FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 26. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

FRANKFURT - Plan Europske središnje banke (ECB) novog programa kupnje državnih obveznica članica euro zone u problemima riskira postati "ovisnost poput droge", rekao je čelnik Bundesbanke Jens Weidmann u razgovoru za list Der Spiegel objavljen u nedjelju. ECB je primoran preuzeti veću ulogu u suzbijanju krize u euroozoni dok vlade članica pregovaraju o pravnim i političkim preprekama kako bi uskladili dugoročniji odgovor. Bundesbanka, međutim, želi ograničiti djelovanje središnje banke. Predsjednik ECB-a Mario Draghi treba iznijeti pojedinosti plana kupovine obveznica nakon sastanka 23-ročlanog upravnog vijeća banke 6. rujna. Draghi je nakon posljednjeg sastanka 2. kolovoza rekao da Weidmann ima ograde glede plana. "Takva politika je za mene blizu državnog financiranja putem tiskanja novca", rekao je Weidmann listu. "U demokracijama parlamenti, a ne središnje bake, trebaju odlučiti o takvom sveobuhvatnom zajedničkom preuzimanju rizika". "Ne smijemo potcijeniti rizik da financiranje iz središnje banke postane ovisnost kao kod droge", rekao je Weidmann.

SUBOTICA - Oko dvije tisuće katolika Hrvata okupilo se u nedjelju na proslavi svetkovine Marije Majke Božje na svetištu „Bunarić“ pokraj Subotice, čime je obilježen i kraj žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, pod nazivom Dužijanca. Ovaj skup, poznatiji kao „Bunarićko proštenje“ među najvećim je godišnjim okupljanjima Katolika Hrvata u Srbiji. "Ugodno sam iznenađen vitalnošću ovdašnjih Hrvata - katolika. A drago mi i što ovome slavlju nazoče i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Očito se vidi ta naša unatrnja, vjernička povezanost", izjavio je vojni ordinarij RH mons. Juraj Jezerinac, predvoditelj tradicionalnog misnog slavlja, koje se svake godine organizira posljednje nedjelje u kolovozu. Slavlju su prisustvovali čelnici gradske uprave u Subotici kao i predstavnici hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini. Obnovljeno marijansko svetište "Bunarić", kojem svake godine koncem kolovoza hodočasti nekoliko tisuća katoličkih, ali i pravoslavnih vjernika, otvorio je i blagoslovio 2003. nadbiskup Josip Bozanić. Skup na Bunariću posljednja je manifestacija žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, poznatije kao Dužijanca.

TAMPA - Tropska oluja Isaac omela je kampanju za predsjedničke izbore u SAD-u primoravši republikance da odgode početak svoje nacionalne konvencije na Floridi a potpredsjednika SAD-a Joea Bidena da odgodi put na Floridu u okviru kampanje demokrata. Izgledi da će oluja zahvatiti područje Tampe oko mjesta održavanje konvencije, na kojoj se treba potvrditi Mitta Romneya za republikanskog predsjedničkog kandidata, primorali su organizatore da otkažu program planiran za ponedjeljak i pokušaju što više aktivnosti sabiti u tri dana umjesto planiranih četiri. Potpredsjednik Biden, koji je planirao posjetiti Floridu za vrijeme održavanja konvencije, također je otkazao svoj posjet Tampi kao i druge planirane programe u Orlandu i St-Augustineu.

BERLIN - Potpora konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel se povećala, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljenog u nedjelju, no slabost dvije manje stranke ukazuje na teškoće s kojima bi se mogla suočiti pri gradnji još jedne koalicije desnog centra nakon njemačkih izbora 2013. Istraživanje agencije Emnid za list Bild am Sonntag pokazalo je da je konzervativni CDU za jedan posto povećao popularnost te da ga sada podržava 36 posto ispitanih no da je njegov manji partner, liberalni FDP, izgubio jedan posto i pao na četiri posto, što je ispod praga od pet posto potrebnog za ulazak u parlament. Merkel bi mogla biti ranjiva i uslijed posustajanja gospodarstva zbog dužničke krize u eurozoni, no ispitivanje je pokazalo da glasači postojano podržavaju njenu politiku spram krize i njeno ustrajavanje na tome da teško zadužene zemlje provedu oštre refome. Ispitivanje je pokazalo da socijademokrati, glavna oporbena stranka lijevog centra, uživaju potporu 28 posto birača, što je za jedan posto manje u odnosu na prethodno istraživanje, dok su Zeleni, njihov najpoželjniji koalicijski partner u budućnosti za jedan posto povećali poularnost te su sada na 14 posto potpore. Istraživanje je provedeno od 16. do 22. kolovoza na uzorku od 2792 ispitanika.

MOSKVA - Dvije članice ruske punk skupine Pussy Riot pobjegle su iz zemlje kako bi izbjegle sudski progon zbog održavanja prosvjednog koncerta protiv predsjednika Vladimira Putina s oltara moskovske crkve, priopćila je ta skupina u nedjelju. Sud u Moskvi je 17. kolovoza osudio tri članice ženske punk-rock skupine zbog "punk molitve" izvedene u veljači u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi kada su zazvale i Majku Božju da Rusiju riješi Putina. One su osuđene na po dvije godine zatvora za "huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom". Policija je ranije ovoga tjedna rekla da traži druge članice skupine. "Glede potrage, dvije naše članice uspješno su pobjegle iz zemlje! One novače strane feministice za pripremu novih akcija", priopćeno je s Twitter računa pod nazivom Pussy Riot Group.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙