FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se nastavak stagnacije Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 22. kolovoza 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje nastavak stagnacije indeksa, jer sa svjetskih burzi ne stižu pozitivni signali, a poticajnih vijesti nema ni s domaće scene, dok bi u nešto većem fokusu špekulanata i dalje mogla biti dionica Diokija.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,3 posto, na 1.697 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,53 posto, na 927 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,6 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

Najveći promet ponovno je ostvaren dionicom Diokija, 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,97 posto, na 20,7 kuna.

Investitori i dalje iščekuju vijesti o sudbini Dine Petrokemije i Diokija. Svi ugovori odnosno potrebni dokumenti za ulazak turskog investitora, tvrtke Caliskan u tvrtku Adria Oil iz sastava Dioki Grupe bit će potpisani tijekom dana, nakon čega bi se onda aktiviralo i bankarsko jamstvo, a time i proces uplate zaostalih plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije, doznaje se od predstavnika sindikata Diokija nakon današnjeg sastanka predstavnika sindikata i radnika s upravom Diokija u Zagrebu.

„Očekujem i dalje stagnaciju Crobexa, jer nema novih zanimljivih vijesti vezanih uz kompanije čije su dionice sastavnice tog indeksa. Dionica Diokija vjerojatno će i nadalje biti u nešto većem fokusu špekulanata“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, i na svjetskim burzama trenutno je trgovanje mirno.

„Na svjetskim burzama imali smo lijepo razdoblje blagog no stabilnog rasta, ali nakon što su cijene dioncia na Wall Streetu dosegnule najviše razine u zadnje četiri godine, prevladao je oprez. Zasad nema konkretnih novih vijesti koje bi potaknule daljnji rast indeksa“, navodi Bošković.

Na Wall Streetu su cijene dionica u utorak oslabile, nakon što je ključni S&P 500 indeks dotaknuo najvišu razinu u zadnje četiri godine, ponukavši investitore na dobitonosne prodaje.

S&P 500 dan je završio na 1.413 boda, oslabivši 0,35 posto u odnosu na prethodni dan. Dow Jones indeks spustio se 0,51 posto, na 13.203 boda, a tehnološki Nasdaq 0,29 posto, na 3.067 bodova.

Jutros su i indeksi azijskih burzi uronili u minus, nakon što je Japan izvijestio o trgovinskom deficitu u srpnju zbog oštrog slabljenja izvoznih aktivnosti.

I na europskim burzama cijene dionica danas su u padu. Investitori su na oprezu pred današnji sastanak grčkog premijera Antonisa Samaraa s luksemburškim premijerom i predsjedateljem eurozone Jean-Claude Junckerom u Ateni kasnije tijekom dana.

Samaras krajem tjedna odlazi u Berlin i Pariz, gdje će razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Očekuje se da će tražiti produljenje roka za ispunjavanje fiskalnih ciljeva za dvije godine.

U međuvremenu, grčki dužnosnici pripremaju 11,5 milijardi eura vrijedan program ušteda koje ta zemlja mora provesti kako bi dobila nove zajmove, koji bi je spasili od bankrota.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙