FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan poslao kući kineske aktiviste, spor oko otoka ostaje

Autor: vkla
TOKIO/PEKING, 17. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Japan je u petak poslao kući skupinu kineskih aktivista pritvorenih nakon što su se iskrcali na otok kojeg svojataju i Japan i Kina, izvješćuje Reuters i podsjeća da je ovo jedan u nizu incidenata vezanih uz teritorijalne sporove između spomenutih zemalja i Južne Koreje.

Japan i Kina, dva najmoćnija gospodarstva Azije, u napetim su odnosima nakon što su se aktivisti u srijedu iskrcali na nenastanjeni, krševiti otok kojeg Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu.

Sedam aktivista je poletjelo iz Okinawe za Hong Kong, a ostatak od 14-člane skupine će se navečer brodom krenuti prema Kini.

Japan je u sporu i s Južnom Korejom oko drugog otočja, a napetost je kulminirala kada je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak prije tjedan dana posjetio otočje poznato kao Takeshima u Japanu i Dokdo u Južnoj Koreji. Podjednake su udaljenosti od obje države, a vjeruje se da se u tlu nalazi smrznuti prirodni plin koji ima potencijalnu vrijednost od nekoliko milijardi dolara.

(Hina) xvk ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙