i da mora biti donesen drugi akt i to najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave presude.

„I dalje nema značajnijih gospodarskih vijesti, pa će domaće tržište vjerojatno pratiti kretanja svjetskih burzi, uz nastavak niskog obujma trgovanja. U nešto većem fokusu investitora i dalje bi mogla biti dionica Belja, dok se čeka što će dalje poduzeti Hanfa“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesenbank Austria.

Na svjetskim se burzama trguje oprezno. Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali jer su ulagači suzdržani zbog nedostatka novih poticajnih vijesti, dok je Nasdaq indeks blago ojačao.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros oslabile jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok se čekaju nastupi središnjih bankara na skupu u Jackson Holeu krajem tjedna.

„Investitore muči neizvjesnost oko toga hoće li središnje banke poduzeti novo popuštanje monetarnih politika. Takvo raspoloženje moglo bi potrajati do kraja tjedna, kada se očekuje sastanak središnjih bankara u Jackson Holeu“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙