FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

GARČIN - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obišli su u sklopu boravka u trima županijama pogođenim sušom i voćnjake Impuls Commerca u Trnjanima na području općine Garčina. Čelnici Impuls Commerca, tvrtke koja je podigla najsuvremeniji voćnjak u Hrvatskoj opremljen sustavom za natapanje, zaštitnim mrežama i zaštitom od mraza, rekli su da su ovog proljeća zbog ekstremno niskih temperaturaa izgubili 85 posto uroda jabuka i krušaka. Ministar Jakovina ponovio je da će vlada u sklopu mjera za ublažavanje šteta u iduća tri tjedna poljoprivrednicima isplatiti preostali dio poticaja te poljoprivrednike za ovu godinu osloboditi od zakupnine za državnu zemlju. Na odricanje od zakupnine ministar Jakovina pozvao je i županije. Pomoć poljoprivrednicima, po ministrovim riječima, bit će i brža isplata poticaja za 2012. godinu, koja će ići već u siječnju.

ZADAR - Turisti iz Njemačke u posljednje dvije godine iskazuju sve veće zanimanje za Hrvatsku koja nije jeftina, ali je ipak povoljna destinacija, istaknuo je danas potpredsjednik njemačkog autokluba ADAC za turizam Max Stich u Zadru gdje se susreo i s ministrom turizma Veljkom Ostojićem. Stich u Zadru boravi na poziv grada Zadra i zadarske Turističke zajednice, a sastanku su bili nazočni i generalni konzul Hrvatske u Muenchenu Vladimir Duvnjak te zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović. Turističkim djelatnicima Stich je preporučio da ne povećavaju cijene turističkih usluga, već da osluškuju što gosti žele i da iskoriste svoju gostoljubivost. Istaknuo je da je ADAC s 18 milijuna članova drugi u svijetu po broju članova, te se smatra dugoročnim partnerom hrvatskoga turizma, tim više što većina njemačkih turista dolazi u Hrvatsku automobilom što je bitno imajući u vidu koliko je u Hrvatskoj zadnjih godina razvijena cestovna infrastruktura. Izvrsnu dosadašnju suradnju s ADAC-om, kao jednom od najuglednijih njemačkih institucija, potvrdio je i ministar Ostojić naglasivši da će se suradnja i dalje nastaviti, a nedavno je dogovoren i potpisan veliki projekt u sklopu kojeg će se u ADAC-ovom časopisu "Reisemagazin" koji izlazi u veljači 2014. predstaviti Hrvatska. Ostojić je rekao da je u prvih sedam mjeseci bilo 15 posto više noćenja Nijemaca, a u srpnju čak 22 posto više.

ZAGREB - Svi ugovori odnosno potrebni dokumenti za ulazak turskog investitora, tvrtke Caliskan u tvrtku Adria Oil iz sastava Dioki Grupe bit će potpisani tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana, nakon čega bi se onda sutra aktiviralo i bankarsko jamstvo, a time i proces uplate zaostalih plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije, doznaje se od predstavnika sindikata Diokija nakon današnjeg sastanka predstavnika sindikata i radnika s upravom Diokija u Zagrebu. Predstavnici sindikata i radnika na tom su sastanku od direktora Diokija Lea Dolezila dobili informaciju da su svi dokumenti koji se tiču te kupoprodaje usuglašeni i da će ih tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana potpisati predstavnici Diokija i Caliskana, kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Diokiju Josip Pavelić. Po njegovim riječima, to znači i da će tijekom sutrašnjeg dana biti izdano bankovno jamstvo, otvora se račun na koji će turski investitor uplatiti avans od 5 milijuna eura što će poslužiti za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dine. Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Diokija, ujedno i predsjednik tog odbora, Zdravko Rumenović naglašava da se time sve ono što je planirano konačno i ostvaruje. I dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević u telefonskoj izjavi kaže kako se agonija radnika bliži kraju te je uvjeren da će se dogovoreno i provesti, budući da je to, smatra, jedino ekonomski logično rješenje.

ZADAR - Nakon isplate svih zaostalih plaća 66-orici bivših radnika zadarske građevinske tvrtke Gortan, dogovorena je i isplata dva milijuna kuna otpremnina za koju, kao i u slučaju plaća, jamči zadarski poduzetnik Reno Sinovčić, doznaje se od predstavnika ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Zadarske županije. Nakon što je bivšim radnicima Gortana isplaćeno šest milijuna kuna zaostalih plaća, dogovorena je i isplata preostala dva milijuna kuna duga za otpremnine, a pravnik zastupnik SSSH Vedran Uranija ističe da se ovih dana očekuje potpisivanje sporazuma kojim će biti ugovoreni detalji isplate. "Postigli smo dogovor s Renom Sinovčićem, koji posreduje između Uprave i radnika, i koji je preuzeo cijeli dug u iznosu od dva milijuna kuna i to u roku od 30 do 60 dana. S tim da neće biti 10-postotnog odbijanja, kako je još prije bilo dogovoreno, te da eventualni stečaj neće biti zapreka da se naplate radnici", kazao je Uranija. Ističe da sada predstoji borba za vraćanje radnika na posao.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 9,6 milijuna kuna, a dionički indeks Crobex je pao za 0,30 posto, dok je specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje završio s rastom od 0,53 posto. Crobex pada drugi dan za redom, pa se ponovno spustio ispod razine od 1.700 bodova, na 1.697,74 boda. Zadnji je put Crobex trgovanje završio ispod 1.700 bodova 14. kolovoza. Uz rast za 0,53 posto, Crobex10 današnje je trgovanje završio na 927,69 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 9,6 milijuna kuna, a tri su dionice imale promete iznad milijun kuna. Dionica Diokija protrgovano je za 1,6 milijuna kuna, a nakon jučerašnjeg rasta za 23 posto cijena im je danas porasla za 1,97 posto, na 20,70 kuna. Redovna dionica Adris grupe imala je promet nešto veći od 1,1 milijun kuna, a trgovanje završava uz pad cijene za 0,68 posto, na 235 kuna. Pad cijene za 0,24 posto, na 205 kuna, imala je dionica HT-a kojom je ostvareno gotovo 1,1 milijun kuna prometa. Povlaštena dionica Adris grupe zabilježila je promet od 679,6 tisuća kuna uz nepromijenjenu zadnju cijenu od 220 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙