FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BUDIMPEŠTA - Treba spriječiti mogućnost ponavljanja totalitarnih režima, suglasili su se u četvrtak pravosudni dužnosnici na međunarodnoj konferenciji o totalitarizmu u Budimpešti na kojoj je potpisana zajednička izjava o uspostavi novog muzeja europskih totalitarnih zločina. Izjavom na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima predviđena je suradnja Mađarske, Litve, Latvije, Češke, Hrvatske, Poljske i Slovačke na izgradnji muzeja u kojem bi se predstavila povijest europskih zemalja pogođenih totalitarnim režimima u 20. stoljeću. U muzeju će biti izložene komunistička i nacistička ideologija, postupci i zločini ovih totalitarnih režima kao i njihove posljedice na zemlje i nove generacije. Remigigijus Simasius, litavski ministar pravosuđa, rekao je kako prošlost treba pamtiti, ali, što je još važnije, zaštititi budućnost. "Bila bi tragedija ako bi sve ono što su propatili naši roditelji bilo počinjeno protiv naše djece", rekao je. Simasius je rekao kako je i dalje važna zadaća prenositi poruku kako su oba ova totalitarna sustava podjednako odvratna. František Korbel, češki državni tajnik za pravosuđe, rekao je kako se nikada ne smije dopustiti povratak totalitarnih režima. Zamjenica hrvatskog ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt kazala je kako je većina europskih država iskusila totalitarnu represiju nad ljudima. Zato "se moramo boriti za ljudska prava i vladavinu prava", rekla je ona.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande predstavili su jedinstvenu frontu prema Grčkoj u četvrtak rekavši Ateni da ne može očekivati popuštanje glede njezina sporazuma o financijskoj pomoći ukoliko se ne bude držala teških reformnih ciljeva. Njemački i francuski čelnici susreli su se u Berlinu kako bi precizno uskladili svoju poruku grčkom premijeru Antonisu Samarasu koji počinje svoju ofenzivu u Berlinu i Parizu ovoga tjedna u nadi da će uvjeriti najveće europske sile da Grčka zaslužuje strpljivost. Merkel je ostala kod svoje politike da će čekati na izvješće u rujnu o napretku Atene koji će izraditi trojka međunarodnih kreditora, EU-a, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda, prije nego bi razgovarala o elastičnosti u uvjetima financijske pomoći te istaknula kako je ključno "da svi poštujemo naše obveze". "Ali mi ćemo, i ja ću, potaknuti Grčku da nastavi na svom putu reformi koji mnogo traži od grčkog naroda", rekla je ona novinarima prije večere s Hollandeom na kojoj bi trebao dominirati razgovor o Grčkoj. "Mi želimo, ja želim da Grčka bude u eurozoni, ali ona mora učiniti neophodne napore do tog cilja", rekao je Hollande stojeći kraj Merkel. Samaras je u intervjuima nemačkim medijima naglasio da bi Atena mogla tražiti više vremena za postizanje reformskih ciljeva, ali da ne traži još novca.

ZAGREB - Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra i direktor međunarodne fondacije ITF Enhance Human Security Dorijan Maršić potpisali su u četvrtak u Zagrebu Memorandum o suradnji na području zbrinjavanja streljiva i eksploziva. Riječ je o Memorandumu čija je svrha razvijati suradnju na području demilitarizacije i uništavanja konvencionalnog streljiva i eksplozivnih naprava radi poboljšanja uvjeta skladištenja i upravljanja zalihama streljiva. "Svrha Memoranduma o suradnji na području zbrinjavanja streljiva i eksploziva, koji smo upravo potpisali s ITF-om, jest razvoj i suradnja između potpisnika ovog sporazuma na području demilitarizacije i uništavanja konvencionalnog streljiva", rekla je Tafra u izjavi za novinare nakon potpisivanja. Dodala je da ovaj sporazum predstavlja temelj buduće suradnje na području uništavanja konvencionalnog neperspektivnog streljiva i eksplozivnih naprava. MORH u oružanim snagama ima oko 17.000 tona neperspektivnog UbS-a (ubojita sredstva) te se mora pronaći način za njegovo uništavanje i odgovarajuće zbrinjavanje, istaknula je Tafra. Po odredbama memoranduma ITF će osigurati novčanu i tehničku potporu MORH-u.

ZAGREB - General Slobodan Praljak uložit će žalbu na odluku tajništva Haškoga suda kojom mu je naloženo da vrati iznos od gotovo 3,3 milijuna eura koje je ICTY isplatio za troškove njegove obrane, kazala je u četvrtak njegova braniteljica Nika Pinter. "Žalba će se uložiti zato što činjenični navodi nisu točni", kazala je Pinter o odluci koja za Praljka znači da ostaje bez branitelja. Tajništvo suda odlučilo je da Praljak treba obeštetiti sud iznosom od 3.293.347,49 eura i to najkasnije za 90 dana od dana kada je obaviješten o ovoj odluci jer je istragom utvrdilo da raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane. General Praljak, koji se u travnju 2004. zajedno s još petoricom bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne optuženima u istom predmetu dobrovoljno predao, čeka prvostupanjsku presudu koja bi trebala biti izrečena krajem godine. Šestorica bosansko-hercegovačkih Hrvata optužena su za zločine u BiH počinjene prema optužnici u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja "velike Hrvatske".

SUBOTICA - Vodstvo Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražilo je prijam kod srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, izjavio je u četvrtak za Radio televiziju Vojvodine (RTV) predsjednik DSHV-a Petar Kuntić i dodao kako žele novoga predsjednika informirati o položaju hrvatske manjine u Srbiji. "Želimo predsjednika Nikolića upoznati s najvećim problemima Hrvata u Srbiji, ali i da dobijemo informaciju kakvu će politiku nova vlast voditi kada su u pitanju srpsko-hrvatski odnosi, što je za našu opstojnost od iznimne važnosti“, naveo je Kuntić. Predsjednik DSHV-a je rekao i kako vjeruje da Nikolić nema informaciju kakav je položaj hrvatske manjine i koji su njezini problemi i zato od prvog susreta ne očekuje mnogo. "No važno nam je da dobijemo informaciju preko kojih tijela i kojih ministara možemo rješavati naša otvorena pitanja, poput problema izravne zastupljenosti u skupštini Srbije, nepostojanja udžbenika za učenike hrvatskih odjela, te osiguravanja prostorija za institucije hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Kuntić. U uredu DSHV-a je rečeno da je zamolba za prijem kod Tomislava Nikolića zaprimljena ali da se ne zna hoće li i kada toj inicijativi stranke hrvatske manjine biti udovoljeno. Do sada, vodstvo hrvatske manjine nikada službeno nije bilo primljeno u uredu srbijanskog predsjednika, čak ni kada je na toj dužnosti bio Boris Tadić, čelnik Demokratske stranke koja ima dugogodišnju koalicijsku suradnju s DSHV-om. Program na hrvatskom RTV-a u ovome povodu prenosi neprovjerenu informaciju kako je Srpska napredna stranka (SNS) spremna riješiti pitanje izravne zastupljenosti hrvatske manjine u srbijanskom parlamentu, udžbenika za hrvatsku nastavu kao i osiguravanja prostora za hrvatske institucije. Zauzvrat, navodno, traži se od DSHV da se koalicijski priključi SNS-u na svim razinama vlasti u zemlji.

SARAJEVO - Srbijanski državljanin Mevlid Jašarević, kojemu se pred sudom Bosne i Hercegovine sudi zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjeno u listopadu 2011., izjavio je u četvrtak u nastvaku suđenja kako mu je cilj bio ubiti nekoga od Amerikanaca angažiranih na zaštiti tog diplomatskog predstavništva. "Cilj mi je bio da iz veleposlanstva izađu američki specijalci koji ubijaju muslimansku braću po Iraku", izjavio je Jašarević tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe Mirsada Velića, policajaca koji je ranjen u ovom napadu. Jašarević su u četvrtak pojavio u sudnici, prihvativši pravila ponašanja koja je ranije kršio i zbog čega mu je sud bio izrekao stegovnu mjeru udaljavanja sa suđenja. Jašarević je ranije odbijao ustati pri ulasku sudaca u sudnicu kao i skinuti kapicu za koju je pojasnio kako je novi znak pripadnosti islamskoj religiji. Policajac Mirsad Velić posvjedočio je na suđenju kako je Jašarević u njega pucao te kako ga je ranio u obje noge. Uz Jašarevića za teroristički su napad optuženi i njegovi pomagači Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić. Svu trojicu optužnica tereti da su kao članovi zajednice radikalnih islamista-vehabija, koja je bila smještena u Gornjoj Maoči kod Brčkog, planirali i izveli napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu s ciljem da na taj način izvrše pritisak na SAD ali i na Njemačku te BiH radi povlačenja njihovih vojnika iz sastava koalicijskih snaga angažiranih u Afganistanu.

MOSTAR - Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara ocijenio je u četvrtak da bi se rekonstrukcija vlasti u Federaciji BiH kao i ustavne promjene mogli provesti tek nakon općinskih izbora zakazanih za listopad ove godine ističući kako će izborna kampanja dodatno usporiti te procese. "Rekonstrukcija je dosta usporena predizbornom kampanjom i novim odnosima stranaka. Očekujem da će po okončanju općinskih izbora biti puno lakše dogovarati i ustavne promjene i provesti procese koji su bitni za Federaciju BiH i BiH", rekao je Čavara za medije u Mostaru. Objasnio je da se političke stranke već međusobno optužuju, iako službena kampanja nije počela, oko toga tko je kriv za promjenu vladajuće većine te ističu za i protiv argumente ustavnih promjena. Po Čavarinim riječima dodatni problem oko rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH u koju bi trebala ući dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost BiH umjesto HSP-a BiH i SDA leži u tomu što se nastoji maksimalno usporiti procedura smjena dužnosnika time što se upućuju zahtjevi za ocjenu zakonitosti Ustavnom sudu Federacije BiH.

ZAGREB/MOSKVA - Zamjenik srbijanskog premijera i ministar obrane Aleksandar Vučić u četvrtak je najavio otvaranje novog pogona za proizvodnju složenih borbenih sustava do kraja godine, istaknuvši da će u plasmanu srbijanskog oružja na tržištu pomoći Rusija, javlja agencija Tanjug. Vučić, koji se nalazi u posjetu Moskvi, gdje je razgovarao s ruskim vicepremijerom Dmitrijem Rogozinom, izjavio je da će već od ponedeljka srbijanski stručnjaci početi s izradom programa i zajedničkih modela suradnje Srbije i Rusije na području vojne industrije. "Naš je cilj i želja i mi ćemo to svakako učiniti da prije kraja godine otvorimo novu tvornicu složenih borbenih sustava, sličnoj tvornici 'Đuri Đakoviću', a za to nam je potreban plasman naše robe u svijetu i u tome očekujemo značajnu podršku Rusije", rekao je Vučić novinarima u veleposlanstvu Srbije u Moskvi. Prema njegovim riječima, njegovi jučerašnji razgovori s Rogozinom bili su usmjereni unaprjeđenju odnosa na području obrane i na razvoj srbijanske proizvodnje i plasiranju proizvoda na tržištu Ruske Federacije i trećih zemalja.

LJUBLJANA - Veliku tragediju u četvrtak kod Ljubljane u kojoj su poginula četiri putnika panoramskog balona prema prvim rezultatima istrage izazvala je nagla i velika promjena brzine i smjera vjetra pri pokušaju prisilnog slijetanja, izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA šef vladine službe za istraživanje nesreća Roman Rovanšek. Rovanšek je rekao da je završen prvi dio istrage i da njegovi rezultati pokazuju kako je nesreću izazvao vjetar, naglim promjenama smjera i brzine pri tlu, neposredno blizu mjesta na koji se balon pokušavao spustiti, što je najavio zračnoj kontroli jer se Ljubljani približavala oluja. Istraga će se nastaviti ispitivanjem ostataka balona. Suprotno prvim izvješćima u nesreći je sudjelovao samo jedan balon u kojemu je bilo 32 ljudi, dok je drugi manji, u vlasništvu iste tvrtke i s 15 putnika, uspio prisilno i uz teškoće sletjeti kilometar od mjesta gdje je pao i zapalio se veći balon. U nastradalom balonu bilo je i stranaca, trojica Talijana i jedna Britanka koji su ozlijeđeni. Nema izvješća o možebitnim hrvatskim državljanima u nastradalom balonu.

MOSKVA - Ruski pučki pravobranitelj Vladimir Lukin je u četvrtak ocijenio "nerazmjernom" presudu trima mladim članicama punk rock skupine Pussy Riot osuđenima na po dvije godine zatvora jer su pjevale punk molitvu protiv Putina u katedrali. "Smatram da je presuda nerazmjerna", rekao je Lukin, prenosi agencija Interfax. "Očekujem da će viša sudska instanca pomnije razmotriti tu aferu. Ako presuda ostane nepromijenjena, imam pravo priziva", rekao je ruski ombudsman, dodavši da će pozorno razmotriti tu opciju. Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30) proglašene su krivima i osuđene na po dvije godine zatvora za "huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom" zbog izvedbe "punk molitve" u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi kojom su Majku Božju zazvale da uzme sebi ruskog predsjednika Vladimira Putina. Obrana mladih pjevačica je odmah objavila da namjerava uložiti priziv. "Ne odobravam istup tih dama, smatram ga neumjesnim prema pravoslavnim vjernicima, ali to je prekršaj, a ne zločin", dodao je Lukin.

LJUBLJANA - Slovenija bi po uzoru na neke druge zemlje u Europi uskoro mogla objaviti popis najvećih poreznih dužnika, a ministarstvo financija pri tom je u četvrtak upozorilo da treba paziti da se objavom inače zaštićenih podataka ne otvori neopravdani "javni linč" protiv nekih kategorija poreznih obveznika koji nisu u stanju podmiriti svoje obveze. Nakon što je nedavno slovenska porezna uprava objavila iznose poreznih dužnika koji duguju više od 4000 eura, ali ne navodeći imena pojedinaca i poduzeća, pojavila su se mišljenja da bi to moglo "zatrovati" poslovni okoliš i biti kontraproduktivno. No, najveća slovenska sindikalna centrala u četvrtak je od vlade zatražila da objavi popis svih dužnika, tvrdeći da to rade i druge europske vlade u situaciji kad im se smanjuju proračunski prihodi i da bi objava popisa djelovala katarzično na porezne dužnike. Predsjednik federacije Samostalnih sindikata Slovenije Dušan Semolič izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da bi vlada trebala objaviti popis poreznih dužnika jer su to stranke koje ju sačinjavaju lani obećavale u predizbornoj kampanji. Na takve tvrdnje reagiralo je u četvrtak ministarstvo financija, navodeći da priprema objavu najvećih poreznih dužnika, ali na taj način da se izbjegne stvaranje situacije "javnog linča" onih koji svoje obveze nisu podmirili, te negativne učinke mogućih grešaka. Zato će uskoro biti objavljena neanonimna lista većih dužnika i to onih koji svoje obveze već duže vrijeme nisu izvršili. Prema nedavnoj informaciji slovenske porezne uprave, stanje poreznog duga sredinom ove godine iznosilo je 830 milijuna eura, a procjenjuje se da je od toga potencijalno naplativa samo trećina jer se dobar dio iznosa odnosi na tvrtke koje su već otišle u stečaj ili prisilnu naplatu dugovanja.

PARIZ - Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je u četvrtak da je pozvao zemlje sirijske regije na sudjelovanje na ministarskom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku 30. kolovoza posvećenom humanitarnoj pomoći. "Tražio sam od ministara vanjskih poslova zemalja regije da dođu", rekao je na konferenciji za novinare. "Siriji je potreban pristup humanitarnoj pomoći", dodao je ministar koji nije rekao kako bi se to moglo naložiti sirijskom režimu bez jednoglasne odluke u Vijeću sigurnosti o poduzimanju prisilnih mjera protiv Damaska. Moskva i Peking dali su veto na svaki pokušaj donošenja prisilnih odluka protiv Bašara al-Asada. Nije siguran dolazak predstavnika Rusije, Kine i SAD-a na ministarski sastanak 30. kolovoza u New Yorku. Taj susret će biti usmjeren na humanitarne aspekte, a organizira ga Francuska kao predsjedavajuća Vijeća sigurnosti u kolovozu, podsjetio je Laurent Fabius.

ZAGREB/BEOGRAD - Bez posla bi u državnoj upravi u Srbiji do 2013. godine moglo ostati i do 3.000 ljudi, a prvi je potez povukao ministar poljoprivrede Goran Knežević koji je odmah po preuzimanju resora "precrtao" 1.658 agronoma koje je na savjetodavnim poslovima zaposlio njegov prethodnik, bivši ministar Dušan Petrović, piše u četvrtak srbijanski list Večernje novosti. Članovi srbijanske vlade imaju obavezu do kraja mjeseca dostaviti i ministarstvu financija detaljne planove za uštedu u svojim resorima, a ti će rezovi biti uračunati i u rebalans proračuna koji se uveliko priprema. Rezove u ministarstvu za unutarnju i vanjsku trgovinu te telekomunikacije najavio je i Rasim Ljajić koji očekuje izvješća o radu gospodarskih diplomata. Oni koji ne zadovoljavaju, poručio je Ljajić, morat će se vratiti u u Srbiju. "Ukinut ćemo gospodarske diplomate u pojedinim zemljama ako se utvrdi da od njihova angažmana ima više štete nego korisi", prenose Ljajićeve riječi Večernje novosti i Blic.

BAGDAD - Sirijski borbeni zrakoplovi povrijedili su u četvrtak irački zračni prostor pri napadu na pogranični sirijski grad Bukamal, rekao je irački policijski časnik koji je htio ostati neimenovan. "Sirijski borbeni zrakoplovi ušli su u irački zračni prostor i tamo ostali petnaestak minuta. Napadali su Bukamal koji se nalazi na sirijskoj strani granice", rekao je potpukovnik iračke pogranične policije. Gradonačelnik Kad'ma, iračkoga grada nasuprot Bukamalu, potvrdio je da je sirijsko zrakoplovstvo napalo ustanike ali je naglasio da "nijedan zrakoplov nije ušao u irački zračni prostor. Sve se odvijalo na sirijskoj strani". Bukamal je jedan od tri granična prijelaza između Sirije i Iraka i više od mjesec dana nalazi se u rukama sirijske oporbe.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙