FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 20. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti više za 32 odnosno 33 lipe po litri, pa će cijena najprodavanijeg eurosupera 95 po prvi put od kraja travnja premašiti 11 kuna i najviša mu cijena može biti 11,01 kunu, a poskupjet će i dizelska goriva i s poskupljenjem za 29 lipa eurodizel će po prvi put od sredine svibnja koštati više od 10 kuna, najviše 10,25 kuna, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 21. kolovoza do 3. rujna. To je u dvotjednom ritmu četvrto za redom poskupljenje benzina, a treće po redu poskupljenje dizelskih goriva. Po podacima Ministarstva, najviša cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 od sutra može biti 11,01 kunu po litri, što je 32 lipe više od dosadašnjih 10,69 kuna. Zadnji je put cijena eurosupera 95 bila iznad 11 kuna krajem travnja ove godine. Za 33 lipe od ponoći će poskupjeti eurosuper 98 i eurosuper 100, pa najviša cijena eurosupera 98 može biti 11,35 kuna, a eurosupera 100 najviše 11,56 kuna. Od ponoći će poskupjeti i dizelska goriva, pa će nakon nešto više od tri mjeseca cijena eurodizela ponovno biti iznad 10 kuna, razine na kojoj je zadnji put bio sredinom svibnja. Eurodizel će se od sutra moći prodavati po najvišoj cijeni od 10,25 kuna, što je 29 lipa više od dosadašnjih 9,96 kuna. Plinska ulja će poskupjeti za 20 odnosno 21 lipu po litri, pa najviša cijena običnog loživog ulja može biti 7,14 kuna, a euro plinskog ulja 7,37 kune. Plavi dizel imat će 18 lipa višu cijenu i najviše mu cijena može biti 6,27 kuna.

ZAGREB - Hrvatski građani u velikoj su većini, njih 84 posto, zabrinuti zbog krize za koju smatraju da će trajati još najmanje tri godine ili dulje, a najviše ih pogađa rast nezaposlenosti za koju većina, 80 posto, misli da će i dalje rasti. Uz nezaposlenost, dvije trećine građana pogađa ekonomska nestabilnost, dok ih 47 posto zabrinjava mogućnost gubitka posla, pokazuje istraživanje koje je u srpnju na uzorku od tisuću ispitanika starijih od 15 godina proveo Centar za istraživanje GfK-a. Ispitanike također zabrinjava pad životnog standarda (njih 38 posto), rast cijena i inflacija (36 posto), neefikasna vlada (28 posto), ali i sektor zdravstva (17 posto) te kriminal i korupcija (15 posto). Trenutnom financijskom situacijom zadovoljno je 20 posto građana, ali ih je izrazito nezadovoljnih znatno više, 56 posto, te ih čak 69 posto najavljuje da će se u idućih godinu dana manje zaduživati po bilo kojoj osnovi. U istraživanju je svega 18 posto ispitanika navelo da ne osjeća posljedice krize. Oko 28 posto kućanstava navelo je da ima negativne posljedice zbog smanjenja i/ili kašnjenja plaće nekog od ukućana, a u 4 posto kućanstava ne mogu više otplaćivati kredite. Samo 14 posto građana smatra da će Hrvatska u idućih godinu dana izaći iz krize, a među 65 posto ispitanika koji vjeruju da će se kriza u Hrvatskoj nastaviti i nakon tri godine najpesimističniji su u Slavoniji, Lici, Banovini i Kordunu (71 posto), dok je takvih najmanje u Zagrebu (48 posto).

ZAGREB - Sindikati Diokija očekuju da će potencijalni turski investitor, tvrtka Caliskan, tijekom današnjeg dana ili najkasnije sutra potpisati dokumente na temelju kojih bi radnicima bile isplaćene zaostale plaće, doznaje se neslužbeno iz sindikalnih krugova. Po neslužbenim informacija sindikalaca, danas su usuglašeni i posljednji detalji te su Turcima dostavljeni svi potrebni dokumenti kojima se, u skladu s dogovorima s Vladom, uređuju uvjeti realizacije jamstva Vlade od pet milijuna eura toj tvrtki, iz čega bi se isplatile plaće radnicima zagrebačkog Diokija i omišaljske Dine Petrokemije. U slučaju turskog potpisa, sindikalci očekuju isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije krajem ovog ili početkom idućeg tjedna. Takve informacije zasad nisu potvrđene iz Uprave Dioki grupe, čiji je predsjednik Leo Dolezil nakon jutrošnjeg sastanka u Ministarstvu financija predstavnicima sindikata najavio da se uskoro očekuje konačni dogovor i potpisivanje ugovora s predstavnicima Caliskana. Nadzorni odbor Diokija prošlog je utorka dao suglasnost na predugovor o prodaji Caliskanu Adriaoila, tvrtke kćeri iz Dioki Grupe, što je jedan od uvjeta realizacije jamstva Vlade od pet milijuna eura toj turskoj kompaniji, iz čega bi se isplatile zaostale plaće.

ZAGREB - Na svim autocestama u Hrvatskoj proteklog je vikenda, trećeg u kolovozu, bilo više vozila nego u istom vikendu prošle godine, pri čemu je uobičajeno na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježeno najviše vozila, 511.784, ili 0,3 posto više nego lani, doznaje se od tvrtaka - koncesionara autocesta. Naplatom cestarine HAC je proteklog vikenda, od 17. do 19. kolovoza, ostvario prihod od gotovo 26,3 milijuna kuna (bez PDV-a), što je oko 14,9 posto više nego lani. Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) na toj je autocesti proteklog vikenda registrirao 311.544 vozila, ili 0,8 posto više nego u istom vikendu lani. Bruto prihod od cestarine (s uključenim PDV-om) iznosio je gotovo 20 milijuna kuna, ili 14,7 posto više nego istog vikenda prošle godine. Autocestom Zagreb-Macelj, kojom gospodari tvrtka istog naziva, proteklog je vikenda prošlo 110.958 vozila, ili 14 posto više u usporedbi s istim vikendom lani. Tvrtka Bina Istra je na Istarskom ipsilonu proteklog vikenda zabilježila 138.762 vozila, što je 3,1 posto više vozla nego u trećem vikendu u kolovozu prošle godine.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u ovogodišnjem lipnju u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija bilo zaposleno 225.273 osoba, što je 3,9 posto više nego u svibnju, objavio je Državni zavod za statistiku. U obrtu je bilo 207.743 zaposlenih ili 4,4 posto više, a u slobodnim profesijama 23.417 osoba ili 0,7 posto više. Pad broja zaposlenih zabilježen je u tri područja djelatnosti i kreće se od 0,8 posto, u djelatnosti kućanstava kao poslodavaca, djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe, do 1,9 posto u javnoj upravi i obrani, te obveznom socijalnom osiguranju. U četrnaest područja djelatnosti zabilježen je porast broja zaposlenih i kreće se od 1,3 posto, u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima i obrazovanju, do 14,7 posto u pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas blago pao, zaronivši ispod psihološki važne razine od 1.700 bodova, što je posljedica nedostatka poticajnih vijesti, a najveća je gubitnica dionica Diokija. Crobex indeks oslabio je do 12,30 sati 0,3 posto, na 1.698 bodova, a isto toliko skliznuo je i Crobex10, zaronivši na 919 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je oko 2,5 milijuna kuna, što je 1,5 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Dionica Diokija u fokusu je ulagača jer bi se danas u Ministarstvu financija trebalo odlučiti o daljnjoj sudbini Diokija i Dine. Moguće je da turska tvrtka Caliskan uplati predujam od pet milijuna eura za isplatu zaostalih plaća radnicima, a moguće je i proglašenje stečaja. Službenih informacija zasad nema ni iz Ministarstva financija, ni iz Diokija. Jutros je dionicom Diokija ostvaren promet od oko 500 tisuća kuna, a cijena joj je pala oko 8 posto, na 16 kuna. S prometom od oko 450 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, a cijena joj je oslabila 0,3 posto, na 205,50 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna oslabila prema euru za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,453432 kune. Kuna je oslabila i prema svim ostalim važnijim valutama, prema švicarskom franku za 0,09 posto, britanskoj funti za 0,23 posto, te prema američkom dolaru za 0,32 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 6,206538 kuna, funte 9,485151 kunu, a dolara 6,039080 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙