FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 17. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

DEN HAAG

Mile Mrkšić, bivši pukovnik JNA osuđen za pokolj na Ovčari, prebačen je u Portugal na izdržavanje zatvorske kazne, objavio je u petak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Haaški sud je bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA osudio na 20 godina zatvora za pokolj 194 hrvatska zarobljenika i ranjenika na Ovčari nakon pada Vukovara u studenome 1991. Preostali članovi tzv. vukovarske trojke, kapetan Miroslav Radić oslobođen je optužbi, a majoru Veselinu Šljivančanin kazna je u žalbenom postupku smanjena sa 17 na 10 godina zatvora te je nakon izdržane dvije trećine kazne pušten na slobodu u srpnju 2011. Mrkšić je prvi haški osuđenik koji će zatvorsku kaznu izdržavati u Portugalu.

BEOGRAD

Predstavnici grada Beograda, srbijanske vlade i srbijanskih udruga ratnih vojnih invalida u petak su, u povodu obilježavanja 22. obljetnice od početka oružane pobune Srba u Hrvatskoj, položili vijence na spomenik u središtu Beograda. Vijence na spomenik na Savskom trgu u Beogradu, koji je posvećen "žrtvama rata i braniteljima otadžbine iz ratova 1990.–1999." položili su zamjenik predsjednika skupštine grada Beograda Zoran Alimpić, predstavnici dviju udruga ratnih vojnih invalida i predstavnici srbijanske vlade. Srbi u Hrvatskoj su 17. kolovoza 1990. godine održali referendum o autonomiji, koji hrvatska vlast nije priznala. Nakon toga, na okupiranim područjima Hrvatske taj se datum slavio kao "dan ustanka srpskog naroda". Spomen na Savskom trgu u Beogradu, otvoren potkraj ožujka ove godine, izazvao je reakcije pojedinih srbijanskih povjesničara koji su kritizirali nedovoljnu jasnost u njegovu imenu.

MOSKVA

Sud u Moskvi osudio je u petak članice punk skupine Pussy Riot na po dvije godine zatvora zbog prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u glavnom moskovskoj katedrali, u slučaju koji oslikava Putinov odnos prema političkim neistomišljenicima.

Tri članice skupine su, iz staklenog kaveza u sudnici i s rukama vezanim lisičinama, sa smješkom saslušale suca koji je izrekao kaznu nakon trosatnog čitanja presude.

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30), proglašene su krivima za "huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom zbog izvedbe "punk molitve" u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi. Tada su Majku Božju zazvali da k sebi uzme Putina.

ZAGREB

Europska unija i Sjedinjene Države osudili su u petak kaznu izrečenu u Rusiji trima članicama punk rock skupine Pussy Riot, ocijenivši da ona "nije razmjerna" njihovu djelu, a kritikama su se pridružili i OESS, Vijeće Europe te Ruska pravoslavna crkva, prenose svjetske agencije. Ruski sud osudio je u petak članice punk skupine Pussy Riot na po dvije godine zatvora zbog prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u glavnoj moskovskoj katedrali. "Duboko sam razočarana presudom ruskog suda protiv Nadežde Tolokonjikove, Marije Aljohine i Ekaterine Samucevič, članica punk skupine Pussy Riot. Ta kazna nije razmjerna" njihovu djelu, ocijenila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Kaznu je kritiziralo i američko veleposlanstvo u Rusiji. "Današnja kazna u slučaju Pussy Riot nije razmjerna njihovu djelu", objavilo je veleposlanstvo na Twitteru. Rusiju je kritizirao i OESS.

MOSKVA

Bivši šahovski šampion i oporbeni vođa Gari Kasparov među 30-ak je osoba uhićenih u petak pred sudom u Moskvi, koji je članice punk grupe Pussy Riot proglasio krivima za huliganstvo i osudio na dvije godine zatvora. Na televizijskoj snimci vidi se kako policajci guraju Kasparova u "maricu" dok on zahtijeva da mu kažu kamo ga vode, prenosi BBC. Na njegovu Facebook profilu kasnije je objavljeno: "Nije došao prosvjedovati, nego je jednostavno bio ondje. Policija ga je okružila i strpala u kombi". Nedugo potom objavljena je fotografija Kasparova u "marici" uz popratni tekst: "Nalazi se u policijskoj postaji. Pretučen je, ali kaže da je dobro. Nije siguran što slijedi. Čini se kako policija čeka zapovijed 'odozgo'".

MOSKVA

Ruska pravoslavna crkva pozvala je u petak državu da bude milostiva prema članicama punk skupine Pussy Riots, koje su osuđene na dvije godine zatvora zbog prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimria Putina u moskovskoj katedrali, spominjući mogućnost da bi mogla poduprijeti pomilovanje ili smanjenje kazne. Crkva je ponovila kritike na račun osuđenih glazbenica, rekavši da je njihov performans u katedrali Krista Spasitelja bio "svetogrđe" i izraz "grubog neprijateljstva prema milijunima ljudi". No, u priopćenju se dodaje: "Ne dovodeći u pitanje pravičnost sudske odluke, pozivamo državne vlasti da u okvirima zakona budu milostive prema osuđenicama, u nadi da neće ponoviti takva blasfemična djela". Ta izjava daje naslutiti da se crkva neće protiviti ako Putin pomiluje članice Pussy Riot ili im smanji dvogodišnje zatvorske kazne.

PARIZ

U petak su u više europskih prijestolnica organizirani prosvjedi zbog sudbenog progona ruskog ženskog punk sastava Pussy Riot i njihove osude zbog huliganstva, izvijestili su novinari agencije France Presse. U Parizu je dvjestotinjak ljudi na Trgu Igora Stravinskog, pokraj muzeja Beaubourga, uzvicima negodovanja dočekalo obrazloženje osude na Twitteru, kojom se Nadežda Tolokonjikova, Ekaterina Samucevič i Marija Aljohina, proglašavaju krivima za "huliganstvo" motivirano vjerskom mržnjom.

Prosvjednici su se okupili na poziv više organizacija, među kojima Amnesty Internationala, Međunarodne federacije liga za ljudska prava, Odvažite se na feminizam, Mladih socijalista i Zelene mladeži, čiji je predstavnik osudio "nepravedan i smiješan proces". Skupovi potpore održani su još u Londonu, Bruxellesu, Kijevu, Sofiji i Barceloni, na kojima su sudionici tražili "slobodu za Pussy Riot".

NEW YORK

Bivši alžirski ministar vanjskih poslova Lahdar Brahimi (78) naslijedit će Kofija Annana na dužnosti međunarodnog posrednika za Siriju, potvrdio je u petak UN.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je "snažnu, jasnu i jedinstvenu" međunarodnu potporu za Brahimija, objavivši u priopćenju njegovo imenovanje. Kofi Annan podnio je ostavku 2. kolovoza nezadovoljan time što nije dobio dovoljnu međunarodnu potporu da okonča 17-mjesečni sukob u Siriji, u kojem je poginulo gotovo 23.000 ljudi. Iskusni diplomat, Brahimi je bio izaslanik UN-a u Afganistanu nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., te potom u Iraku nakon invazije 2003.

MARIKANA, JAR

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma rekao je u petak da će osnovati istražno povjerenstvo koje će razjasniti okolnosti pucnjave u Marikani, gdje je policija u četvrtak ubila 34 rudara koji su štrajkali a 78 ih je ranjeno, ocijenivši taj incident "tragičnim". "Moramo otkriti istinu o onome što se dogodilo. Odlučio sam osnovati istražno povjerenstvo kako bi se otkrili pravi uzroci incidenta", rekao je Zuma novinarima u Marikani, što je izravno prenosila televizija. Dodao je da je "tužan" zbog tog "šokantnog" događaja i izrazio sućut obiteljima žrtava. Incident se dogodio kod rudnika platine u vlasništvu korporacije Lonmin.

WASHINGTON/PARIZ

Washington i Pariz kritizirali su u petak izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da je Izrael "kancerogeni tumor". "Oštro osuđujemo zadnje šokantne i pokude vrijedne izjave visokih iranskih dužnosnika o Izraelu", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući, Tommy Vietor. "Cijela međunarodna zajednica trebala bi osuditi te ispade pune mržnje kojima se žele posijati podjele", dodao je, kritizirajući također Teheran zbog njegove potpore sirijskom režimu.

Pariz je također kritizirao Ahmadinedžadovu izjavu, ocijenivši da je "pretjerana" i "posve neprihvatljiva."

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙