FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 10. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Građani i tvrtke u Zagrebu od danas se mogu odazvati javnom pozivu i podnijeti zahtjev za otpisom kamata za dospjele i nenaplaćene dugove ako u roku od 30 dana od dana usklađenja stanja s Gradskim uredom za financije uplate glavnicu duga na uplatne račune prihoda proračuna Grada Zagreba. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno je pozvao fizičke i pravne osobe na podnošenje zahtjeva za otpis duga s osnove kamate temeljem Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja, koju je Vlada donijela na sjednici 5. srpnja ove godine i koja je stupila na snagu 9. srpnja. Rok za podnošenje zahtjeva Gradskom uredu za financije, na Trgu Stjepana Radića 1, je 7. rujna ove godine. Bandić je najavio da će prije isteka toga roka ići s još jednim oglasom. "Nitko nikome ne može ništa oprostiti. Mi možemo samo onima koji su dužni gradu omogućiti da plate glavnicu, a da im se oprosti kamata, što nam je omogućila uredba Vlade RH", poručio je. U danas objavljenom javnom pozivu stoji da pravna osoba može podnijeti pisani zahtjev za otpis dospjelog i nenaplaćenog duga s osnove kamata koji je nastao do dana stupanja na snagu spomenute Uredbe, a uz zahtjev je dužna priložiti podatak o kreditnom rejtingu od banaka. Zahtjevi se podnose po osnovu dugovanja s osnova kamata nastalih do dana stupanja na snagu Uredbe temeljem svih dospjelih, a nepodmirenih obveza prema Gradu Zagrebu koja bi bila prihod proračuna Grada Zagreba, osim onih s naslova javnih davanja izuzev naknada za koncesije. Fizičke i pravne osobe koje podnose zahtjev po ovom pozivu ne mogu istodobno podnijeti i zahtjev za odgodu ili obročnu otplatu duga, a nepravodobni zahtjevi neće se razmatrati, stoji u javnom pozivu.

PULA - Na ovogodišnjoj 13. međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanskom bijenalu, Hrvatsku će zastupati Pulska grupa, koja će dio svog rada pod nazivom "Neposredna demokracija zahtjeva neposredan prostor" prezentirati večeras na pulskom Forumu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Puli, na kojoj je predstavljen koncept postava hrvatskog paviljona. Kako se istaknuto, Ministarstvo kulture RH ove je godine prvi put raspisalo javni natječaj i za povjerenika i za arhitekte, koji će u Veneciji predstavljati Hrvatsku, a upravo je Pulska grupa 'čiji je dugogodišnji rad baziran na postavkama zajedničke osnove', pobijedila na natječaju dok je povjerenik/kusos hrvatskog nastupa Tomislav Pavelić. Govoreći o radu Pulske grupe Pavelić je istaknuo kako "tematizira zajedničku osnovu kroz sve glasnije proteste u vremenu kada broj nezadovoljnih kapitalizmom rapidno raste, a prostori grada postaju poprištima sukoba gdje je zahtjev za neposrednom demokracijom postavljen u prvi plan". Govoreći o samoj temi Venecijanskog bijenala "Zajedničko tlo", Tomislav Pavelić je naglasio kako za njega 'zajedničko tlo' predstavlja sama publika. "Zadovoljni smo izborom teme, jer je to put koji pokazuje da arhitektura, a onda i kulturna baština kao sastavni dio te arhitekture, nisu stvar niti arhitekata niti pojedinačnih inicijativa, nego stvar građana", kazao je pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac. Venecijanski bijenale kao i nastup Pulske grupe bit će moguće posjetiti od 29. kolovoza do 25. studenoga, a Hrvatska će izlagati u prostorima venecijanskog Arsenala.

SOLIN - Dosadašnjih 55 članova Hrvatske stranke prava (HSP) u Solinu napustilo je tu stranku i učlanilo se u HSP dr. Ante Starčevića, potvrdili su danas u solinskoj podružnici HSP-a dr. Ante Starčevića. "Među 55 novih članova HSP-a dr. Ante Starčevića je i bivši povjerenik HSP-a za Solin, Andrija Jelić, te cjelokupno vodstvo bivše podružnice HSP-a u Solinu", rekao je Hini Dario Dolić-Pikso, predsjednik solinske podružnice HSP-a dr Ante Starčevića. Ocijenio je kako je ovaj prelazak 55 članova solinskog HSP-a u HSP dr. Ante Starčevića dio okupljanja pravaša pod jedan "pravaški kišobran" - kojem je na čelu predsjednica stranke Ruža Tomašić. "Želimo se pripremiti za lokalne izbore u svibnju 2013. godine te za parlamentarne izbore koji će uslijediti za dvije godine", dodao je Dolić. Svečanost pristupanja 55 novih članova HSP-u dr. Ante Starčević iz Solina obavljeno je u sjedištu županijskog Splitsko-dalmatrinskog odbora te stranke u Splitu.

ZAGREB - Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta, osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava te Građanski odbor za ljudska prava poslali su danas otvoreno pismo Vladi u kojemu prosvjeduju zbog stavova ministra obrane Ante Kotromanovića kako je "trebalo streljati" hrvatske vojnike koji su "ubijali nedužne ljude i pljačkali po selima" te tako kompromitirali akciju "Oluja". Spomenute udruge neprihvatljivim smatraju dio Kotromanovićeva intervjua koji je, u povodu 17. obljetnice "Oluje", objavio portal Politikaplus i u kojemu je rekao: "Mislim da smo naprosto na licu mjesta trebali strijeljati neke bandite koji su ubijali nedužne ljude, pljačkali po selima i kompromitirali ovu besprijekornu vojnu akciju". Takvom izjavom, smatraju, zasjenjuju se iskoraci prema izgradnji povjerenja u Hrvatskoj i kvalitetnijim odnosima sa susjednim državama, te dovode u pitanje mukotrpno građeni preduvjeti za nepristrano i učinkovito procesuiranje ratnih zločina. Ističu kako ta izjava, bez obzira je li nedavno izrečena ili je portal prenio neki stari razgovor s Kotromanovićem, štetna za hrvatsku Vladu jer u njoj sjedi ministar koji, na pragu ulaska u EU, svojim izjavama dovodi u pitanje postulate pravne države, načela neovisnosti pravosuđa te poštivanja ljudskih prava. Udruge od Kotromanovića očekuju da se distancira od svojih izjava, a sve predstavnike Vlade pozivaju da se suzdrže od izjava koje dovode u pitanje presude, rad pravosuđa i postulate pravne države. Vladu prozivaju da dovodi u pitanje svoju vjerodostojnost financiranjem obrane Tomislava Merčepa i drugih optuženika za ratni zločin, kao i produljenjem ugovora s odvjetničkom tvrtkom angažiranom u žalbenom postupku generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pred Haškim sudom.

ŠIBENIK - Županijsko državno odvjetništvu u Šibeniku odredilo je istražni zatvor 41-godišnjem Zagrepčaninu koji je, zbog sumnje da je podvodio 11 djevojaka, među njima i jednu maloljetnicu, prije tri dana uhićen u velikoj višemjesečnoj akciji policijskih uprava šibensko-kninske, zagrebačke, riječke i splitsko-dalmatinske. Šibensko Županijsko državno odvjetništvo je zagrebačkom svodniku pritvor odredilo zbog opasnosti od ponavljanja djela ili utjecaja na svjedoke. Policija 41-godišnjaka tereti da je tijekom sedam mjeseci ove godine organizirao lanac prostitucije te na taj način sebi priskrbio imovinsku korist od 61 tisuću kuna. Policija je utvrdila kako je Zagrepčanin organizirao prostituciju 11 djevojaka koje su nekolicini muškaraca pružale seksualne usluge u marinama, hotelima i apartmanima na jadranskoj obali - od Rijeke do Makarske, i to naplaćivale od 300 do 2000 eura. Nakon uhićenja makroa iz Zagreba policija je najavila daljnju istragu i moguće podizanje novih kaznenih prijava u ovom slučaju.

ZAGREB - Dvojica maskiranih razbojnika opljačkala su danas, oko 12,45 sati, uz prijetnju pištoljima, poslovnicu Hrvatske pošte u Krešićevoj ulici u Maksimiru, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Identitet pljačkaša je nepoznat, a policija još nema podatke ni o počinjenoj šteti.

DIVULJE - U tijeku je gašenje požara u mjestu Bulići kod Lišana Ostrovičkih, u Zadarskoj županiji, a vatrom je zahvaćena hrastova šuma i nisko raslinje, izvijestila je popodne u 13,30 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara sudjeluju javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar i Benkovac te pripadnici državne intervencijske postrojbe (DIP) Zadar. Požar su iz zraka gasila tri protupožarna zrakoplova Canadair. Požar otvorenog prostora na predjelu Vukšića je pod nadzorom. Opožarena je trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma na minski sumnjivom području. Požar su iz zraka gasila dva Canadaira koja su napustila požarište. Na terenu su i pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Stankovci koji ondje dežuraju, no zbog minski sunjivog područja ne mogu pristupiti sanaciji terena. Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a zaprimilo je oko 13 sati dojavu o požaru hrastove šume kod Šestanovca na području Vukušića, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a na požarište su upućena i dva Canadaira.

ZAGREB - Apostolski nuncij u RH Alessandro D'Errico sa suradnicima i predstavnicima talijanskog veleposlanstva obišao je danas specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, gdje je služio misu i družio se s mladim volonterima iz Italije koji trenutno žive u volonterskom kampu u krugu bolnice i pomažu malim pacijentima. Riječ je o jedinom volonterskom kampu u Hrvatskoj, u kojem trenutno živi 251 volonter, a kroz bolnicu je, posredstvom međunarodne humanitarne udruge Vrt plavih ruža, do sada prošlo više od 6000 volontera iz Italije, koji šeću s neizlječivo bolesnom djecom, hrane ih, zabavljaju i uređuju okoliš bolnice. D'Ericco je ocijenio da je riječ o vrijednoj suradnji koja ističe pozitivne vrijednosti te naglasio kako Crkva želi ohrabriti takve inicijative i biti prisutna u svim stvarima socijalne naravi. Kazao je i kako mu je papa Benedikt XVI govorio o višestoljetnim katoličkim korijenima hrvatskog naroda te da, s obzirom na usmjerenost Crkve na novu evangelizaciju, u skladu s razvojem društva, kao nuncij osjeća duboku odgovornost za dobrobit novih generacija u Hrvatskoj. Podsjetio je i da će Hrvatska uskoro postati članica EU te istaknuo kako Crkva na to gleda s velikom nadom te želi dati svoj doprinos za dobrobit Hrvatske i njezinih građana.

PRIMOŠTEN - Na području Općine Primošten pred realizacijom je pet kapitalnih projekata, od kojih će prvi krenuti 1. rujna, izvijestio je danas načelnik primoštenske Općine Stipe Petrina. Prvi na redu je projekt asfaltiranja ceste od ulice Rupe u Primoštenu do naselja Podgreben, vrijedan četiri milijuna kuna. Riječ je o iznimno važnom projektu koji će spojiti središte Primoštena s njegovim zaleđem. U primoštenskoj ulici Rupe norveški investitori Primošten panorama d.o.o. započet će, pak, gradnju šest luksuznih vila na privatnim zemljištima, te će investirati u izgradnju prometnica i komunalnu infrastrukturu, navodi u priopćenju načelnik Petrina. Tijekom rujna u Primoštenu bi trebala početi još dva infrastrukturna projekta - rekonstrukcija i građenje kolničkog zastora u Ulici dr. Franje Tuđmana i rekonstrukcija i izgradnja dijela kolničkog zastora na Trgu Don Ive Šarića. Također Općina Primošten je prije nekoliko dana kupila zemljište od poduzeća Sarađen d.o.o. površine 7.300 metara četvornih, na kojem se planira gradnja Doma za starije i nemoćne i Doma Zdravlja Primošten, a radovi bi trebali početi najkasnije do 1. studenoga ove godine.

HVAR - Prilikom gašenja požara u mjestu Milna na Hvaru otrovao se ugljičnim monoksidom 24-godišnji mladić iz Koprivnice te je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) hitno prevezen u splitsku bolnicu, izvijestila je danas splitska policija. Mladić koji je u Milni boravio kao turist, stradao je sinoć oko 18,45 sati kada je sudjelujući u gašenju požara, koji je zahvatio nisko raslinje i borova stabala, u jednom trenutku klonuo. Helikopterom HRZ-a prevezen je u splitsku bolnicu, a kako se doznaje od liječnika, mladić je najvjerojatnije otrovan ugljičnim monoksidom. S obzirom da se riječ o težim ozljedama zadržan je na liječenju u bolnici. Požar na području Milne, koji je u jednom trenutku zaprijetio i kućama, ugašen je sinoć oko 20 sati, a izgorjelo je oko 15 tisuća metara četvornih niskog raslinja i borova. Tijekom dana bit će obavljen očevid.

SLAVONSKI BROD - Zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović izvijestio je danas da su u županiju stigli zahtjevi za proglašenje elementarne nepogode od suše iz 12 od 26 općina te će se u ponedjeljak donijeti odluka o proglašenju elementarne nepogode u toj županiji za sve poljoprivredne kulture. Šteta na ratarskim kulturama kukuruzu, soji i šećernoj repi, kojima je zasijano oko 22 tisuće hektara, kreću se od 40 do 60 posto. Stradalo je i 390 hektara povrtlarskih kultura te vinogradi i voćnjaci na kojima je od mraza već procijenjena šteta od 62,5 milijuna kuna, rekao je Vlaović, dodajući kako od Vlade, kada izrade elaborat o procjeni štete, očekuju pomoć radi ublažavanja posljedica. Suša je pogodila i stočare. Iz požeške Udruge uzgajivača simentalskog goveda poručuju kako će to biti novi udarac malim obiteljskim farmama, kojih je iz dana u dan sve manje. Tajnik te udruge Miroslav Kovač rekao je da je od početka godine u Hrvatskoj nestalo ili prestalo proizvoditi oko 1000 obiteljskih farmi. "Godina i vrijeme koje dolazi ne obećavaju da ćemo si spremiti dobru hranu, a hrana za stoku znači sve. Samo onaj tko to radi kvalitetno imat će dobru proizvodnju", istaknuo je Kovač.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙