FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: sukob Josipović-Pupovac otvorio je pitanje političkog klijentelizma

Autor: ivuc
OSIJEK 21. kolovoza 2012.(Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako je javni sukob predsjednika Ive Josipovića te, kako je rekao, "samozvanog lidera Srba u Hrvatskoj, Milorada Pupovca, za Hrvatsku dobrodošao, jer je otvorio neke teme koje su zaslužile da se o njima otvoreno raspravi, poput političkog klijentelizma".

Na konferenciji za novinare Srb je kazao kako je čitav politički program udruga i stranaka koji su davali potporu Pupovcu zatvoreni interesni krug, odnosno da su Srpsko narodno vijeće (SNV), Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Zajedničko vijeće općina (ZVO) i Kulturno društvo "Prosvjeta", "međusobno uvezane institucije, koje su iznimno dobro živjele na etno biznisu".

Ustvrdio je kako bi za hrvatske nacionalne interese bilo neprihvatljivo popuštati njihovim zahtjevima, posebice kad je u pitanju ZVO, što je, kako smatra, jedan oblik stvaranja nove "SAO krajine", a nedopustivo je bilo i da je prijašnja Vlada, zbog održavanja većine u Hrvatskom saboru "pristajala na sve zahtjeve koji su oni postavljali".

Za ekonomske probleme Hrvatske, gospodarsko zaostajanje i nezaposlenost, krivi su poltički populizam, stranački i politički klijentelizam te stavljanje stranačkih interesa iznad nacionalnih i tu je odgovornost hrvatske politike, posebice najvećih stranaka, koje su nametale takve političke odnose, smatra Srb.

Ocijenio je kako se "tome mora stati na put", bez obzira radi li se o lokalnim, strukovnim ili umirovljeničkim interesnim skupinama i udrugama, koje se predstavljaju kao zaštitnici određenog dijela populacije, a zapravo, "reketareći" izvršnu vlast, uništavaju hrvatsko gospodarstvo, pa i one koje deklarativno zastupaju.

Govoreći o definiranju trase plinovoda "Južni tok" Srb je kazao kako Hrvatska, propustima bivših Vlada nije realizirala neke strateške energetske projekte i tako propustila postati energetsko raskrižje ovoga dijela Europe, čime bi imala bolje preduvjete za razvoj gospodarstva, a i veći strateški značaj.

Od Vlade očekujemo da će imate hrabrosti ispregovarati trasu plinovoda "Južni tok" kroz Hrvatsku, ne obazirući se na uvjete Europske unije, jer je taj plinovod konkurencija njihovom plinovodu koji zaobilazi Hrvatsku, kazao je Srb dodavši kako izvršna vlast treba pokazati zna li voditi brigu o nacionalnim interesima.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙