FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište uronilo u letargiju, nedostaje dobrih vijesti

Autor: neba
ZAGREB, 31. srpnja 2012. (Hina) - Sa završetkom sezone objave poslovnih rezultata kompanija, Zagrebačka je burza danas utonula u ljetnu letargiju, a ni najnoviji podaci o industrijskoj proizvodnji ne daju razloga investitorima za ulaganje u dionice.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,09 posto, na 1.694 boda, a Crobex10 0,26 posto, na 925 bodova.

U odnosu na početak srpnja, Crobex indeks trenutačno je u plusu 1 bod, ili 0,05 posto, dok je Crobex10 u istom razdoblju izgubio 5 bodova, ili 0,5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,3 milijuna kuna, što je otprilike 300.000 manje nego jučer u ovo doba.

„Sa završetkom sezone objave poslovnih izvješća, danas se dodatno smanjio fokus investitora na domaće tržište kapitala, što je bilo za očekivati. Ni najnoviji podatak o industrijskoj proizvodnji ne daje nam razloga za optimizam. Uz vrlo slab promet, Crobexi trenutno stagniraju u blago pozitivnom području“, kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u lipnju pala za 5,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je veći pad nego u svibnju, kada je industrija oslabila 3,8 posto, i veći pad nego što se očekivalo. U anketi Hine pet makroekonomista procjenjivalo je u prosjeku da je u lipnju industrijska proizvodnja pala za 4,6 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 4 do 5 posto.

To je već šesti mjesec zaredom kako industrija slabi, što je posljedica slabljenja domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja u industrijskom sektoru.

„U drugom tromjesečju industrijska je proizvodnja pala za 6,7 posto, što je veći pad nego u prvom kvartalu, pa bi u drugom tromjesečju i pad bruto domaćeg proizvoda mogao biti veći nego u prvom, kada je gospodarstvo oslabilo 1,3 posto“, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Na burzi do podneva je milijunski promet ostvaren tek dionicom Privredne banke Zagreb, pri čemu joj je cijena oslabila 0,95 posto, na 501 kunu.

U mirnom trgovanju, nešto veći promet, oko 470.000 kuna, ostvaren je i dionicom HT-a. Cijena joj stagnira na 204,5 kuna.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙