FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata vjerojatno će uputiti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji obvezuje Vladu na smanjivanje javne potrošnje, zbog čega stradaju obrazovanje, zdravstvo, znanost i druge javne službe, najavio je danas predsjednik Matice Vilim Ribić. Zakon o fiskalnoj odgovornosti je antinarodni zakon, jer će zbog štednje na javnim službama stradati građani kojima su njihove usluge nužne, ustvrdio je Ribić koji se pritom obrušio na politiku štednje koja, po njegovu mišljenju, Hrvatsku i cijelu Europu vodi u još dublju recesiju i krizu. Hrvatska vlast, i sadašnja i bivša, nekritički je prihvatila politiku štednje koju nameću međunarodni financijski krugovi, iako takva politika nigdje ne daje dobre rezultate. Pritom hrvatski tehnokrati, poput Milanovića, Čačića i Linića, hoće biti "veći Pape od Pape" pa zanemaruju čak i upozorenje Svjetske banke da nije važno smanjivati javnu potrošnju, nego joj treba povećati efikasnost, kaže Ribić. Prema smjernicama fiskalne i ekonomske politike u iduće tri godine, Hrvatska bi javnu potrošnju trebala smanjiti sa 42 posto BDP-a na 37 posto BDP-a, a takva je politika, smatra Ribić, jedino u interesu kapitala kojem odgovara smanjivanje poreza, dok će se istovremeno smanjivati ulaganja u obrazovanje ili zdravstvo. Treba promijeniti politiku koja ne daje rezultate, kaže Ribić koji bi htio da se Hrvatska povede za primjerom Islanda koji je odbio vratiti dugove, ukinuo valutnu klauzulu i proveo devalvaciju, nakon čega je počeo izlaziti iz krize.

ZAGREB - Na gotovo svim autocestama u Hrvatskoj proteklog je, četvrtog kolovoškog vikenda bilo više vozila nego u istom vikendu prošle godine, dok je nešto manje vozila, za 0,3 posto, prošlo autocestom Rijeka-Zagreb, doznaje se iz tvrtki-koncesionara autocesta. Uobičajeno najviše vozila, ili 460.739, proteklog je vikenda (24. do 26. kolovoza) zabilježeno na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC). Po podacima iz te tvrtke, prihod od naplaćene cestarine iznosio je 23,16 milijuna kuna (bez PDV-a). U odnosu na usporedivi vikend prošle godine (26. do 28. kolovoza 2011.) vozila je HAC ove godine zabilježio gotovo 1 posto više, dok je prihod od cestarine viši za gotovo 14 posto. Na autocesti Rijeka-Zagreb istoimena tvrtka zabilježila je blagi pad od 0,3 posto u broju vozila, ili njih 288.668, ali je od cestarina i ta tvrtka imala prihoda više nego lani, za 14,7 posto, ili 18,78 milijuna kuna. Autocestom Zagreb-Macelj, po podacima tvrtke istog naziva, prošlo je 9,3 posto više vozila, ili 100.582. Tvrtka Bina Istra na Istarskom je ipsilonu proteklog vikenda registrirala također više vozila nego u usporedivom lanjskom vikendu, i to za 2,5 posto više, ili ukupno 128.778 vozila na svoje tri naplatne postaje.

ZAGREB - Zagrebačka burza jutros je obustavila trgovanje dionicama Belja i to do podneva, nakon što je to već učinila u petak po nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) zbog sudske presude prema kojoj Agrokor nema obvezu preuzimanja preostalih dionica Belja koje nisu u njegovu vlasništvu. Presudom Visokog Upravnog suda od 11. srpnja ove godine poništeno je rješenje Hanfe, od 6. listopada 2011., kojim je bilo utvrđeno da je nastala obveza Agrokora za objavljivanje ponude za preuzimanje Belja. Hanfa je danas priopćila kako će sada postupiti u skladu sa člankom 62. Zakona o upravnim sporovima, prema kojem se nakon sudskog poništenja akta predmet vraća u stanje u kojem je bio prije toga poništenja te da mora biti donesen drugi akt i to najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave presude. Hanfa navodi da bi bilo pogrešno zaključiti da je ovaj upravni postupak nadzora okončan, budući da se prema spomenutom članku Zakona, predmet nakon sudskog poništenja rješenja vraća u stanje prije poništenog rješenja. Po okončanju upravnog postupka, iz Agencije će o tome obavijestiti javnost.

ZAGREB - Zbog nedostatka novih poslovnih vijesti, trgovanje na Zagrebačkoj burzi tijekom prijepodneva bilo je mirno, no nakon podneva, s početkom trgovanja dionicom Belja, Crobex je produbio minus. Crobex indeks u 12,30 sati bio je u minusu 0,78 posto, na 1.677 bodova, a Crobex10 0,41 posto, na 912 boda. Redovni promet iznosio je 2,85 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i u petak oko podneva. Najlikvidnija, sa 815.000 kuna prometa, bila je dionica HT-a. Cijena joj je pala 1,25 posto, na 100,75 kuna. Među gubitcima se izdvaja dionica Diokija, uz promet od 190.000 kuna cijena joj je potonula 6,37 posto, na 19,25 kuna. Nakon podneva ponovno je započelo trgovanje dionicom Belja. Ubrzo je promet njome dosegnuo 230.000 kuna, a cijena joj je spustila i do 75 kuna. Trenutno je u minusu tri posto, na 77,4 kune.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna ojačala prema euru za 0,10 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,482128 kuna. Kuna je ojačala i prema švicarskom franku i to za 0,11 posto, te prema britanskoj funti za 0,20 posto, dok je blago, za 0,07 posto, oslabila prema američkom dolaru. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,230434 kune, funte 9,450711 kuna, a dolara 5,979484 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙