FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

NEW YORK - Otpušteni modni dizajner Jeffrey Johnson (53) identificiran je kao muškarac koji je u petak ujutro po mjesnom vremenu započeo pucnjavu ispred zgrade Empire State Buildinga u New Yorku, u kojoj je smrtno stradalo dvoje, a ranjeno je devet osoba, priopćila je newyorška policija. Jeffrey Johnson, dizajner modnih dodataka, prije godinu je dana dobio otkaz u tvrtki Hazan Imports koja ima sjedište nasuprot Empire State Bulidinga. Johnson je prvo ubio svog 41-godišnjeg bivšeg šefa na ulici u blizini jedne od najpoznatijih newyorških znamenitosti, a potom zapucao na policajce koji su brzo stigli na mjesto ubojstva. Policija je uzvratila vatru i ubila Johnsona. U pucnjavi je još ranjeno devet ljudi, a nitko od njih nije u životnoj opasnosti, objavio je na tiskovnoj konferenciji newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg. Dodao je da se radi o osobnom obračunu i odbacio je bilo kakvu povezanost s terorizmom. Empire State Building nije ni na koji način povezan s napadom, radilo se tek o slučajnosti što Johnsonova bivša tvrtka ima ured u blizini. Još nije poznato je li Johnson pucao na prolaznike ili su se našli u unakrsnoj vatri.

BEČ - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Iran u petak nisu uspjeli postići dogovor koji bi trebao riješiti sve dublje zabrinutosti oko iranskog nuklearnog programa, a viši UN-ov dužnosnik je izjavio da novi razgovori zasad nisu u planu. "Današnji razgovori bili su intenzivni, ali između Irana i UN-a ostaju važne razlike koje su spriječile postizanje sporazuma", rekao je novinarima glavni inspektor IAEA Herman Nackaerts nakon sedmosatnog razgovora s iranskim izaslanstvom u Beču. "U ovom trenutku nemamo planova za još jedan sastanak", rekao je. Iranski veleposlanik pri IAEA Ali Ašgar Soltanija izjavio je nakon razgovora kako je "nedvojbeno" ostvaren "određeni napredak", ali da razlike ostaju. "Zato što je to vrlo složeno pitanje... pitanja povezana s nacionalnom sigurnošću zemlje nešto su vrlo osjetljivo", rekao je. "No moram reći da napredujemo... i nastavit ćemo ovaj proces kako bi na kraju imali okvir oko kojega se slažu obje strane". Izgleda da gotovo nikakav napredak nije ostvaren na najhitnijem zahtjevu IAEA-a, dopuštenju da njezini inspektori posjete vojni kompleks Parčin u kojem se, po uvjerenju agencije, izvode eksplozivni testovi povezani s razvojem nuklearnog oružja.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u petak članu američkog Kongresa koji boravi u posjetu Izraelu da Iran ubrzava postupak izrade nuklearnog oružja, ne vodeći računa o međunarodnim sankcijama. "Još jučer smo dobili dodatne dokaze da Iran nastavlja ubrzavati napore izrade nuklearnog oružja, potpuno ignorirajući zahtjeve međunarodne zajednice", rekao je Netanyahu, prenosi se u priopćenju njegova ureda, koji navodi njegovo obraćanje republikanskom članu kongresa Mikeu Rogersu. Pozivajući se na diplomate i stručnjake, list The Washington Post od četvrtka piše da će sljedeće izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pokazati da je Teheran postavio stotine novih centrifuga i da bi mogao ubrzavati proizvodnju nuklearnog goriva. Nakon više od dva mjeseca prekida, IAEA je u petak nastavila razgovore s Iranom s kojim želi postići odgovor o sumnjivim postrojenjima.

BERLIN - Njemačka vlada je u petak opravdala obuku časnika bjeloruske policije do 2011. obećanjem Minska da će poduzeti demokratske reforme. "Njemačka vlada je između 2008. i 2011. intenzivirala dijalog s bjeloruskom vladom jer su postojali prvi znaci da je Minsk spreman poduzeti demokratske reforme i uskladiti se s pravnom državom", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Prema tom glasnogovorniku, njemačka vlada je tada ocijenila da je zemlja krenula u proces demokratizacije. To intenziviranje kontakata, povezano s nadama u otvaranje Bjelorusije prema zapadu i EU-u, palo je nakon manipuliranih predsjedničkih izbora 2010., objasnio je Philipp Spauschus na redovnoj konferenciji za novinare. Suradnja s bjeloruskom vladom je tada bitno smanjena i zatim potpuno zaleđena, precizirao je. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova je ocijenio žalosnim da je Minsk zatim odlučio napustiti proces koji je počeo.

ZAGREB - Preživjele žrtve ubojitog pohoda Andersa Behringa Breivika s olakšanjem su u petak primile vijest o kazni od 21 godine zatvora samozvanom desničarskom križaru koji je također zadovoljan jer je izbjegao psihijatrijsku ustanovu no izvan njegove domovine mnogi presudu drže preblagom, prenose agencije. "Život sada može početi", "presuda je razumna i mudra", odluka je "dobra i korektna", "norveško pravosuđe pokazuje se vjerodostojnom", "radostan sam", "zadovoljan", neki su od komentara na društvenim mrežama i elektroničkim porukama norveških dnevnih listova. "Odahnula sam, čini mi se da je pravda izvršena. Sada kada je proglašen potpuno odgovornim, morat će ponijeti svu odgovornost za ono što je počinio i služiti svoju kaznu u zatvoru. To mi se čini pravednim, jer mislim da zna što je činio", rekla je majka 17-godišnje žrtve Andrine ubijene na otoku Utoeya na kojem je Brievik pobio 69, uglavnom mladih ljudi. Odahnula je većina Norvežana, sudeći po porukama dnevniku Aftenpostu. No iz međunarodnih reakcija na Twitteru očito je da stranci ne razumiju pravosuđe u kojem je najviša kazna 21 godina zatvora. "Breivik je dobio samo 21 godinu? To je otprilike 3 mjeseca za svaku ubijenu osobu. Šokantan (pravosudni) sustav", napisao je jedan Britanac. Norveška je 1971. ukinula kaznu doživotnog zatvora ograničivši je na 21 godinu u skladu s pravosudnim sustavom koji teži k readaptaciji zločinaca.

VARŠAVA - Sjedinjene Države objavit će 10. rujna na poticaj poljskog lobija u toj zemlji arhivske materijale o masakru u Katynskoj šumi, izvijestili su u petak poljski mediji naznačujući da bi pritom najzanimljivije mogle biti informacije o držanju tadašnjeg američkog predsjednike Roosevelta. Pretpostavlja se da se najviše dokumenata o katynskom masakru, osim u Rusiji, čuva upravo u SAD-u, a poljski mediji tvrde da je tadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt namjerno optuživao Nijemce za masakr, jer nije htio izazivati ruskog vođu Staljina. U američkom Kongresu 1951. i 1952. djelovalo je istražno povjerenstvo o Katynu, na čijemu je čelu bio Roy John Madden. On je skupio gotovo sva svjedočansva o masakru što su se mogla dobiti na Zapadu, među kojima su iskazi poljskih svjedoka i sudionika ekshumacije što su je 1943. proveli Nijemci. Izvješće Maddenova povjerenstva objavljeno je u prosincu 1952., čime je prvi put službeno priznato da su poljske časnike 1943. pobili pripadnici sovjetskog NKVD-a. "Najzanimljivije će biti otkriti što su znali predsjednik Roosevelt i drugi predsjednici, tko ih je i kako informirao o Katynu", naveo je list "Gazeta Wyborcza" riječi zamjenika poljskog ministra vanjskih poslova Boguslawa Winida.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙